Çocuklar için Evdeki Tehlike: Youtube

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı geçtiğimiz haftalarda YouTube’da çocuk istismarı içerikli videolara erişim engeli getirmişti. Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Uzmanlarından Psikolog Neslihan Turan, bu içeriklere karşı aileleri dikkatli olması gerektiğini belirtti.

Haberler 02.07.2020 - 10:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Günümüzde oldukça yaygn kullanlan, modern yaamn da bir ihtiyac haline gelen internet kullanm yetikinlerin olduu kadar artk çocuklarn da hayatnda oldukça fazla yer alyor. Yetikinlerin hayatlarn kolaylatran ve birçok avantajnn olduu bilinen internetin, çocuklar için de eitim, elence ve keif açsndan çok deerli olduu bilinmektedir. Ancak bilinçsizce, aile kontrolü olmadan, uzun saatler harcanarak kullanlan internet platformlar, çocuklarn fizyolojik, bilissel ve psikolojik geliimleri açsndan birçok riske kap açmaktadr.

ULAMASI çOK KOLAY

Yalar gerei örenmeye, kefetmeye, her eyi çok fazla sormaya ve sorgulamaya hazr olan çocuklar için filtresiz internet büyük bir tehlike oluturmaktadr. Kontrol edilmedii zaman rengarenk içerikleri, eitici görünen balklar, sevilen çizgi film karaterlerinin kullanld iddet içerikli, cinsellik içeren, korku ve kayg oluturabilecek, yasal olmayan birçok videoya ulamalar çocuklar için bir tk kadar kolay olacaktr.

Faydasnn da tehlikelerinin de yadsnamayacak kadar çok olduu bilinen bu riskli internet platformlarndan biri olan Youtube, son dönemlerde çocuklarn hayatnda büyük bir yer kaplamaktadr. Tek bir tklama ile çocuun geliimine katk salayacak milyonlarca videonun bulunduu bu platformda, yine ayn hzla riskli içeriklere sahip olan milyonlarca videoya ulamak da oldukça kolaydr.

PSKOSOSYAL GELMLERNE ZARAR VERYOR

Youtube vidolarnn çok fazla reklam içermesi, önerilen videolar veya otomatik olarak bir sonraki videoya geçmesi gibi özelliklerinden dolay bazen çocuklarn kendi eriimleri dnda, bu olumsuz videolara otomatik olarak maruz kald da bilinmektedir. Maruz kalnan veya tercih edilen bu videolar yüzünden çocuklarn zihinleri ykanmakta ve psikososyal geliimlerine zarar vermektedir. Bilinçsiz kullanlan bu sitelerde eriilen iddet içerikli videolar, öfke sorunlarna; cinsel içerikli videolar travmatik anlara; korku içeren videolar ise kayg bozukluklarna sebep olabilmektedir. çou zaman ailelerin önlem olarak kulland filtreleme yöntemleri yeteriz kalmakta, baz içeriklerin bu filtrelerden szabildii bilinmektedir.

ALELER DKKATL OLMALI

nternet eriim skl açsndan günlük hayat sportif aktivitelerle, aile ile ortak yaplan planlarla, kendi sosyal çevresiyle dolu olan çocuklarn daha az internet kulland ve bu sayede risklerden daha uzak kald bilinmektedir. Aile içi iletiimin kuvvetli olduu, sosyal anlamda kendini yeterli hisseden çocuklarn internetle doldurmak zorunda olduklar boluklar bulunmamaktadr. Bu kuvvetli sosyal hayat dnda çocuunuz tabii ki internet ile vakit geçirmek isteyecek ve belli düzende bu eriimi salamak onun için gerekli olacaktr. Ancak dikkat edilimesi gereken ya dönemleri ve riskler hiçbir zaman göz ard edilmeyerek, bunlara önem verilmesi gerekmektedir.

Ergenlik dönemine kadar çocuklarn internet kullanm aile gözetiminde, belli saat dilimlerinde ve video içerikleri kontrol edilerek salanmaldr. Youtube-internet kullanma arac ile çocuk yalnz braklmamal, yannda bir yetikin mutlaka bulunmaldr.

Ergenlik döneminde ise çocuklarn keif duygular çok younlamakta ve aileden bamsz hareket etme istei oldukça artmaktadr. Bu dönemlerde internet snrlandrlmas çocukla beraber organize edilmeli, arama geçmileri kontrol edilmeli ve riskli durumlarla ilgili bilgilendirme yaplmaldr. Tanmad kiilerle konumamas, kiisel bilgilerini kimseye vermemesi, herhangi bir tehditle kar karya kaldnda iletiimi kesip aileye bilgi vermesi, olumsuz içerie maruz kaldnda bunu paylamas gibi konularda çocuk bilgilendirilmelidir. Karlalan olumsuzluklar sonucu internet yasa koymak, öfkeli ve ani reaksiyonlar vermek çocuunuzun güvende olmasn salamayacaktr. Bu gibi durumlar aile içi iletiim zorluklar oluturacak ve çocuunuzun sanal dünyaya daha fazla girmesine sebep olacaktr. Bu nedenle birlikte oluturulan kurallar, gereken filtrelemeler ve kontroller dnda, çocuunuzun bilgisayar banda durma skln azaltacak sosyal etinlikler planlamak süreci yönetmek açsndan daha güvenli olacaktr.

BAIMLILIK YAPIYOR

Youtube videolarnn ard arda izlenmesi ile alnan haz sonucu beynimizin seratonin salgladn gösteren aratrmalar bulunmaktadr. Bu da bir çeit bamlla sebep olmakta ve çocuunuzun geliimini oldukça olumsuz etkilemektedir. Yalnzca olumsuz içerikli videolar izlemek deil, içerik salkl olsa da videolarla geçirilen saatlerin artmas da bamlla sebep olacak ve yine çocuunuz için risk tekil edecektir. Bu nedenle amaç çocuumuzu yalnzca internetten korumak deil, karlalabilecek zorluklara beraber baaçkma becerileri kazandrmak olacaktr.

Unutmayalm ki çocuklarnzla oyun oynayarak hiçbir bamlla sebep olmadan bolca seratonin salglayabilirsiniz.

Ana Sayfaya Git