Çocuklarda okul korkusuna dikkat

Yrd.Doç.Dr. Onur Okan Demirci, çocuklarda okul korkusuna dikkat edilmesi konusunda uyarılar da bulundu.

Haberler 25.01.2018 - 08:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yrd.Doç.Dr. Onur Okan Demirci, Okul korkusu, okul ça içindeki çocuun okula gitme ile ilgili direnmesi, arkadalarn kabul etmemesi ve alamak gibi tepkiler gelitirmesidir. Okul korkusu, kzlar ve erkeklerde eit oranlarda görülmektedir. Bu korku, çocuun eitim alaca ortama uyum salamasn engellemektedir. çocuklar için korku, yaama adapte olabilmenin, kayg veren durumlarla ba edebilmenin yöntemlerinden biridir. Okul korkusu, hzl ele alnp gerekli müdahaleler yapld takdirde çabuk atlatlabilmektedir dedi.

OKUL KORKUSU

Her yeni durumun uyum sorunu yaatyor olmasnn normal olduunu ifade eden Dr. Demirci, Anneden ayrlk deneyimini ilk defa anaokulu döneminde yaayan çocuklar, bu dönemde okulun içine girmeye ikna olmakta zorlanrlar ve tedirgin olurlar. Normal geliim gösteren bir çocukta bu durum kabul edilebilir ancak sorun okula balamakla ilgili deildir. Anne ve çocuk arasndaki baml ilikide; annenin çocuun bireysellemesine izin vermemesi, bir bakma annenin de çocua baml olmas, ev içinde baskl-kaygl ortamlarn olmas, yeni bir kardein gelmesi, çocuun bu süreci henüz anlayamam olmas, anne ve babann çok kaygl kiiler olmalar, aile içinde bir yaknn kayb ve hastalklar gibi birçok faktör de etkili olabilmektedir. çocuun okula balamadan önceki dönemde arkada deneyimlerinin nitelii, duygularn ve düüncelerini anlatmada desteklenmi olmas bu dönemdeki zorluklar atlatmada önemli deneyimler oluturmaktadr diye konutu.

Baml, iliki kuramayan, arkadalar ile oyunu reddeden, anne ile ilikisi salkl organize edilememi bir çocuun okula balarken sorun yaamasnn beklenilebildiini kaydeden Dr. Demirci, Bu çocuklarda ilgi ve enerji kayb, sinirlilik, içe kapank olma durumu, nedensiz alama, ba ve karn arlarndan yaknma gözlemlenebilmektedir eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git