Çocukların İç Dünyası!

Küçük yaştaki çocukların çizdiği resimlerdeki çizimlerinin kullandıkları renklerin iç dünyalarını, istek ve duygularını yansıttığı belirtildi.

Haberler 17.02.2020 - 09:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Erdal Hamart, çocuklarn çizdikleri resimlerin ayn zamanda iç dünyalarnda olup biteni de haber verdiini anlatt.

çocuklarn çizdikleri ev, aaç, aile resimleri ve bunlarn yapl ekillerinin yaamlarna ilikin ipuçlar tadn anlatan Prof. Dr Erdal Hamart, çocuklar el kaslar gelitikten sonra bir eyler çizerler. Siz onlara uygun ortam salamazsanz, koltuun arkasn, koltuu, duvar çizerler. Siz onlar resim yaparken görmeseniz bile eyalarn yerini deitirdiinizde onlarn çizdiklerini görebilirsiniz. Biz istesek de istemesek de çizimlerini yapyorlar. Resim, çocuklarn düünme ekline de yansr. çocuklar bu yalarda herhangi bir yaplandrmaya maruz kalmadklar için yaratclklarn en üst düzeyde kullanabiliyorlar. çocuklar resim yoluyla bize dünyay kendi bak açlarndan en kestirme yoldan özensiz, yaln bir anlayla sunarlar. Resim onlar iletiim bakmndan en etkili ve kolay yollarndan biridir. Ancak, tek yolu bu deildir.

çOCUK VE RENKLER

Ayn zamanda Türk Psikolojik Danma ve Rehberlik Dernei yöneticisi olan Prof.Dr. Hamart, travma kavramnn çok geni olduunu. çocuun sosyal geliimini engelleyen her türlü durumun psikososyal destek gerektiren durum olarak nitelendirildiini anlatt. çocuun resim yaparken mutlaka gözlenmesi gerektiini, aksi halde yanl yorum yaplabileceini anlatan Prof. Dr. Erdal Hamart, Açk, scak renkleri genellikle mutlu çocuklar kullanr. Koyu kahverengi ve ar siyah resimler genellikle depresif çocuklarda görülür ama sapmalar da olabiliyor. çocuun sevdii renkler koyu renkli veya siyah olabilir. Bu nedenle sevdii kiiyi bu renklerle çizebilir dedi.

Prof.Dr. Erdal Hamart, toplantdan sonra yapt açklamada da çocuk resimlerinin psiko pedagojik açdan uzmanlara çocuklar tanmasn salayan önemli araçlardan bir tanesi olduunu söyledi. Prof. Dr. Hamart, öyle dedi:

Onlarn çizmi olduklar resimleri onlarla iletiim kurma açsndan da kullanabiliriz. çocuklarn saa sola resim yapmalar bir ihtiyaçlarndan ortaya çkar. Anne ve babalar çocuklarna uygun bir ekilde kendisini ifade olanaklar salamyorlarsa, çocuk çeitli yerlere resim yapyorsa ona çizim yapaca materyalleri salayarak, Bunlar temizlemek çok zor oluyor. Resim yapmak istediinde bunlar kullanrsan iyi olur diye yol göstermesi çocuun bu yaratclnn desteklenmesi hem de kendisini ifade etmesi bakmndan ie yarayabilir.

çZMLERDE CNSELLK

Prof. Dr. Erdal Hamart, anne ve babalarn çocuk resimlerinde sk rastlanmayan cinsellik gibi unsurlar görebileceini, bunlarn dorudan bir olumsuzlua iaret etmeyebileceini belirterek öyle dedi:

Bunu büyük, unu küçük çizdi veya büyük kulland zaman öyledir demek pek salkl deildir. Ama özellikle psikolog veya yardm almas gereken durumlar düündüümüzde çocuun geliimi ile doru orantl olmayan çocuk resimlerinde görmeye alk olmadmz yani sklkla görmesini muhtemel görmediimiz cinsellik ya da cinsellie ait organlar gibi eyler gördüümüzde bu noktada çocuu endie ettirmeden ne olduu hakknda soru sorulabilir. Bazen çocuun gözlemleri doada sklkla karlatmz, olaan hayatn aknda olan eyler de olabilir. Örnein bir çizimi gördüü hayvanlarn birlemesini de yanstyor da olabilir. Bu konuda hassas davranmak gerekir. çünkü hassas bir konudur. Onlar rahatsz etmeden yaklamak gerekiyor.

Ana Sayfaya Git