Çocuklarda sınav kaygısına dikkat

Kaygı, heyecan hayatın içinde olan doğal ve kaçınılmaz duygular olduğunu belirten Yrd.Doç.Dr.Onur Okan Demirci, “Aşırı düzeye çıkmadığı ve kişinin performansını olumsuz etkilemediği sürece bizi hedefe yönlendiren, motive eden bir güçtür. Baş edilemez düzeye çıktığında ise insan hayatını olumsuz etkileyen, birçok alanda performansı azaltan bir engel halini alır” dedi.

Haberler 24.06.2018 - 10:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Snav kaygsn snavdan günlerce hatta aylarca önce baarl olup olunmayaca konusunda ar kayg yaanmas ile kendini gösterdiini dile getiren Yrd.Doç.Dr.Onur Okan Demirci, Bu kayg belirtileri snava çalma motivasyonunu etkileyebilecei gibi uyku, yemek, sosyal ilikiler gibi günlük aktiviteleri de olumsuz düzeyde etkileyebilmektedir. Bununla birlikte sadece snav öncesi deil, snav srasnda da ar heyecan ve bu heyecann getirdii baz duygusal ve fiziksel belirtiler snav performansn etkileyerek baar düzeyini düürebilir. Snav srasnda ya da snavn düünüldüü durumlarda çarpnt, düzensiz kalp atlar, karn bölgesinde huzursuzluk ya da ar, souk terleme ve ba arlar, düzensiz solunum, ellerde uyuma, titreme, vücutta ate basmas ve baylma hissi, ba dönmesi, bir ey düünemiyormu hisleri, kas yorgunluklar snav kaygsnn bu fiziksel belirtileri arasnda saylabilir diye konutu.

KORKULU BR RÜYA HAL

Snav kaygsn snav zamanlarnn korkulu bir rüya gibi görünmesi, baarsz olursam korkusu ve bunun getirdii yetersizlik düünceleri ve baarl olamayacam yarglar, panik hissi, ar sinirlilik, alama, iyi çalmaya ramen hiçbir ey hatrlamadn ve hiçbir ey bilmediini düünmek ve konsantrasyon güçlüü, huzursuzluk, ar yorgunluk hissi, sknt, bunalt, ar hareketlilik, snav srasnda zihninizin donduunu, bulanklatn ve tam olarak düünemediini hissetme ve sorular heyecandan okuyamama gibi belirtiler duygusal belirtiler arasnda saylabileceini ifade eden Yrd.Doç.Dr.Onur Okan Demirci açklamasn öyle sürdürdü;

BELRTLER NELERDR?

Bütün bu belirtilere ek olarak, yeterince çalmad için kendini suçlama, kendini yetersiz hissetme, snav sonrasnn felaket olaca, kimsenin yüzüne bakamayaca, çevresini hayal krklna urataca eklinde düünceler ortaya çkmakta ve bu negatif düünceler örencide akademik ortamdan uzaklap, ders çalmaya kar ilgisizlik, isteksizlik, endie ve tedirginlik duygularnn younlamasna neden olmaktadr. Bu durum, örencide snavla ilgili bu kaygy yaamaktansa snava girmeme, kendini uzaklatrma yoluna ya da daha ar psikiyatrik bozukluklara girmesine zemin hazrlamaktadr.

Ana Sayfaya Git