Çocuklarda sorumluluk bilinci nasıl gelişir?

Çocukların sorumluluk bilincinin gelişmesi neden önemlidir? Peki aileler çocukların sorumluluk bilincinin gelişmesine nasıl katkı sağlayabilir? İşte çocuklarda sorumluluk bilincinin gelişmesine yardımcı olacak ipuçları...

Haberler 09.10.2017 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anne ve babalarn çocuk yetitirirken en önemli sorumluluklarndan biri çocuklarnn özgüveni yüksek ve bamsz bireyler haline gelmesine yardmc olmaktr. Sorumluluk duygusu gelien çocuklarn hem okula hem de aileden bamsz yer aldklar sosyal hayata daha rahat uyum salad biliniyor.

Küçük yalarda temel ihtiyaçlar için ailesine güvenen çocuklar, zaman içinde birçok konuda ailesinden bamsz hale geliyor. Aileden bamsz gelitiren ilikilerin temelinde ise ailede kazanlan baz temel alkanlklar yer alyor.

çOCUKLARDA SORUMLULUK BLNCNN GELMES

çocuklardaki özgüven ile sorumluluk bilinci dorudan birbiriyle ilikilidir. Sorumluluk duygusu gelien bir çocuun özgüveni de ayn oranda artar. Her yeni kazand beceri ile yeni bir sorumluluk almaya daha hevesli hale gelir. Uzmanlar çocuklara belirli bir sorumluluk vermeden önce anne ve babalarn dikkat etmesi gereken önemli bir nokta üzerinde duruyor. Anne ve babalarn çocuklarnn yana uygun sorumluluklar vermeleri ve verecekleri görevi iyi deerlendirmelerinin önemini vurguluyor. Yapabileceinden fazla sorumluluk üstlenmek çocuklara psikolojik açdan zarar veriyor.

çOCUUNUZUN YAINA UYGUN SORUMLULUKLAR VERN

çocuklarn özellikle yana ve cinsiyetine uygun sorumluluk vermek, sorumluluk bilincinin gelimesi için en önemli püf noktalarndan biri. Örnein 3-4 yandaki bir çocuktan datt Oyuncaklar toplamasn isteyebilirsiniz, ancak her Sabah uyandnda yatan toplamasn beklemek için henüz zamana ihtiyacnz olabilir.

çOCUUNUZA MUTLAKA OLUMLU ANLAMDA DESTEK OLUN

çocuklarn yeni bir davran örenmesi ve bunu sürekli hale getirmesi zaman alr. Bu yüzden çocuunuz bir davran örenirken veya yeni bir sorumluluk üstlendii zaman olumlu olarak her zaman destek olun. Ona inandnz ve güvendiinizi hissettirin.

çocuunuza artsz sevginizi gösterin: çocuunuzu koulsuz, artsz sevdiinizi mutlaka gösterin. Aileden hissedilen sevginin sorumluluk bilincinin gelimesine katk salayan en önemli noktalardan biri olduu biliniyor.

çOCUUNUZUN FKRNE ÖNEM VERN

çocuunuza benimsetmek istediiniz bir davran ile ilgili mutlaka onun fikrini de göz önünde bulundurun. Örnein, oyuncaklarn dank ekilde brakyor ve siz bu davrann deitirmesini istiyorsunuz. lk olarak çocuunuzla konuun. Oyuncaklarn toplamasnn ona salayaca kolaylklardan bahsedin. Hatta oyuncak toplamak için aranzda elenceli bir yöntem oluturabilir, bunu da bir oyun haline getirebilirsiniz.

çocuunuzun belli bir davran örenebilmesi ve bir konu hakknda sorumluluk bilincini gelitirmesi için en çok ihtiyaç duyduu eyin sizin güveninizi hissetmek olduunu unutmayn. Sabrl olun. çocuunuza sürekli olarak desteinizi hissettirin.

Ana Sayfaya Git