‘Değerler Sokağı’ okula renk kattı

Batman’ın Kozluk ilçesi Hürriyet Ortaokulunda “Değerler Sokağı” oluşturuldu. Bir koridorda oluşturulan sokak, okula renk kattı.

Haberler 07.05.2018 - 08:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kozluk Hürriyet Ortaokulunda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öretmeni olarak görev yapan Murat Ik ile 200 örencisi, okulun bir koridorunda Deerler Soka oluturdu. Duvarlara yazlar yazp, resimler çizen öretmen ve örencileri, oluturduu sokak ile okula rengarenk bir görünüm kazandrd. Öretmen Murat Ik, amaçlarnn var olan deerlerin örencilere kazandrlmas olduunu belirterek, Bunun için de okulumuzun bir koridorunu deerlerimize ayrdk. Bu ekilde örencilerimiz okulda zaman geçirirken bu koridorda da yaparak, yaayarak deerlerimizi öreniyor. çocuklarn kiilik yaplarnda toplumsal ve evrensel deerlerimizin ne kadar önemli olduunun bilincindeyiz. Bu bilinçle örencilerimizi temel deerleri pekimi bunu yaam biçimi haline getirmi bir birey olarak yetitirmek en temel görev olarak görüyoruz dedi.

Örencilere sorumluluk bilinci kazandrlyor

Deerler Sokanda, kitap köesinin bulunduunu, askda elbise uygulamas yapldn anlatan Ik, Bunlarn yan sra, Hayvan kümesimiz, temizlik timlerimiz var. Güven oyunu, empati apkamz ve dürüstlük gömleimiz var. Bunlar etkinlikler ve oyunlarmzdr. Askda elbise uygulamamz köemizde toplumdaki yardmlama ve paylamann önemine dikkat çekmek için yapld. Örenciler evde biriken ve fazla olan elbiselerini okula getirip askya asyor. htiyac olan bu örenciler de bu askdan elbiseleri alp kullanabilirler. Buradaki en önemli olgu ise, hiçbir kontrol mekanizmasnn olmamas. Tamamen örenciler bu süreci yönetiyor. Kimin ne getirdii ve kimin ne götürdüü kontrol edilmiyor. Bu ekilde örenciler de sorumluluk bilincini kazandryor. Bir dier empati köemizde, empati apkas taktrlyor örencilerimize, önce baz fotoraflar gösterilip empati yaplmas isteniliyor. Görme engelli bir bireyin halini anlayabilmemiz için buradaki örencilerin gözlerine bandaj taklyor. Daha sonra bir denek verilip biraz yürünmesi isteniyor. Yürüyen örenci bir süre sonra gözleri kapal olduu için yürüyemiyor. Bu etkinlikle de örencilerimizde görmek engelli bir bireyin hayatta yaad zorluklara dikkat çekmek amacyla böyle bir etkinlik yapyoruz diye konutu.

Örenciler kendi el emeklerine zarar vermiyor

Deerler Soka çalmalarnn 6 ay sürdüünü anlatan Ik, unlar kaydetti:

Sokamz 6 aylk bir süreçte bitti. Bu kadar uzun sürmesinin nedeni de buray bir an önce bitirmek deil, çocuklar için bir etkinlik alan yapmak istediimiz için uzad. Buradaki en önemli olgu ise, çocuklar kendi el emei ile yapt çalmalarn hiç birine zarar vermiyor. Yapt tüm çalmalar sahiplenebiliyor. Biz zaten bu soka yaptmz da ilk amaç edindiimiz ey, buradaki tüm çalmalar örencilerle yapp sorumluluk kazanp bunlara sahip çkabilmesiydi. Bugün sokamz bitti ve amacmza ulatmz görüyoruz.

Deerler Sokanda çok güzel vakit geçiriyoruz

Deerler sokanda çok güzel vakit geçirdiini ifade eden 7. snf örencisi Safiye Aksoy ise unlar söyledi:

Bizim buradaki amacmz küçük çocuklarn snflarn, lavabolar, Deerler Sokan temiz tutmasdr. Biz çocuklarn temizlii bir sorumluluk haline getirmelerini istiyoruz. Biz her ay snflar gezip 10 üzerinden temizlie göre deerlendiriyoruz. Bu deerlendirdiimiz sonuçlara göre madalya ve beyaz bayraklar veriyoruz. Deerler sokanda çok güzel vakitler geçiriyoruz. Snflarn temizliine dikkat ediyoruz.

Ana Sayfaya Git