Çocuğu okula başlayacak velilere tavsiyeler

İlk kez okula başlayacak çocukların, okula uyum süreçleri hakkında velilere uyarılarda bulunan Doç. Dr. Berna Güloğlu, çocukların her türlü korkularının dinlenmesini ve bu korkularının normal olduğunun çocuğa anlatılması gerektiğini söyledi.

Haberler 08.09.2018 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Okullarn açlmasna sayl günler kalrken, ilk kez okul sralarna oturacak çocuklarn psikolojik olarak bu sürece hazrlanmas için velilere birçok sorumluluk düüyor. Doç. Dr. Berna Gülolu, somut bir dünyaya sahip olan çocuklarn, somut parçalarla okula balayaca tarihi her gün ebeveyni ile hesaplamas ve çocuun korkularnn da göz ard edilmemesi gerektiini söyledi.

çOCUUNUZU, ETM GÖRECE OKULA ÖNCEDEN GÖTÜRÜN

Doç. Dr. Berna Gülolu, okullarn açlmasna az bir süre kaldn ve çocuun bu süreçte önceden eitim görecei okula getirilmesi ve mümkünse ders görecei snfn çocua gösterilmesi gerektiini söyledi. çocuun böylelikle bu sürece daha hzl hazrlanacan belirten Gülolu, unlar söyledi:

Anaokuluna yada birinci snfa balayacak çocuklar, bu sürece önceden hazrlamak önemli. Küçük çocuklarda soyut düünce olmadndan daha çok somut eyleri, kendilerine göstermek daha doru. Dolaysyla bu süreçte, çocuun okula balayaca tarihi ebeveyniyle takip etmesi doru olacaktr. Örnein; her gün çocuk ailesiyle takvimi iaretleyebilir ya da bir kaba eker konulup her gün o ekerin oradan almas salanarak okula balamaya bu kadar zaman kald diye gösterilebilir. çocua kyafetini, okul malzemelerinin kendi seçmesini, karar vermesini salamak, okula kendisinin nelerin beklediini göstermek önemli. Eer mümkünse önceden çocuu öretmeniyle tantrmak ya da okulunu önceden gidip göstermek çocukta olumlu etkilere neden olacaktr. Okulla alakal bilgileri, çocuklaryla önceden paylamak gerekiyor.

çOCUUNUZU, ÖRETMENLE KORKUTMAYIN

Okula uyum salamayan çocuklar hakknda bilgi veren Gülolu, öyle konutu:

çocuk okula uyum salamyorsa ders çalmak istemeyecektir. Yalar büyük olanlar bunu açkça söylerler. Okula yeni balayan çocuk, okula gitmek istemiyorsa, anne-babadan ayrlmak istemez. Anne ve babasyla snfa girmek ister veya hiç snfa girmek istemez. çünkü hiç tanmadklar bir ortam. Bu aamada ailenin çocuklarn dinlemesi gerekiyor. çocuun bu duygularn ifade etmelerini salamak ve bu duygularn normal olduunu kendilerine anlatmak gerekiyor. çocuu öretmenle korkutmak da doru deil. Öretmenin korkulacak biri olmadn göstermek gerekir. Onlara yardmc olacak, onlara bir eyler öretmek öretmenler var. Eer korkutursak çocuk okula gitmek istemez. Bu çocuun akademik baarsn, negatif anlamda etkiler. çocuk, okulu ve öretmeni bir tehdit olarak görmemeli. çocuun okulu sevmesini salamak gerekiyor. Hepimiz için durum böyle. Korktuumuz bir yere gitmek ister miyiz? çocuklarda her ey somut olduu için direkt kafalarnda öretmenlerini çok tehlikeli, ürkütücü filmlerde gördüü kötü karakterlerle badatrabilirler. çocuk bundan sonra da okulla ilgili hiç bir ey yapmak istemez.

çOCUKLARA, KEND BALARINA YEMEK YEMEY ÖRETN

çocuklarn yemek yeme biçimlerinin eitim hayatlarnda önemli bir rol oynadn belirten Doç. Dr. Gülolu, son olarak unlar söyledi:

Anaokulu ve birinci snflarda çocuk evden erken çksa da okulda kahvalt yapmas zaman alyor. O yüzden çocuun yanna bir sandviç vermek gerekir. Evden çkmadan çocuklarn bir eyler yemesi önemli. çocua kendi bana yemek yemesini altrmak gerekiyor. çünkü okulda siz yannzda deilsiniz. O yüzden kendilerinin yemelerini salamak gerekiyor.

Ana Sayfaya Git