Danıştay'dan 'ortaöğretimde türban' kararı

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun kararıyla ortaöğretimde türbanın serbestisi kesinleşti.

Haberler 02.01.2020 - 08:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dantay dari Dava Daireleri Kurulu, ortaokul ve liselerde türban serbestisi getiren yönetmeliin iptali istemini reddeden dairenin kararn onad. Bu kararla, ortaöretimde türbann serbestisi kesinleti.

Milli Eitim Bakanlna bal okullardaki örencilerin klk ve kyafetlerine dair yönetmelik 2014 ylnda deitirilerek lise ve ortaokul örencilerine türban serbestisinin önü açlmt. Emekli Yargç Ömer Faruk Eminaaolu, düzenlemenin iptal istemiyle dava açmt. Dantay Basavclnn yönetmeliin iptal edilmesi yönündeki görüüne karn Dantay 8. Dairesi, talebi reddetmiti. Kararn gerekçesinde, ortaokul ve liselerde açkça baörtüsünü yasaklayan herhangi bir anayasal ya da yasal hüküm bulunmad belirtilirken, dava konusu yönetmelikle ise bir snrlama deil, din ve vicdan hürriyeti kapsamnda devlete düen pozitif yükümlülük gerei serbestlik getirildii savunulmutu. Eminaaolu da karara itiraz etti. tiraz görüen Dantay dari Dava Daireleri Kurulu, oyçokluuyla dairenin kararn onad.

Kararda, Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar kararn bozulmasn gerektirecek nitelikte görülmemitir denildi.

4 ÜYE MUHALEFET ETT

Dantay üyeleri Gürsel Mekik, Ziya Özcan, Turgay Tuncay Varl ve Mühsin Yldz karara muhalefet ederek, kar oy yazd. Daha önce AHMnin türban yasana ilikin karara atf yaplan kar oy yazsnda, Bunun doal sonucu olarak, özel alandan kamusala, kamusaldan resmi alana doru gidildikçe bireysel özgürlüklerin ve bu balamda dinsel simge ve giysilerin kullanmnn, ülkenin özgül koullar da dikkate alnarak dierlerinin davranlarndan daha kolayca etkilenecek yata bulunan örencilik çandaki çocuklarn hak ve özgürlüklerinin korunmas ve kamu düzeninin salanmasna yönelik meru bir amaca hizmet etmek üzere snrlandrlmasnda hukuksal bir saknca bulunmamaktadr denildi.

Yazda, bu haliyle düzenlemenin, anayasnn Cumhuriyetin niteliklerini düzenleyen 2. maddesine, kanun önünde eitlii düzenleyen 10. maddesine, eitim ve öretim hakk ve ödevini düzeneyen 42. maddesine aykr olduu vurguland.

Ana Sayfaya Git