"Çocuk dostu kitap listesi"ne yeni ek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kamuoyuyla paylaştığı "100 Günlük İcraat Programı" kapsamında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca "Çocuk dostu eserlerin desteklenmesi ve zararlı içeriklerle mücadele edilmesi" başlığıyla sürdürülen çalışmalar sonucunda listeye 35 yeni kitap eklendi.

Haberler 27.12.2019 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanlnca, ailelere yol gösterici olmas amacyla 0-6 ya grubu çocuklara uygun içerikte belirlenen 367 kitaba 35 yeni kitap eklendi.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann kamuoyuyla paylat 100 Günlük craat Program çerçevesinde, Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanl tarafndan çocuk dostu eserlerin desteklenmesi ve zararl içeriklerle mücadele edilmesi bal altnda çalmalar sürdürülüyor.

çalmayla, özellikle 0-6 ya grubu çocuu bulunan ailelerin satn alacaklar kitaplara yol gösterici olunmas ve Bakanla bal kurulularda kalan bu ya grubu çocuklara da kitaplklar oluturulmas amaçland.

Uzmanlarn yapt incelemeler sonucunda, 0-6 ya grubu çocuklar için zararl içerik bulundurmayan ve çocuklarn geliimine olumlu katk salayaca deerlendirilen 367 çocuk kitabna, devam eden çalmalarla 35 kitap eklendi. Bugüne kadar belirlenen 402 kitabn yer ald liste, devam eden incelemelerle güncellenecek.

Listeye eklenen 35 kitaptan bazlar ise öyle:

Pp Merakl Bak, Ormann En Sradan Aac, Muhteem Yavru Hayvanlar, Pamuk ile Topak Arkadam Nerede, Biri Annemi Durdursun, Bay Tavann Bir Fikri Var, Havuç Kurdu Bi Di Ki, Kitap Tamircisi Toprak, Bahar Bir Deiim Hikayesi, Bil Bakalm Hangi Meyve.

- lk etapta evrensel ahlak kurallar açsndan inceleniyor

Balatlan çalmayla üniversitelerden alnan görüler dorultusunda oluturulan kriterler çerçevesinde, 0-6 ya çocuklarn geliim özellikleri dikkate alnarak kitaplar titizlikle inceleniyor.

çalma grubu kitaplar, ilk etapta evrensel ahlak kurallar ve milli-manevi deerler açsndan inceleniyor, ayrmcl tevik eden ve dümanca anlatmlar ile görselleri kullanp kullanmad da deerlendirme ölçütleri arasnda yer alyor.

Kitabn kurgusunda iddet içeren ya da iddeti bir çözüm yolu olarak gören bir içeriin bulunup bulunmadna ilikin de deerlendirme yaplyor. Kitabn müstehcenlik ve cinsel istismar açsndan deerlendirilmesi ise ön eleme kriterleri arasnda bulunuyor.

Hrszlk, yalan söyleme, kötü söz söyleme gibi olumsuz davran modellerinin kitapta ne ekilde ele alnd da deerlendirme kriterleri arasna alnyor.

- Önerilen kitaplar uzmanlar tarafndan deerlendiriliyor

Deerlendirme yaplrken ya ve geliim düzeyine göre kitaplarn farkl doku ve zeminde olmas, çocuun kolay kavrayabilecei boyutta olmas, çocuk tarafndan sayfalarn kolay çevrilebilmesi gibi fiziksel özelliklere de dikkat ediliyor.

Kitaplar, çocuklarn psiko-sosyal geliimlerine katks açsndan yaplan deerlendirmelere ek olarak dil bilgisi kurallar açsndan da inceleniyor.

çalmalar sonucu oluturulan listenin, çocuklarn psiko-sosyal geliimine katk salamas ve ailelere yol göstermesi bekleniyor.

Bakanln internet sitesinden, 0-2 ya ve 3-6 ya olarak 2 ayr balk altnda hazrlanan listeye ulalabiliyor.

Öte yandan, 0-6 ya grubu çocuklara uygun olan kitap isimlerinin cocukkitabi@ailevecalisma.gov.tr mail adresine iletilmesi halinde ise önerilen kitaplar uzmanlar tarafndan deerlendiriliyor, uygun görülenler listeye eklenebiliyor.

Ana Sayfaya Git