"Çocuklar yetişkinlerden daha çok kitap okuyor"

"Okuma alışkanlığı, sadece sayısal bakımdan değil, nitelik bakımından da yeterli olmalı. Bunu sağlamak için çocuk edebiyatı yazarları hem çağımızın çocuğunu hem de çocuğun psikolojik yönünü iyi tanımalıdır. Eserlerini kaleme alırken 'çocuğa görelik' ilkesini esas almalıdır.''

Haberler 12.11.2016 - 08:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk ve Gençlik Edebiyat Yazarlar Birlii Bakan Bican Veysel Yldz, ylda ortalama 10 bin çocuk kitabnn yaymland Türkiyede çocuklarn yetikinlerden daha fazla kitap okuduunu belirterek, çocuklarmzn önünde onlara örnek olacak büyükler kitlesi yok. Buna ramen çocuklar okumamakla suçlayan yetikin kitlemiz var. dedi.

Yldz, Türkiye statistik Kurumunun geçen yla ilikin Uluslararas Standart Kitap Numaras (ISBN) statistikleri verilerine göre, ülkede 49 bin 148 yeni kitabn yaymlandn, ISBN kodu almadan çkan eserler de eklenince saynn 50 bine ulatn söyledi.

Basl kitap dndaki kitap nitelikli materyallerin de önceki yla göre yüzde 11,2 artarak 56 bin 414e çktn ifade eden Yldz, En yüksek art, yüzde 21,8 ile web tabanl elektronik kitaplarda gerçekleti. Bunlar dnda her tür için ISBN kodu alnmadan çkan eserleri de katmak gerekirse bu say da yaklak 60 bin olarak düünülebilir. Bu saynn yaklak 10 bini çocuk kitab niteliindeki eserlerdir. diye konutu.

Türkiyenin, bilinenin aksine dünya kitap piyasasnda ön sralarda yer aldn vurgulayan Yldz, Türkiyenin dünyada kitap üretiminde ilk 10 ile ilk 20 arasnda deien bir yeri olduunu, kitap üretimi ve kitap okumada saysal bakmdan iyi durumda bulunulduunu ancak verimli okumada zayf kalndn kaydetti.

Bican Veysel Yldz, birçounun resmi olarak bir birlie üye olmamas nedeniyle çocuk yazarlarn saysnn tam olarak bilinemediini dile getirerek, Türkiyedeki çocuk kitab yazarlar yetikinler için de eserler yazyor. Yine kitap çkaran her kiinin gerçek anlamda yazar saylp saylmayaca hususudur. Kitap çkarmak, yazar olmak için yeterli olmuyor. çocuk kitab yazdn düünen birçok kiiyi biz yazar olarak nitelendiremiyoruz. deerlendirmesini yapt.

- çocuklara rastgele kitaplar seçiliyor

Yldz, Kültür ve Turizm Bakanl Kütüphaneler ve Yaymlar Genel Müdürlüü tarafndan hazrlanan ve 26 ilde 6212 kiiyle yaplan Türkiyenin Okuma Kültürü Haritas aratrmasna göre, ylda bir kiinin ortalama 7,2 kitap okurken, 7-14 ya grubunda bir çocuun ylda 12 kitap okuduunu aktard.

çocuklarn kitap okuma ortalamasnn yetikinlerin neredeyse iki kat olduunu belirten Yldz, çocuklarmzn önünde onlara örnek olacak büyükler kitlesi yok. Buna ramen çocuklar okumamakla suçlayan yetikin kitlemiz var. dedi.

Bican Veysel Yldz, Türkiyede kitaplarn rastgele seçildiini ve düzensiz okuma yapldn dile getirerek, Yüzde 45,5lik bir kesim, yani nüfusun yarya yakn rastgele kitap seçiyor ve düzensiz okuyor. Ne yazk ki ayn durum çocuklar için alnan ve çocuklar tarafndan okunan kitaplar için de geçerli. diye konutu.

- çocuklar için nasl kitaplar yazlmal?

çocuk ve Gençlik Edebiyat Yazarlar Birlii Bakan Yldz, kendi ayaklar üzerinde duran, kendi kanatlar ile uçabilen özgün, özgür ve eletirel düünmeyi bilen bireyler yetitirmenin birinci yolunun kitap okuma olduunu vurgulayarak, öyle devam etti:

Okuma alkanl, sadece saysal bakmdan deil, nitelik bakmndan da yeterli olmal. Bunu salamak için çocuk edebiyat yazarlar hem çamzn çocuunu hem de çocuun psikolojik yönünü iyi tanmaldr. Eserlerini kaleme alrken çocua görelik ilkesini esas almaldr. Yazar, çocuu kendi düüncelerini aktaraca bir hedef tahtas olarak görmemelidir. Ona insanln ortak deerlerine uygun, kendi kültür ve medeniyetimizin etik deerleri ile örtüen eserler sunmaldr. Günümüzde çocuk kitab, sadece yazarn ortaya koyduu bir eser olmaktan çkmtr. Yazar, çizer, grafiker, editör, yaync gibi birçok paydan ortak ürünüdür. Bu yüzden çocuk edebiyat yazarlar, çocuk kitabn meydana getirirken kitabn dier paydalarn da iyi seçmelidir.

- Ebeveynlere ve öretmenlere düen görev

Ebeveynler ve öretmenlerin, çocuun okuma alkanln kazanmasnda öncü ve rehber olmas gerektiini ifade eden Yldz, Ebeveynler çocuklara okuma alkanln kazandrmada model olmal, okuma zamanlar yaratmal, kitaplar ve yazarlar hakknda konumal, kitap seçiminde yönlendirme yapmaldr. dedi.

Bican Veysel Yldz, son yllarda çocuk yazarlarn saynn artmasna ilikin de örencilere yönelik Yazarla lk Adm Projesi ile öretmenler için Yazma ve Yazdrma Teknikleri Eitim Program gibi çalmalar yaptklarn belirterek, unlar kaydetti:

Okuma bilincinden çok yazma bilinci ve yazma kültürü oluturmaya gayret ediyoruz. Yazma kültürü oluunca zaten okuma en önemli ihtiyaca dönüüyor. çocuklarn yazmadaki baarlar, yazdklarn yaymlamadaki öz güvenlerinin gelimesi, gelecek için baarl yazarlarn yetimesine önemli katk salayacaktr. Kalem ile bark bir toplum oluturma yolunda atlan her adm desteklemek gerekiyor.

Ana Sayfaya Git