Çocukları ekranlarla değil, masallarla büyütün

Çocuk ve Ergen Psikiyatrı Yrd. Doç. Dr. Serhat Nasıroğlu, 0-3 yaş arası çocukların cep telefonu ve tabletlerde işlem yapmasının zeki olduğunun değil, ihmal edildiğinin göstergesi olduğunu söyledi.

Haberler 21.10.2017 - 09:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuklarda grup görümeleri yaparak kriz durumlarndaki ruhsal patolojilerini azaltmaya çalan bir projeyi Türkiyede uygulamak için sveçte bulunan çocuk ve Ergen Psikiyatr Yrd. Doç. Dr. Serhat Nasrolu, yeni bir teknoloji ve bilgi çanda yaadklarn söyledi. Her çocuunu elinde telefon veya tablet bulunduunu kaydeden Nasrolu, ekran maruziyetinin yetikinlerde bile snrl ve uygun kullanlmad zaman bamllk oluturduunu, bunun da baz ruhsal sorunlar arttrdn söyledi. çocuklarn ekran ile tanmasnn 3 yan altnda olmamas gerektiine dikkat çeken Nasrolu, çünkü 0-3 ya dönemi, beyin geliiminin en hzl ilerledii dönemdir ve bu zaman dilimindeki ekran maruziyeti, bu geliimi olumsuz yönde etkilemektedir. Uzun süredir kanta dayal olarak yaplan onlarca bilimsel çalmann gösterdii gibi 0-3 ya aras ekran maruziyeti, çocuklarn dil geliimini tahmin edilenin aksine olumsuz yönde etkilemekte ve bunun yan sra çocuun erikin hayatn da etkileyebilecek davransal bozukluklara yol açmaktadr. Bu bilimsel gerçeklik nda, çocuk psikiyatri uzmanlar tarafndan yaygn olarak kabul edilen görü, bu ya grubunda sfr ekran eklindedir. Ayrca Fransada Medya Yüksek Konseyi, 0-3 ya aras çocuklara çocuk programlar dahil televizyon izletilmemesini öneriyor dedi.

Aç kalacana tableti verelim oyun oynasn düüncesi yanltr

Ailelerin, ekran maruziyeti ile çocuklarn ruhsal geliim basamaklarn olumsuz etkileyebileceini ve bunun da ihmal olduunu bilmelerinin önemli olduunu düündüünü kaydeden Yrd. Doç. Dr. Nasrolu, öyle devam etti:

Yaptmz görümelerde ailelerden, çocuklarna tablet veya televizyon olmadan yemek yediremediklerinden bahsettiklerini görüyoruz. Ailelerin, çocuklarnn beslenme ile ilgili endieleri nedeni ile bazen aç kalacana tableti verelim oyun oynasn tercihini seçmelerinin yarardan çok zarar olacaktr. Beslenme sorununun çözümünü tablet, telefon gibi ekranlarda deil bu alanda bir uzmana bavurarak aramalarn öneriyorum. Gördüümüz bir dier sorun da ekranl alet kullanmnn zeka ile ilikili bulunmasdr. Örnein, hafif bilisel gerilii olan çocuklarn bile sadece bu aletlerde oyun açmay baardklar için üstün zekaya sahip olduklar düünülüp gerekli eitim ve tbbi hizmetine geç ulamasna yol açtn gözlemliyorum. Ancak tablette, bilgisayarda, telefonda ifreyi görsel hafzas ile açmay baarp oyun açabilen bir çocuk düük, normal ya da üstün zekaya sahip olabilir. Sonuç olarak çok zor olduunu kabul etmekle birlikte ailelere son önerim, çocuklarn ekranlarla deil masallar ve oyuncaklarla büyütmeyi denemeleridir.

Ana Sayfaya Git