Çocuk için en yıkıcı travma: Aile içi şiddet

Şiddet gören çocuklar için ruhsal problemler kaçınılmaz hale geliyor. “Travmanın tipi ve şiddeti kadar kim tarafından oluşturulduğu da bir o kadar önemli” diyen uzmanlar, çocuk için en yıkıcı travmanın aile tarafından uygulanan şiddet olduğunu vurguladı.

Haberler 30.08.2018 - 09:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aile içinde iddete maruz kalan çocuklarda görülen ruhsal deiikliklerle ilgili bilgiler veren çocuk - Ergen Psikiyatri Uzman Yrd. Doç. Dr. Baak Ayk, Aile içerisinde gerek çocuun kendisine gerekse ailenin dier üyelerine yönelik herhangi bir iddet türünün çocukta yarataca olumsuz etkiler oldukça fazladr dedi.

Psikolojik ve fiziksel iddet, ruhsal yapy derinden sarsyor

iddet, türü ne olursa olsun üphesiz ki bir travmadr. Travmalar bireyi ruhsal ve bedensel olarak olumsuz yönde etkileyen ve çaresiz hissettiren olaylardr.Psikolojik veya fiziksel iddetin etkileri ruhsal yapy derinden sarsar diyen Yrd. Doç. Dr. Baak Ayk,

Travmann tipi ve iddeti, bireyde yarataca etki üzerinde ne kadar önemli bir etkiye sahipse; kimin tarafndan oluturulduu da o kadar önemlidir. çocuklar için özellikle onlar koruyup kollama görevine sahip ebeveynleri ve güven balarnn temelini oluturan ailesi tarafndan uygulanan travmalar en ykc olanlardr. çocuk ebeveynleri ve ailesi yoluyla hem toplumsal ve sosyal rollerini örenir hem de davran kalplar gelitirir. Aile, temel güven duygusunun olutuu ve bireyin yaam boyu kuraca balarn temellerinin atld çok önemli bir yapdr. Bu bilgilerden yola çkarak aile içi iddetin birey üzerindeki etkilerinin hiç de az ve azmsanacak boyutta olamayaca fikrini çkarabilirsiniz. Aile içerisinde gerek çocuun kendisine gerekse ailenin dier üyelerine yönelik olan herhangi bir iddet türünün çocukta yarataca olumsuz etkiler oldukça fazladr eklinde konutu.

çocuklarda görülen balca deiiklikler: Uyku ve itah problemleri

Travmaya urayan bireylerde hem ksa hem de uzun vadede bir takm ruhsal belirti ve sorunlar görülebilir diyen Yrd. Doç. Dr. Baak Ayk, sözlerini öyle sürdürdü:

Travmaya urayan çocuklarda en sk görülen deiiklikler uyku ve itah ile ilgili olan belirtilerdir. Uyku kalitesinde ve düzeninde bozulma, gece kabuslar görülebilir. Sklkla itahszlk ve kilo kayb görülür. Önemli olan belirtilerden biri ruh halinde ani deiiklikler olmasdr. Yani travmatik olay sonras çocuun davranlar önceki döneme göre deiir. Kayg düzeyi artar, yeni korkular ortaya çkabilir, anne veya babasndan ayrlmak istemeyebilir. Okul baarsnda ve dikkatinde azalma olabilir. Baz çocuklar tepkisel olarak daha sinirli ve gergin olabilir. Daha önceden hiç yapmad olumsuz davranlar sergileyebilir. Eer çocuk psikolojik travma yannda fiziksel travmaya da maruz kalyorsa fiziksel geliiminde gerilikler görülebilir.

çocuklar, iddeti örnek alyor

Sorun çözme yöntemi olarak ebeveynlerinin seçtii bu yöntemi modelleyerek kendi sosyal hayatnda iddet kullanmaya balar. Zaman içerisinde okuldan ve bulunduu sosyal çevrelerden iddet davran ile ilgili ikyetler gelmeye balar. Kendisine iddet uygulayan ebeveynine kar öfke duyar ve iletiimleri olumsuz yönde ilerler. Aile içi iddetin çocuu olumsuz etkilemesi için sadece çocua yönelik olmas gerekmez. Annesine ve ailenin dier bireylerine yönelik uygulanan iddet de çocuun ruhsal dünyasnda derin izler brakr. Ebeveynler ile olan ilikilerinden tutun toplumsal cinsiyet rollerinde bile ciddi skntlar yaayabilir.

Ailede salkl iletiim, büyük önem tayor

Aile dnda fiziksel iddet gören çocuklarda bedeninde bulunan yara izleri ailelere fikir verebilir. Eer iddet uygulayan kii çocuu tehdit etmi ve korkutmusa çocuk bunu ailesiyle paylamaktan korkabilir. Ancak çocuuyla salkl iletiim kuran ebeveynler bu bilgiyi bir ekilde onu incitmeden örenebilirler diyen Baak Ayk, Baz durumlarda iddete maruz kalmam veya aile içi iddet davrann modellememi olan çocuklarda da iddet davranlar gözlenebilir. Yani iddet uygulayan her çocuk evde iddete maruz kalyordur görüü hatal bir görütür. Bu çocuklarda iki temel sorundan söz edebiliriz. Bunlardan birincisi snr sorunlar dieri ise dürtü denetim sorunlardr dedi.

Yanl tutumlar, çocuklarda snr sorununa yol açyor

Yrd. Doç. Dr. Baak Ayk, Snr sorunu olan çocuklar gereken zamanlarda ebeveynlerinden snrlarna dair uygun geribildirimleri alamam çocuklardr diyerek, düüncelerini u cümlelerle dile getirdi: Bu çocuklara ksaca Nerede durmas gerektiini örenememi veya öretilmemi çocuklar da diyebiliriz. Baskc ebeveyn tutumlarna kar baz anne babalar bask ve uygun snrlar arasndaki dengeyi kuramayarak çocuklarn sosyal normlardan bamsz yetitirmektedir. Bu snrsz davranlarn kendilerini rahat ifade eden ve özgüvenli çocuk yetitirmek olduunu düünmektedirler. Ancak her ebeveynin en temel görevlerinden biri çocuunu ileride sosyal olarak kabul gören, mutlu bir birey olarak yetitirmektir. Bunun için sosyal normlara uygun davranmay ve dier insanlarn özgürlük alanlarna müdahale etmeyen bireyler olmay onlara güzelce anlatmaldrlar.

Dürtü denetimi olan çocuklar, profesyonel destek almal

Dürtü denetim sorunu olan çocuklar ise yanl dürtülerini durdurmak konusunda sorun yaarlar. Yani akllarna gelen herhangi bir yanl davran yapmadan önce kendilerini durdurmak konusunda sorun yaarlar. Eylemi gerçekletirdikten sonra da piman olurlar. Bu çocuklarn bu konuda profesyonel destee ihtiyac vardr. çünkü iddet normal ve kabul edilebilir bir davran deildir. Bu davranlar çocuun sosyal ortamlardan dlanmasna ve yalnz kalmasna sebep olacaktr.

Ana Sayfaya Git