Dedektif gibi çalıştı

DİYARBAKIR'a, 10 yıl önce İstanbul'dan gelen üstün zekalılar öğretmeni Engin Akca (37), 3 yıl boyunca okulların arşivlerini taradıktan sonra kapı kapı dolaşarak, 'üstün zekalı' olarak tanımlanan; ancak unutulan öğrencileri buldu. Üstün zekalı ve yetenekli 10 öğrenciyi tespit edip, Bilim ve Sanat Merkezi'ne (BİLSEM) kaydetmeyi başaran Akca, "İstanbul'da çalışırken bıraktım, buraya geldim ve sıkıntılarla boğuştuk. Diyarbakır'da, terör olaylarının yoğun olduğu dönemlerde, yolda bombaların patladığı zamanlarda, ilçeleri gezerken 2 kere vurulmaktan kurtulduk" dedi.

Haberler 24.09.2018 - 09:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

stanbuldaki özel okulda üstün zekallar öretmeni olarak çalrken, ayrlan ve Milli Eitim Bakanlna geçen Engin Akcann 10 yl önce Diyarbakra tayini çkt. Kente geldikten sonra anaokulundan itibaren Rehberlik Aratrma Merkezince (RAM) üstün zekal ve üstün yetenekli tans koyulan; ancak zamanla unutulan örencileri bulmak isteyen Akca, okul ile bakanln arivlerinden çocuklarn adreslerini bulmak için çalma balatt. çocuklar BLSEMe kazandrmak isteyen Akca, ilçe, köy, mahalle ve sokaklar gezerek çocuklar arad. Akca, 3 yl sürdürdüü çalmayla 10 örenciyi bulup, BLSEMe kaydettirmeyi baard.

DEDEKTF GB çALITIK

Kentte terör, çatma ve operasyonlarn olduu 2015 ylndan itibaren çalmaya balayan Engin Akca, dosyalar satr satr inceleyerek, anaokulu çanda tans koyulmu örencilere rastladn söyledi. Akca, RAMn arivlerine girdik ve bulabildiimiz kadar çocuk bulduk. Bütün ilçelere gittik. Bütün Diyarbakr 3 defa turladk, hem üstün zekal örenciler için hem de özel eitim alanndaki örencilerimiz için. Snflarn tek tek gezdik, yerlerinde gördük; anaokulundan ve ilkokuldan tanlanm çocuklar var. u an itibaryla ortaokula, liseye gelmiler. Evraktaki bilgilere bakyorsunuz, ulaabileceiniz detayl bilgiler mevcut deil. çünkü kimi tanm kimi de adres deiiklii yapm. Bazlar için dedektif gibi çaltk. Aradmz örencilerin velisini, hocasn, bir arkadan sora sora scakta, sokakta saatlerce dolatmz biliyorum. Pe pee bakanla yaz yazdk ama kademe deitirdiinde yani ilkokuldan ortaokula geçtiinde bu hakkn kaybediyordu. Son 10 gün kala çok hzlca yazmalar yapp bakanla gönderdik ve genel müdürlüe gönderdik. Bundan sonra 2 çocuk daha yolladk diye konutu.

BAZI YERLERE KELLE KOLTUKTA GTTK

Engin Akca, 3 ylda toplam 50 çocuktan 27sine ulatklarn, bir ksm ehir dna gittii için 10unu BLSEMe kaydettirmeyi baardklarn belirterek, Dierleri haklarn kaybetmiti. Onlar da destek eitim odalarna yönlendirdik. Tuncelide de bir çocuumuza ulatk ve onu da BLSEMe kaydettirmenin mutluluunu yaadk. Özellikle konuyu l Milli Eitim Müdürlüü Özel Eitim ve Rehberlik Hizmetleri ube Müdürü Bayram Dumana ilettiimizde kendisi Diyarbakrda böyle cevherlerin yitirilmemesi gerektiini bizlere vurgulad. çocuklar ararken de yalnz deildim. Bana bu süreçte Özel Eitim Öretmeni Zehra Uçak elik etmiti. Sonuçta mutluyum.10 yldr Diyarbakrdaym. stanbulda özel okulda çalrken, braktm, buraya geldim ve skntlarla boutuk. Diyarbakrda terör olaylarnn youn olduu dönemlerde, yolda bombalarn patlad zamanlarda, ilçeleri gezerken 2 kere vurulmaktan kurtulduk. Deyim yerindeyse kelle koltukta gittik baz yerlere dedi.

PES ETTK AMA ENGN HOCADAN TELEFON GELD

Diyarbakrda, geçmi yllarda üstün zekal çocuklarn eitim alabilecei kurum olmad için tek seçeneklerinin ehir deitirmek olduunu; ancak bunun da i yaantlar nedeniyle imkansz olduunu anlatan velilerden Ayfer Ekin, çok aratrdk, çok yerlere gittik; ama okulun olmad söylendi bize. Diyarbakrda üstün yetenekli örencilerin eitim alabilecei bir okul olmad söylendi. ehir deitirme gibi bir durumumuz da söz konusu deildi. çünkü o dönemde 3 ehirde sadece vard. Biz artk pes ettik; ama günün birinde bir telefon geldi ve çocuunuz üstün zekal denildi. Engin hoca; arivlere girmi, aratrm ve benim olum gibi 2 çocua daha ulam. Anlatt bize. Eer Engin hoca, olamasayd biz olumuza normal bir çocuk gibi davranacaktk diye konutu.

ebnem Gün adl veli ise olu Berat Günün (11) üstün yetenekli olduuna dair ellerindeki raporla umutsuzca evlerine döndüklerini belirterek, Biz ilk bata çocuumuzun üstün yetenekli olduuna dair raporumuzu almt ama eve umutsuzca gittik. çünkü Diyarbakrda bilim ve sanat okulu yoktu. Testi uygulayan hoca da rapor olsun ama yapacak bir ey yok dediler. Daha sonra Engin hocayla tantk ve biz de artk BLSEMdeyiz dedi.

RAMda katld tarama sonras üstün yetenekli çkan kzlar Denizin, Engin Akca ile tanana kadar farknda olmadklarn anlatan baba Stk Karaka da Bir taramaya katld kzm ve orada fark edildi. Ama biz Engin hoca gelene kadar farknda deildik ve bunun kzmza katklarnn ne olduunu bilmiyorduk ve 2 yl öyle boa geçti. Daha sonra Engin hoca ile tantk. Son hafta BLSEMe kayt yaptrdk diye konutu.

ASTRONOT OLMAK STYORUM

BLSEMde bir araya gelen 10 örenciden Deniz Karaka (12), Hedefim iyi bir gitarist olmak. Eer Engin hoca olmasayd bugün çok normal biri olarak hayatma devam edecektim, baka çocuklardan farkm olmayacakt dedi.

Yakup Balpetek (11) de hayalindeki hedefe artk daha güçlü sarldn belirterek, çok büyük bir hedef ama ben astronot olmak istiyorum. Umarm o vakte kadar Türkiyede uzay çalmalar daha da hzlanr diye konutu.

Muhammed Erkmen ise gelecein en çok tercih edilen meslekleri arasnda bulunan genetik mühendisliini istediini söyledi.

BLM ve SANAT MERKEZ

Bilim ve Sanat Merkezi (BLSEM); okul öncesi, ilköretim ve ortaöretim kurumlarna devam eden, üstün veya özel yetenei olduu uzmanlar tarafndan tanmlanan örencilere eitimlerini aksatmadan, bireysel yeteneklerinin bilincinde olmalarn ve kapasitelerini gelitirerek, en üst düzeyde kullanmalarn salamak için destek eitiminin verildii Milli Eitim Bakanlna bal eitim kurumu olarak faaliyet gösteriyor.

Ana Sayfaya Git