"Çocuklar için en iyi kahvaltı menemen"

YENİ eğitim öğretim yılının başlaması ile okul kantinleri ve beslenme de gündeme geldi. Nöroloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Derya Uludüz, sabah kahvaltısı için en iyi seçeneğin menemen olduğunu söyledi.

Haberler 21.09.2018 - 23:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kahvaltda karbonhidratl besinlerin örencilerin kan ekerini düürmesi nedeniyle konsantrasyon bozukluuna neden olacan belirten Prof. Dr. Uludüz, En iyi seçenek menemen. Birçok yeillik, protein, yumurta var. Yannda süt ile birlikte tüketilebilir dedi. Beslenme Uzman ve Diyetisyen Serkan Tutar ise çocuklarn beslenme çantas hazrlanrken içine mutlaka kuru meyve koyulmas gerektiinin altn çizdi. Diyetisyen Tutar, bir aratrmaya göre Türkiyedeki çocuklarn yüzde 50sinin sabah kahvalt yapmadn ifade etti.

KAHVALTIYI EVDE YAPTIRIN

çocuklarn kahvalty mutlaka evinde yapmas gerektiini söyleyen Prof. Dr. Derya Uludüz, Sabah kahvalt etmeden asla çocuklarmz evden göndermemeliyiz. çünkü kahvalts protein arlkl olmal. Bir yumurta mutlaka vermelisiniz. Yannda da süt olabilir. En güzel kahvalt aslnda menemen. Her türlü yeillik var. Protein arlkl ve yumurtas da var. Süt yerine bir bardak açk çay da verebilirsiniz. Bir dilim küçük ekmek de verebilirsiniz ama karbonhidrat arlkl asla olmamal. Siz kahvalt vermediinizde çocuunuz gidip kantinden simit, poaça, tost yiyor. Bunlar da kan ekerini yarm saat içinde düürerek, çocuklar derse girdiinde halsizlik, uyku hali ve konsantrasyon bozukluuna neden oluyor dedi.

TÜRKYEDEK çOCUKLARIN YÜZDE 50S SABAH KAHVALTI YAPMIYOR

Klasik Türk kahvaltsnn sabah kahvalts için ideal olduunu söyleyen Beslenme Uzman ve Diyetisyen Serkan Tutar ise unlar söyledi:

Türkiyedeki her 10 çocuktan 5 ya da 6snn kahvalt yapt, yüzde 50sine yakn bir oranda çocuklarn kahvalt yapmad biliniyor. Özellikle bizim klasik kahvalt dediimiz peynir çeitleri, yumurta, omlet, menemen, sebzeli omlet olarak çocuklarnza sunabilirsiniz. Sabah kahvaltsnda karbonhidrat kayna olarak da tam tahll ekmekler tüketilebilir ya da meyve tercih edilebilir. Miktar ya da sklna dikkat edilmesi artyla pekmez ve bal da tercih edilebilir. Sabah kahvalts özellikle çocuun gün içindeki konsantrasyonunu etkilediinden çocuun dersindeki baarsn da arttryor. Sabah kahvaltsnda karbonhidrat arlkl, poaça, simit olan bir kahvalt çocuun konsantrasyonunu hzlca düürecei için çocuun uykusunun gelmesine ve baarsnn da dümesine neden oluyor.

PAKETL GIDALAR çOCUKLUK çAI OBEZTESNE ZEMN HAZIRLIYOR

Paketli gdalarn çocukluk ça obezitesine zemin hazrladn belirten Tutar, çocuklarn beslenme çantasn kendi hazrlayan ailelerde özellikle kuru yemi ve kuru meyveyi koymalar çok önemli. Bunlarda eksiklik olduu zaman çocuklar kantinde daha salksz, paketli ürünlere yönelmeler oluyor. Paketli ürünler de hem çocukluk ça obezitesinin, hem kilo almnn, hem karacier yalanmasnn, insülin direncinin bu seviyelere çkmasnn, eker hastalnn sebeplerinden bir tanesidir dedi.

Ana Sayfaya Git