"Çocuk istismarı konusunda önce anne-babalar eğitilmeli"

Her yıl ekim ayının ilk pazartesi günü kutlanan Dünya Çocuk Günü'ne yönelik konuşan Dr. Gülhan Seyhun,"Çocuklarımız bizim geleceğimizdir, çocuklarımızı koruyamazsak geleceğimizi koruyamayız. Çocuklarımıza güvenli bir ortam sağlayıp sağlıklarını korumak en başta gelen görevimizdir "dedi.

Haberler 30.09.2017 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuklarn yaama, gelime, korunma ve katlm haklarn belirleyen çocuk Haklarna Dair Sözlemeden örnek vererek çocuk haklarna dikkat çeken Dr. Seyhun, Dünya çocuk Gününde bu Sözlemede yer alan çocuun anlay, bar, hogörü, cinsler aras eitlik ve ister etnik, ister ulusal, ister dini gruplardan, isterse yerli halktan olsun, tüm insanlar arasnda dostluk ruhuyla, özgür bir toplumda, yaanty, sorumlulukla üstlenecek ekilde hazrlanmas hakknn gözetilmesi gerekiyor. Yani çocuklarmza aile, toplum ve devlet olarak hogörülü bir ortam sunmak zorundayz. Dilimiz bar derken her gün birbirimizle kavga edersek, tutarsz bir yaklam sergilersek korumamz gereken en bata çocuklarmza, kendi ellerimizle zarar veririz.çocuklarmz bizim geleceimiz, geleceimiz de bu çocuklarmza sunduumuz imknlara ve eitime baldr. çocuklarmza güvenli bir ortam salayp salklarn korumak en bata gelen görevimizdir. çünkü güvenli bir ortam ve salk artlar yerine getirilemezse ne eitimden ne de geliimden, ne de umutla bakabileceimiz bir gelecekten bahsedebiliriz ifadelerini kulland.

çocuk istismar konusunda önce anne ve babalar eitilmeli

Ailelerin çocuk istismar konusunda çok önemli bir faktör olduunu vurgulayan Dr. Seyhun, Özellikle anne-babalar, kendi davranlarnn hangilerinin çocuk istismarna girip girmedii, bu davranlarnn nelere mal olaca ve çocuk istismar konusunda farkndalklarnn arttrlmas için eitilmelidir.Ayn zamanda anne-babalar çocuklarn,darda hangi tehlikelerin bekledii, fiziki snrlarnn nasl olduu, kimlerin kendisiyle nasl konuup, davranabilecei, vücuduna ne kadar dokunulup dokunulamayaca gibi konularda anlayaca bir dilde açk ve net bir ekilde bilgilendirmelidir. Daha sonra okullarda ve toplumda bu konuda farkndaln arttrlmas, iddete kar net tavrlar sergilenmesi, öretmenlerin eitilmeleri, örenciler ve velilerle ibirlii içinde olunmas gerekmektedir eklinde konutu.

Sevgi gösterilmeyen çocuun sevgi göstermesi güçtür

Anne-babann çocuktan istediklerini önce kendilerinin yaparak örnek olmalar gerektiini kaydeden Dr. Seyhun, çocua doruyu yanl söylemek yerine ona örnek olmak çok daha önemlidir.Anne baba çocuktan ne istiyorsa, önce onu kendisi yapmaldr. çocuktan ne istediimizi sadece söylemeyelim ayn zamanda yapalm, gösterelim,burada en önemli ey rol model olmaktr. En basit örnek, trafik klarna riayet etmek. Basit gibi görünür ama bir kez ihlal ettiniz mi çocuk da kurallarn ihlal edilebileceini görerek örenmitir. Tutarl tutumlarla güven ortam oluturmalyz, çocuk kendini güvende hissetmelidir. Dier yandan çocuumuza da güvenmemiz lazm. çocuumuza güven duyarsak o da kendisine güven duyulduunu hisseder,sonuçta daha özgür düünceli ve yaratc olur. Bir de sevgi. Sevgiyi alamayan çocuun sevgiyi vermesi güçtür. Sevgi verme konusunda cimri olur, çünkü ona da cimri davranmlardr. Sevgi,hele de çocuklar için en büyük ihtiyaçtr. Sevilen çocuk mutlu olur, mutlu olan çocuk da baarl açklamalarnda bulundu.

Anne-babann tutarsz davranlar çocuun geleceini olumsuz etkiliyor

Aile içi çocuk eitiminde anne-baba tutumlarnn önemli bir yere sahip olduunu belirten Dr. Seyhun öyle konutu:

Uzmanlar çocuk üzerinde çok etkili olan bu tutumlar olumlu ve olumsuz anne-baba tutumlar olarak iki ekilde snflandrmlardr. Olumlu anne-baba tutumu demokratik, ibirlikçi tutumdur. Böyle bir ortamda büyüyen çocuklar kendilerine ve çevresine güven duyan, uyumlu, yaratc, bamsz, sorumluluk sahibi, bakalar tarafndan sevilen ve mutlu bireyler olurlar. Olumsuz anne-baba tutumlar ise; mükemmeliyetçi, snrsz özgürlükçü, ar baskc, ar koruyucu ve bir de belli bir çizgide olmayan tutarsz tutumdur. Tutarsz tutumlar, anne-babann bir gününün bir gününe uymamas, annenin ayr babann ayr tutum sergilemesi veya anne-babann kardeler arasndaki farkl tutumlardr. Olumsuz tutumlar arasnda en olumsuz tutum da tutarsz tutumdur. Böyle bir ortamda büyüyen çocuklar, kendi davranlar konusunda emin olamazlar ve davranlarn anne-babalarnn durumuna göre ayarlarlar. Bu durum, kendilerini güvende hissetmelerini engeller. Kendi görü ve düüncelerini aktaramaz, sevgi alverii azalr. Davrann kime,neye göre düzenleyeceini arr, kendisine gösterilen farkl tutumlar arasnda bocalar veya kendine uygun gelen yaklam gösteren anne veya babasna yaklar, ona her istediini yaptrr dieriyle ztlar ve ondan uzaklar. Zamanla kendine ve çevresine güvenmeyen, kararsz bir kiilik yaps gelitirir, tutarsz, dengesiz, ar isyankr ya da hemen boyun een bir yapya sahip olurlar. Bu yüzden anne-babalar, davranlaryla tutarl ve çocuklarna örnek olmaldr. Bu anne-baba olmann en önemli özellii ve sorumluluudur.

çocuklarn tutarl ve dengeli bir ortamda geliimlerini salamann ve bu hakkn çocuklardan esirgenmemesinin ailelerin,toplumun ve devletin en büyük sorumluluu olduunu dile getiren Dr. Seyhun, çocuklarmz kendine güvenen, kararl, dengeli, özgür düünebilen, yaratc, problemlere gerçekçi bakabilen ve gerçekçi çözüm yollar bulabilen, farkl olsalar bile birbiriyle uyumlu olabilecekleri bir yapda yetitirebilmek için aile tutumlar kadar okullardaki eitimin, televizyon yaynlarnn ve sosyal medya yani Facebook, Twitter, gibi internet paylamlarnn da tutarl olmas gerekir diyerek sözlerini tamamlad.

Ana Sayfaya Git