Çocuklar için okul çantası uyarısı

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği Uzmanı Doç. Dr. Ebru Yılmaz Yalçınkaya, bel ağrısı, kas incinmesi gibi sorunların yaşanmaması için okul çantasının, vücut ağırlığının yüzde 10-15'ini geçmemesi gerektiği uyarısını yaptı.

Haberler 11.09.2018 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yalçnkaya, okul çantasnn uygun olmayan arlk ve pozisyonlarda tanmasnn omuz, boyun, srt ve bel arsna sebep olabildiini, uzun süre bu yanl arlk ve pozisyonda çanta tamann ayrca tekrarlayan stres yaralanmalarna neden olduunu anlatt.

çantay tamak için çocuun ba ve üst omurgasn öne emesinin vücut arlk merkezinin deimesine yol açtn dile getiren Yalçnkaya, Bilimsel çalmalar, okul çantasnn, vücut arlnn yüzde 10-15ini geçmemesi gerektiini gösteriyor. Ayrca çantann asklarnn iki omuza, enli, geni, yumuak pedli olacak ekilde taklmas incinmeleri önler. diye konutu.

Ebru Ylmaz Yalçnkaya, ayrca okula yürünen yolun 20 dakikann üzerinde olmasnn da bir dezavantaj olduunu belirterek, unlar kaydetti:

Okullarda örencilere ait kilitli dolaplarn bulunmas, geni kapsaml kütüphane ve etüt imkanlarnn arttrlmas, okul-ev aras tanan kitap, defter yükünü azaltr. Srt, bel arlar ve omurga sorunlar, sadece srt çantalar deil, çocuk ve gençlerin uzun süre omurgann kötü pozisyonunda bilgisayar, cep telefonu banda vakit geçirmeleri, uygun olmayan duruta ders çalmalar sebepli de oluur.

- Bilgisayar ekrannn üst ölçüsü göz hizasnda olmal

Doç. Dr. Yalçnkaya, ders çallrken kalça ve diz açsnn oturduunda 90 derece olmas ve ayaklarn yere deecek ekilde uygun masada çallmas gerektiini dile getirerek, sözlerini öyle tamamlad:

  1. Bilgisayar ekrannn üst ölçüsünün göz hizasnda olmas ve 20-25 dakikada bir ayaa kalkp oturmak gibi pozisyon deitirmek ya da nazik boyun, omuz hareketleriyle omurgann kanlanmasn salamak çok önemlidir. çocuun vücut yaps ve fiziksel potansiyeline göre seçilecek sportif aktiviteler, saln ve ders baarsn olumlu etkileyecektir. Ayrca omuz yüksekliinin simetrik olmad, gövdenin öne veya arkaya daha eimli olmas gibi durumlar fark edilir edilmez, skolyoz, kifoz gibi rahatszlklar için bir fizik tedavi ve rehabilitasyon uzman doktoruna bavurulmaldr.
Ana Sayfaya Git