'Çocuk dostu' kitap listesine 35 yeni eser eklendi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kamuoyuyla paylaştığı "100 Günlük İcraat Programı" kapsamında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca "Çocuk dostu eserlerin desteklenmesi ve zararlı içeriklerle mücadele edilmesi" başlığıyla sürdürülen çalışmalar sonucunda listeye 35 yeni kitap daha eklendi.

Haberler 08.08.2019 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanlnca, ailelere yol gösterici olmas amacyla, 0-6 ya grubu çocuklara uygun içerikte belirlenen 332 kitaba 35 yeni kitap daha eklendi.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann kamuoyuyla paylat 100 Günlük craat Program çerçevesinde, Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanl tarafndan çocuk dostu eserlerin desteklenmesi ve zararl içeriklerle mücadele edilmesi bal altnda çalmalar sürdürülüyor.

çalmayla özellikle 0-6 ya grubu çocuu bulunan ailelerin satn alacaklar kitaplara yol gösterici olunmas ve Bakanla bal kurulularda kalan 0-6 ya grubu çocuklara da kitaplklar oluturulmas amaçland.

Uzmanlarn yapt incelemeler sonucunda, 0-6 ya çocuklar için zararl içerik bulundurmayan ve çocuklarn geliimine olumlu katk salayaca deerlendirilen 332 çocuk kitabna, devam eden çalmalarla 35 kitap daha eklendi. Bugüne kadar belirlenen 367 kitabn yer ald liste devam eden incelemelerle güncellenecek.

Listeye eklenen 35 kitaptan bazlar öyle:

Alaca Efsanesi, Bebekler Nereden Gelir, Tombik Ay Uyuyamyor, Uzay Nasl Bir Yer?, Ksa çorapl Zürafa, Annemi Seviyorum çünkü, Babam Seviyorum çünkü, Bir Avuç Hayal, Bir Dostluk Masal, Güne le Kovalamaca, Kütüphane Tavan, lkbahar Prensi, Yardmlamak Ne Güzel, Dünyay Gezmek steyen çorap.

- Ön eleme yaplyor

Balatlan çalmayla üniversitelerden alnan görüler dorultusunda oluturulan kriterler çerçevesinde 0-6 ya çocuklarn geliim özellikleri dikkate alnarak çocuk kitaplar titizlikle inceleniyor.

çalma grubu kitaplar, ilk etapta evrensel ahlak kurallar ve milli-manevi deerler açsndan inceleniyor. Ayrmcl tevik eden ve dümanca anlatmlar ile görselleri kullanp kullanmad da deerlendirme ölçütleri arasnda yer alyor.

Kitabn kurgusunda iddet içeren ya da iddeti bir çözüm yolu olarak gören bir içeriin bulunup bulunmadna ilikin de deerlendirme yaplyor. Kitabn müstehcenlik ve cinsel istismar açsndan deerlendirilmesi de ön eleme kriterleri arasnda bulunuyor.

Hrszlk, yalan söyleme, kötü söz söyleme gibi olumsuz davran modellerinin kitapta ne ekilde ele alnd deerlendirme kriterleri arasna alnyor.

- Liste ailelere yol gösteriyor

Deerlendirme yaplrken ya ve geliim düzeyine göre kitaplarn farkl doku ve zeminde olmas, çocuun kolay kavrayabilecei boyutta olmas, çocuk tarafndan sayfalarn kolay çevrilebilmesi gibi fiziksel özelliklere de dikkat ediliyor.

Kitaplar, çocuklarn psiko-sosyal geliimlerine katks açsndan yaplan deerlendirmelere ek olarak dil bilgisi kurallar açsndan inceleniyor.

çalmalar sonucu oluturulan listenin, çocuklarn psiko-sosyal geliimine katk salamas ve ailelere yol göstermesi bekleniyor.

Bakanln internet sitesinden, 0-2 ya ve 3-6 ya olarak iki ayr balk altnda hazrlanan listeye ulalabiliyor.

Ana Sayfaya Git