Çözüm beklentisi!

Sendika Genel Başkanı Talip Geylan "En büyük temennimiz anket çalışmasında açık şekilde ortaya konulan sorunların çözülmesi, beklentilerin karşılanmasıdır"

Haberler 24.11.2020 - 00:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Eitim-Senin anketine katlanlar Öretmenler çalmadan ücret alyor algsnn salgn döneminde öretmenlik mesleinin itibarn zedeleyen nedenlerin banda geldiini belirtti.

Türk Eitim-Sen Genel Bakan Talip Geylan, 24 Kasm Öretmenler Günü Anketinin sonuçlarn açklamak için sendika genel merkezinde basn toplants düzenlendi.

Anketle öretmenlerin yaam ve çalma koullar ile ekonomik ve mesleki sorunlarn ölçmek istediklerini belirten Geylan, çalmann sonuçlarnn öretmenlerle ilgili politikalarn belirlenmesine k tutmas temennisinde bulundu.

Türkiye genelinde online olarak 9-16 Kasmda yaplan ankete 15 bin 811 öretmen katldn aktaran Geylan, anket sonuçlaryla ilgili u bilgileri verdi:

Öretmenlerin yüzde 71,7si aldklar maan yaptklar ii karlamad, yüzde 22,7si ksmen karlad, yüzde 5,6s ise karlad görüünde. in daha da vahim ksm ankete katlanlarn yüzde 52si daha iyi i bulursa meslei brakacan ifade ediyor. Öretmenlerin yüzde 51,1i ay sonunda ceplerinde hiç para kalmadn söylerken, yüzde 20,5i 100-300 lira, yüzde 10u 300-500 lira, yüzde 8,7si 900 lira ve üzeri, yüzde 5,6s 500-700 lira, yüzde 4,1i de 700-900 lira arasnda kaldn belirtiyor. Öretmenlerin yüzde 14ü ek i yaparken, yüzde 2si maalarna haciz konulduunu söylüyor.

- Öretmenler, çalmadan ücret alyorlar algsndan rahatsz

Ankete katlanlarn yüzde 69,1inin Milli Eitim Bakan Ziya Selçuktan en büyük beklentisinin 3600 ek gösterge olduunu belirten Geylan, bu beklentiyi srasyla öretmenlerin mali haklaryla ilgili sorunlarn çözülmesi, meslein itibar kaybnn önlenmesi, Öretmenlik Meslek Kanununun çkarlmas ve yönetici atamalarnda liyakate önem verilmesinin izlediini kaydetti.

Geylan, ankette öretmenlerin yüzde 62sinin salgn döneminde kendilerini deersiz hissettii sonucunun da çktn belirterek, u verileri paylat:

Ankete katlan öretmenlerin yüzde 69,8i öretmenliin toplum tarafndan saygn bir meslek olarak görülmedii, yüzde 27,2si ksmen görüldüü, yüzde 3ü ise saygn görüldüü düüncesinde. Öretmenlerin yüzde 59,3ü Milli Eitim Bakanl uygulamalarna göre öretmenlik mesleinin profesyonel bir meslek olarak alglanmad görüünde. Ankete katlanlar salgn döneminde öretmenlik mesleinin itibarn zedeleyen ilk üç neden olarak, Öretmenler çalmadan ücret alyor algsn, liyakatsizlii ve sendikal ayrmcl sralad.

- Eitimin tayc kolonu öretmendir

Ankete katlan öretmenlerin yüzde 15,6snn Vefa Destek Gruplar/filyasyon ekipleri/mahalle denetleme ekiplerinde gönüllü çaltna dikkati çeken Geylan, unlar kaydetti:

Katlmclarn yüzde 45,9u okullarda maske kullanmn yeterli, yüzde 13,4ü çok yeterli, yüzde 26,5i ksmen yeterli, yüzde 8,9u yetersiz, yüzde 5,3ü ise çok yetersiz buluyor. Bununla birlikte katlmclarn yüzde 34,3ü okulda hijyen kurallarnn ksmen yeterli, yüzde 18,2si çok yetersiz, yüzde 22,9u yetersiz, yüzde 19,8i yeterli ve yüzde 4,8si çok yeterli olduu görüünde. Katlmclarn yüzde 55,6s okullarn açlmasndan tedirgin olduunu dile getiriyor.

Anketle ilgili En büyük temennimiz anket çalmasnda da açk ekilde ortaya konulan sorunlarn çözülmesi, beklentilerin karlanmasdr. deerlendirmesini yapan Geylan, eitimin tayc kolonunun öretmen olduunu, dier deikenlerin öretmenden sonra geldiini söyledi.

Türk Eitim-Sen Genel Bakan Geylan, Öretmeni huzurlu klmadan, öretmenlerimizin beklentilerini karlamadan, öretmen eksikliini gidermeden eitimde baar elde etmek mümkün deildir. Bu duygu ve düüncelerle tüm öretmenlerimizin 24 Kasm Öretmenler Gününü kutluyorum. diye konutu.

Ana Sayfaya Git