Çocuk arkeologlar

Mardin Müzesi, çocukların tarihi sevmesi ve tarihi eserlerin korunması için 2010 yılından bu yana sürdürdüğü örnek proje ile bu yaz döneminde de yaşları 7 ile 12 arasındaki öğrencilere arkeolog olma imkanı tanıdı. Minik öğrencilerin tarihi eserleri bulma anları renkli görüntüler oluşturdu.

Haberler 20.07.2018 - 08:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardin Müzesi, örnek bir çalma ile çocuklarn bir günlük arkeolog olmasna imkan tand. Mardin Müzesi Arkeopark alannda arkeolog eitmenler, örencilere tarihi eserlerin nasl bulunduunu uygulamal olarak anlatt. Küçük arkeologlar, müze bahçesinde topra kazp, eserleri titizlikle bulup laboratuvara götürmek için büyük bir hassasiyetle çalt. Minikler, kaz yapmak için oluturulan alanda bulduklar tarihi eserleri önce fotoraflad, ardndan hazrlanan kutulara koydu. Minik arkeologlar, yaptklar çalmadan çok mutlu olduklarn ifade etti. Minik arkeologlardan 9 yandaki Emirhan Artukolu, çok mutlu olduunu ifade ederek, Herkesin görmesini istediim bir ey oldu. çok mutlu oldum. Vazo ve büyüteç buldum. Önce bulduumuz kazlar fotorafladktan sonra müzeye verip fileyeceiz, sonra onlar da müzenin içine koyacaklar dedi.

10 yandaki Büra Aykul, çalmalar yapyoruz, topran altndan tarihi eserler çkaryoruz. Bende bir vazo buldum ve arkeolog olmak çok güzel bir duygu diye konutu.

10 yandaki Melike Sultan Kzlkapç ise, bir tas bulduunu ifade ederek, Kazdk, baktk bir tas çkt. imdi onu temizleyip laboratuvara götüreceiz dedi.

Birincilik alm bir müzeyiz

Mardin Müzesinde görevli sanat tarihçisi Seher vrendi, müzenin 2010 ylnda hazrlad programlarla çocuklara yönelik eitim faaliyetleri yürüttüünü söyledi. vrendi, Nitekim bu alanda 2014 ylnda dünyaca ünlü iletiim tasarm ödülleri konusunda birincilik alm bir müzeyiz. Gençlere yönelik en iyi program dalnda birincilik alarak birçok müzeye de rol model oluturduk. 2010 ylndan bu yana yaklak 20 bin örenciye müze eitimi vererek hizmet verdik. Arkeopark kaz alanmzda kültürel varlklar korumaya ve yaatmaya yönelik bilinç kazandrlyor çocuklarmza. Daha bilinçli nesiller yetitiriyoruz ifadelerini kulland.

Mardin Müzesi rol model oluyor

Müze eitimcisi Ilay Baysak Buras, Arkeopark alannda çocuklara arkeoloji bilimi üzerine hem teorik hem de pratikte bilgiler verip, onlara uygulamalar yaptrdklarn söyledi. Ilay Baysak Buras, Burada neolitik yaam görüyorlar. Neolitik yaama dair bulgular elde edip, neolitik yaam tanyorlar. Daha sonra arkeopark alannda emitasyon ürünlerini daha öncesinden toprak altna koyuyoruz. Üstünü toprakla kapatyoruz. Onlar da birer arkeolog olarak kaz yapp, o ürünleri bulup çkaryorlar. Mardin Müzesi bu konuda bir ilk, hatta bu çalma da ilk ve birçok müzeye bu konuda rol modellik yapyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git