'Çocuklarınıza sorumluluk verin'

Dr. Aslı Aktan Erciyes, evde çocuklarla olan yaşamın, çocuk gelişimine olan etkilerini değerlendirdi. Dr. Erciyes, evde çocuklara sorumluluk verilmesi gerektiğini söyledi.

Haberler 20.04.2020 - 22:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüs salgn nedeniyle evde kalnan bu günlerin, çocuklarn geliimi için önemli olduuna deinen Dr. Asl Aktan Erciyes, bu dönemde çocuklar oyalamak için ekstra etkinlik düzenlemeye gerek olmadn dile getirdi. Dr. Erciyes, çocuun geliimi için çocuu hayatn merkezine koymayn ve ona sorumluluklar verin dedi. YBEAnn online sohbetlerinde, Evde çocuklarla Yaam: Geliime olan Yansmalar konulu sohbet gerçekleen Dr. Asl Aktan Erciyes, çocuk geliimiyle ilgili yaplan yanllara deindi.

Anadil ve ikinci dil edinimi, ölçümlemesi süreçleri ve tipik ve atipik gelien bebeklerin desteklenmesi konularnda çalmalar bulunan Erciyes online sohbette, deien rutinlerin çocuk geliimine yansmas, çocuklarn deien artlara adaptasyonu, ebeveynlerin tutumlar ve olas etkileri konularndaki tecrübelerini paylat. YBEA web sayfasndaki bavuru formunun doldurulup sohbetlere ücretsiz katlnabilecei belirtildi.

DL NSANLARDAN ÖRENLMEL

Günümüzde, çocuklarla her zaman olduundan daha fazla ve kesintisiz vakit geçirildiine deinen Dr. Erciyes, Evde kaldmz günlerin dnda çocuklarn hayatnda çok fazla sosyal ortam oluyor. Ancak bu günlerde tüm sosyal ortamlar eve ya da dijital bir platforma tanm durumda. Dijital platformlar da bizim küçük çocuklarda dil ve bilisel geliim açsndan çok fazla tercih ettiimiz bir iletiim türü deil. Aratrmalar da dilin insanlardan örenildiini gösteriyor. Dili örenmenin yeri sosyal çevredir. Dil yaayan bir varlktr ve yaayarak örenilir. Dijital platformdan örenilen bir dil, bir insandan örendikleri kadar kaliteli olamaz diye konutu.

MAJÖR DEMLER ERTELEYN

Dr. Erciyes, Rutinimizin deitii bir dönemdeyiz ve çocuklarmzn rutinleri varsa onlar bu dönemde deitirmemeliyiz. Eer her gün saat 10da uyuyorlarsa bu uykuya devam etmeliler. Böyle dönemlerde hiç yapmadnz ya da çocuun hayatnda deitirmek istediiniz alanlara girmemek lazm. Tuvalet alkanl, sütten kesme, kendi bana yemek yemeyi örenme gibi bu tür majör deiimleri bu dönemde ertelemeyi öneriyoruz ifadelerini kulland.

MASAYA YARDIM ETMEKLE BOYA YAPMAK ARASINDA çOCUK çN FARK YOK

Bu dönemin çocuklarn dil geliimine nasl yansyacayla ilgili bir aratrmaya da balayacaklarna deinen Dr. Erciyes, Bu dönemde insanlar çocuklaryla çok daha fazla konuuyorlar ve çok daha fazla birlikte oluyorlar. Tüm aile bireylerinin youn bir ekilde bir arada olduu bu dönemin, belli yataki çocuklarn dil ve bilisel geliime pozitif yansmalar olacan düünüyorum. Bu dönem birebir iletiim, etkileimin ve konumann pik yapt dönemler. Bu ar etkileimin pozitif olduu kadar negatif etkileri de var. Bu etkileimde, evde çocuklarn sklmamas ve onlara aktivite yaratabilme yani onlar oyalayabilme kaygsyla ekstra aray içinde olmamamz gerekiyor. çocuklar yaplacak ev ilerine ortak etmek bile onlar için bir aktivite. Boyama yapmak ile masa kurmak arasnda çocuk açsndan bir fark bulunmuyor. 5 yandaki bir çocuk kendi taban getirebilir. Bunun yan sra anne babalara, çok fazla oyuncan ayn anda ortalkta olmamasn tavsiye ediyorum. Bir anda bütün oyuncaklar kaldrmadan yava yava çocuklara hissettirmeden azaltabilirler dedi.

çOCUKLARIN HAYATI ÖRENMELER çN çOK DEERL BR ZAMAN

Aktivite yaratma çabalarnn gereksiz olduunu sözlerine ekleyen Erciyes öyle devam etti,

çocukla vakit geçirmek, onun geliimi açsndan oldukça önemli. çocuklarmzn özgüveni yüksek ve sorumluluk sahibi olabilmeleri için hayatn tümüyle kolaylatrmamamz gerekiyor. Onlara bu dönemde oldukça sorumluluk vermemiz gerekiyor. Ayrca çocuklarmzn her isteini, istedikleri anda elde edemeyeceklerini de öretmeliyiz. stedikleri eyler için beklemeleri gerektiini ve bazen bu beklemenin tahmin ettiklerinden daha uzun süreceini öretmeliyiz.

HER çOCUK BELL BR POTANSYEL LE DOUYOR

çocuklarn yüksek ya da düük de olsa belli bir potansiyel ile doduuna deinerek, o potansiyelin, ebeveynlik stili ile çok farkl noktalara tanabileceini belirten Erciyes, Beklemeye tahammülü olmayan bir çocuu, kendi hayatmz daha kolay olsun diye her eyi hazr hale getiriyoruz. Bu davranla da o çocuun beklemeyi örenmemesine neden oluyoruz. Dolaysyla anne ve babalar çocuu mutlu etmek için aktiviteden aktiviteye koma içinde ve panii içinde hissediyorlar ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git