Deneme sınavını maske takarak çözün

Liselere Geçiş Sınavı’na (LGS) az bir süre kala uzmanlardan öğrenci ve velilere yapılması gerekenlere yönelik uyarılar geldi. Sınav esnasında maske takmayı tercih edecek olan öğrencilerin , evde çözdükleri deneme sınavlarında da maske takmasını tavsiye eden uzmanlar; deneyimi artırmak, adapte olmak ve süreyi doğru kullanmak için sık sık deneme sınavı çözülmesini önerdi.

Haberler 18.06.2020 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Özel bir okulun, Snav ve Yayn Koordinatörü Mustafa Yazcolu ve Ortaokul Koordinatörü Sibel Turan Pelivan, LGS ile ilgili snavdan önce ve snav srasnda örenciler ve ailelerine önerilerde bulundu. Uzmanlar, baarnn zihinde baladn söyleyerek kalan zaman verimli geçirmeye odaklanmak gerektiini vurgulad.

PANK YAPMAYIN

Ortaokul Koordinatörü Sibel Turan Pelivan, Birçok örencinin kafasnda Zaman çok darald, snava ne kald ki urada?, Eksik olan konularm var, bir an önce bitirmem lazm!, Geçmite çalmadm günlerime yanyorum imdi!, Zaman makinesi olan var m? Geçmie dönmek istiyorum. gibi sorular var. Panik yapmanza gerek yok, bu sorular u anda birçok örencinin kafasn megul ediyor. Birçok örencinin çalma istei azalabilir, asabi davranlar olabilir, dikkatini toplamas güçleebilir, örendikleri birbirine karabilir, uyku düzeni bozulabilir, itah kaçabilir. Panik yapmanza gerek yok, bu durumlar son derece olaan belirtilerdir diye konutu.

SIK SIK DENEME SINAVI çÖZÜN

Snav yaklatkça sklkla deneme snav çözülmesini öneren Pelivan, Deneme snavlar bir testte tüm konulardan soru görmenizi ve eksiklerinizi hzlca tespit etmenizi salar. Konu eksiiniz varsa konu tekrar yapabilir, çözme tekniiyle ilgili hatanz varsa hzl bir ekilde eksiklerinizi fark edip kapatabilirsiniz. Deneme snavlar snav süresinin tamamna adapte olmanz ve süreyi doru kullanmanz salar. Snav deneyiminiz artar. Snavda maskenizi çkarmak istemiyorsanz imdiden evde maske takarak deneme snav çözmeniz sürece uyum salamanz açsndan faydal olacaktr dedi.

SINAV HER EYN SONU DEL

Pelivan, Bu snavlar hiçbir eyin sonu deil ancak pek çok eyin balangc olabilir. Snava kadar elinizden geleni yaptnz ve artk sadece snava girerek elinizdekileri en iyi ekilde kullanmann zaman geldiini kendinize hatrlatn ve pozitif düünün diye konutu.

SINAV ÖNCES SON YAPILACAKLAR

Snav ve Yayn Koordinatörü Mustafa Yazcolu ise, konu tekrarndan ziyade soru çözülmesine arlk vermek gerektiini söyleyerek Snav saati ile ayn saatte balayacak ekilde günde en az iki tane deneme snav çözün, çözülen denemelerdeki yanllara tekrar bak fark edilen eksiklikleri gidermeye çaln ve yaplan dikkat hatalarnn ne olduu tespit edin. Stresli ve yorucu faaliyetlerden uzak durun. Baarnz olumsuz yönde etkileyecek endielere kaplmayn. Son haftay kendinize en uygun ekilde planlayn. Hangi derslerin hangi gün tekrar edileceini gün gün planlayn. ifadelerini kulland.

LGS GEçM YIL SORULARINI çÖZÜN

Tüm dersleri batan sona tekrar tekrar okuyup çalmak yerine sadece hafzay tetikleyen ana balklar, her bran için ayr ayr notlar-özetler çkartarak tekrar edilmesini dile getiren Yazcolu, LGS geçmi yl sorularn ve MEB örnek sorularn mutlaka çözün. Uyuma, uyanma ve yemek alkanlklar gibi günlük rutindeki aktiviteleri snav günü ile ayn olacak ekilde ayarlayn, her gün ayn saatte uyuyup uyanmaya çaln, abartl ve uzun süredir yenilmeyen yiyecekleri tüketmekten kaçnn. Eer akla olumsuz eyler gelirse güzel eylere odaklanmaya çaln, zihni rahatlatacak ve snav stresini azaltacak müzikler dinleyin, bol oksijen aln ve enerji depolamak için ksa yürüyüler yapn. Özellikle bu süreçte pozitif düünmeye ve pozitif insanlarla vakit geçirmeye özen gösterin dedi.

YANLI YAPTIINIZ SORULARI ANALZ EDN

Uyku ve doru beslenmenin önemine deinen Yazcolu, Son günlerde kendinizi altrdnz saatte yatn ve her gün kalktnz saatte kalkn. Ayrca uyku kaçrc ilaç ve içeceklerden de uzak durun. Beslenmenize özen gösterin; sal bozucu, mide, barsak rahatszl verici yiyeceklerden uzak durun. Yakn çevrenizle moral bozucu tartmalardan uzak durun. Daha ziyade rahat olacanz ortamlar tercih edin. Mümkünse açk alanda snavla ilgisi olmayan ama güzel düünceler içeren faaliyetlerde bulunabilirsiniz. Snavla ilgili evrak ve malzemelerinizi snavdan önceki akam hazrlam olun. Konu tekrarlar yapn. 2-3 adet genel içerikli deneme çözün. çözülen genel denemelerdeki yanl sorularn analizini yapn, yanllarnzn nedenini örenin. Sorun yaadnz konular varsa bran denemesi çözün. çözülen bran denemelerindeki yanl sorularn analizini yapn, yanllarnzn nedenini örenin diye konutu.

SINAV SABAHI YAPILMASI GEREKENLER

Yazcolu unlar söyledi; Her zamankinden biraz daha erken kalkn ve mümkünse bir du aln. Sabahlar du alma alkanlnz yoksa du almak için kendinizi zorlamayn. Kahvaltnn fazla sulu ve yal gdalar olmamasna, salkl glikoz (kuru kays, kuru üzüm, muz vb.) arlkl olmasna dikkat edin. Benim hiç kahvalt alkanlm yok diyorsanz kendi düzeniniz nasl ise onu devam ettirebilirsiniz. Kendinizi rahat hissedeceiniz kyafetler giyin. Kyafetin yeni olmasndan çok, rahat olmasna dikkat edin. Snavla ilgili evrak ve malzemelerinizi kontrol edin. Snav yerine erkenden ulan. 35-40 dk. önce orada olmak yeterlidir. Snav 09.30da balayacandan en geç 09.00da okulunuzda olun.

SINAV ANINDA DKKAT EDLMES GEREKENLER

Her soruya ans tanyn. Kitapçn tamamn gözden geçirin, hiçbir soruda fazla vakit harcamayn. Turlama tekniini unutmayn. Birinci turda doruluundan kesin emin olduunuz sorular cevaplayn. Doruluundan emin olmadnz ya da size zor gelen sorular iaretleyip bir sonraki soruya geçin, ikinci turda iaretlediiniz sorulara tekrar dönün. Böylece hem oyalanmam, zaman doru kullanm olursunuz hem de tüm sorular görmü olursunuz. Üst üste yapamadnz birkaç soru olursa dikkatinizi younlatramamaktan kaynakl sorun yayor olabilirsiniz. Panie kaplmayn, kaleminizi brakn, gözlerinizi kapatn ve derin nefes alp 15-20 saniye kendinize dinlenme aras verin. Stres azaltma egzersizlerini de uygulayabilirsiniz.

SORULARI DORU OKUYUN

Sorunun anlalamad durumlarda önce soru kökünü sonra seçenekleri okumay tavsiye eden Yazcolu, Daha sonra da seçeneklerin nda soruyu bütünüyle inceleyin. Uzun sorulardan korkmayn çünkü bu tür sorular iyi açklanmtr, bu açklama sizin için daha fazla ipucu anlamna gelir. Paragraf sorularnda önce soruyu daha sonra da paragraf metnini okuyun. Böylece sorudan istenilenin ne olduunu anlamanz kolaylaacaktr. Alt çizili veya koyu yazl kelimelere dikkat edin ifadelerini kulland.

KODLAMA SINAVIN ÖNEML BR PARçASIDIR

Test çözümünde kodlamann önemli olduunu söyleyen Yazcolu, Soruyu kitapçk üzerinde çözmü olmak o soruyla olan iinizin bittii anlamna gelmez. Soruyu doru çözmek kadar optik forma doru kodlamak da önemlidir. Alagelen bir kodlama alkanlnz varsa eer, snav annda bunu deitirmeyin. Toplu kodlama yapmayn. Kaydrma olaslnn en yüksek olduu kodlama biçimidir. Zaman kazanacam diye kodlamay sona brakmak snav sonras yorgunluk ve dikkat dalmasnn fazlal sebebiyle hatal veya eksik kodlama riskini artrr, kaydrma yapmanza yol açar. Kodlama her sorudan sonra yaplmaldr. Bu, asla zaman kayb deildir. çünkü kodlama için geçen süre bir ölçüde dinlenme sürenizdir. Ayrca snavn ilerleyen diliminde bo bir yant kd yerine dolu bir yant kd görmek kendinize olan güveninizi arttrmaya yardm eder. Kodlama yaparken soru numarasn kontrol etmeyi de unutmayn dedi.

ALELERE ÖNERLER

Snavlarn sadece birer frsat olduunu aktaran Yazcolu, Bu frsatlarn bir ekilde telafisi vardr. Aile, örenciye snavn bir ölüm-kalm meselesi olmadn, yararlanlmas gereken bir frsat olduunu, bu frsat kaçrlsa bile hayatta baka frsatlarn onu beklediini anlatmaldr. Örencinin de yapaca, iyi niyetle ve elinden geldiince, salanan imknlar snavlara hazrlk adna deerlendirmesidir. Örencilerin yatma-kalkma saatlerini, yemek saatlerini, gün içinde deneme çözme saatlerini düzenlemelerine yardmc olmalarn ve son haftalar örencinin ritmine göre birlikte evde düzenlemelerini öneririz diye konutu.

Ana Sayfaya Git