Çocuklarda teknoloji depresyonu!

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Demir: “Teknolojik alet kullanımı hareket etmeyi kısıtlar ve gelişimin gecikmesine sebep olur”

Haberler 27.09.2021 - 00:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hastalklar Uzman Dr. Burak Emre Demir, çocuklarda teknolojinin ar kullanmnn depresyon, anksiyete, balanma ve örenme bozukluu, dikkat eksiklii, anlamada gecikme, yüksek dürtüsellik, öfke nöbetleri, otizm, bipolar bozukluk ve psikoza neden olduunu söyledi.

Teknolojinin hzla gelimesi teknolojik aletlerle geçirilen zamann da artna sebep oldu. Günümüzde birçok faydas bulunan teknoloji, birçok riski de beraberinde getirdi. Hastalklar Uzman Dr. Burak Emre Demir, çocuklardaki teknoloji kullanm ve teknoloji bamllnn etkilerini anlatt. Uzman Dr. Demir, birçok uluslararas kuruluun son zamanlarda hzla artan çocukluk ça teknoloji kullanm üzerine vardklar ortak kararlar dorultusunda 0-2 ya arasndaki çocuklarn teknoloji ile har neir olmamalar gerektiini, 3 ile 5 ya arasndaki çocuklarn günde 1 saat, 6 -18 ya guruplarnn günde 2 saat ile snrlandrmas gerektiini söyledi. Günlük iki saati amamak kouluyla ya X10 dakika formülü ile teknolojik aletlerin kullanm süresinin hesaplanabileceini belirten Demir, teknoloji ile bu önerilerin 4-5 kat fazla içli dl olan çocuklar ve gençlerin ciddi tehlikeler ile kar karya kaldna da dikkat çekti.

Beyin geliimi

Teknolojik aletlerle geçirilen zaman artyla ortaya çkacak dijital tehlikeleri sralayan Demir, 0 ile 2 ya arasnda bebek beyni 3 kat büyüklüe ular ve 21 yana kadar bu geliim devam eder. Beyin geliimi çevresel uyaranlar veya bunlarn eksikliinden etkilenir. Teknolojik aletlerle ilgilenirken çocuk cansz bir varlk karsndadr. Konumasna, bakna, gülümsemesine karlk vermeyen, gönderdii iletiim ve etkileim mesajlarn alglamayan sert ve souk bir cisim karsndadr. Canllara özgü duygusal ve sosyal uyardan yoksundur dedi.

Geliim bozukluklar ve obezite

Hareket etmenin dikkati ve örenme kabiliyetini artrdna deinen Dr. Demir, Teknolojik alet kullanm hareket etmeyi kstlar ve geliimin gecikmesine sebep olur. Televizyon gibi obezitenin artmas ile ilikilidir. çocuklar televizyon banda hareketsiz kalmakta, enerji harcamamaktadr. Televizyon banda farkna varlmadan gereinden fazla besin tüketilmekte, reklamlardan olumsuz etkilenilerek kalorisi yüksek, besin deeri az besinler tüketilmekte ve bu da çocukta fazla kiloya neden olmaktadr diye konutu.

Uyku bozukluklar

Gece geç saatlere kadar televizyon izleyen çocuklarda uyku ritminin bozulduunu da vurgulayan Uzman Dr. Demir, Ebeveynlerin bir ksm çocuklarna teknoloji kullanm srasnda elik etmemekte ve çocuklarn kendi odalarnda teknolojiyi kullanma izni vermektedir. Bu durumda çocuklarn okul baarlarn olumsuz yönde etkileyecek ekilde uyku yoksunluu çekmektedir dedi.

çocuklar iddete tank olmamal

Ar iddet ve abartl cinsellik içeren filmlerin çocuun ruh saln olumsuz etkilediini belirten Demir, 8 yan altndaki çocuklarda soyut düünce olumamtr, gerçek ve fantezi arasndaki ayrm henüz yapamazlar. çocuklar için hazrlanmayan programlarda gerçek ile rolü birbirlerine kartrrlar. Ekranda gördükleri her eyi gerçek olarak deerlendirirler ve olduu gibi alglar. çocuklar, gördüklerini örenir ve uygularlar. Genelde filmlerde iddeti uygulayan kahramandr, iddet uygulanan kötü adamdr. çocuk, problemleri çözmek için iddet uygulanmasn normal olarak deerlendirir ve çevresine de uygulamak ister. Yine iddeti sürekli gördüü için iddete kar duyarszlar. Baz filmlerde iddet komedi ve cinsellikle ilenir. Bu gibi filimler kar tarafa zarar verirken elence ve zevkte uyandrd için daha da zararldr. Sonuçta çocuklarda saldrgan davranlarda artma, kendine ve yaknlarna zarar gelecei korkusu, uyku bozukluklar, kabuslara, saldrgan model alma, güçlünün yannda olma gibi ciddi bozukluklara neden olduu için çocuklarn iddete tank olmasn uygun deildir eklinde konutu.

çocuklar oyun oynamal

çocuklarn oyun oynamas gerektiini belirten Dr. Demir, çocuklar bo zamanlarnn yüzde 80ini oyunla geçirmelidir. Aile içinde sohbet etmek çok elenceli olabilir. çocuklarn e, dost ve akrabalarla birlikte olmalar salanmal ve onlarla yeterince zaman geçirmelerine frsat verilmelidir. Kitap okumak çok iyi bir bo zaman deerlendirme yöntemidir. Ev ilerine yardmc olmak, odasn toplamak, oyuncaklarn yerletirmek Daha büyük çocuklarn yemee, bulaa, temizlie yardmc olmas bo zaman deerlendirmesi dnda çocuun hayata hazrlanmas için de gereklidir. Sonuç olarak teknoloji yaammzn vazgeçilmezidir. Yaamn gerçeklerini, zorluklarn ve elenceli yanlarn bize yanstr. Doru kullanldnda yaam ve aile ilikileri açsndan çok faydal, etkili ve vazgeçilmez bir araçtr ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git