Deneyap sınavı

Bakan Varank, Deneyap Türkiye uygulama sınavında projeleri inceledi: "Deneyap Türkiye Projesi, Türkiye'de gençlere, öğrencilere bilimi ve teknolojiyi sevdirmek, gençlerin bu alanlardaki iştiyakını azaltarak, onlara geleceğin teknolojileri hakkında eğitim vermek üzere kurgulandı"

Haberler 14.02.2022 - 01:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank, Deneyap Türkiye Projesinin Türkiyede gençlere, örencilere bilimi ve teknolojiyi sevdirmek, gençlerin bu alanlardaki itiyakn azaltarak, onlara gelecein teknolojileri hakknda eitim vermek üzere kurgulandn bildirdi.

Varank, Taha Akgül Spor Salonunda düzenlenen Deneyap Türkiye Proje Uygulama Snavlarn izledi, jüri heyetiyle deerlendirmeye katld ve tasarmlarla ilgili bilgi ald.

Bakan Varank, gazetecilere yapt açklamada, söz konusu projenin Türkiyede gençlere, örencilere bilimi ve teknolojiyi sevdirmek, gençlerin bu alanlardaki itiyakn azaltarak, onlara gelecein teknolojileri hakknda eitim vermek üzere kurgulandn söyledi.

Cumhurbakanl Hükümet Sisteminin ilk 100 Günlük Programnda Deneyap Türkiye Projesini ilan ettiklerini anmsatan Varank, unlar kaydetti:

2023 sonuna kadar Türkiyede, 81 ilde, 100 Deneyap Türkiye Teknoloji Atölyesi kuracamz ilan etmitik. te o proje kapsamnda ilk iki fazda 30 ehrimizde teknoloji atölyeleri kurduk. Burada ortaokul ve lise seviyesindeki örencilerimiz farkl kategorilerde tasarm, programlama, yapay zeka, nanoteknoloji, gibi gelecekte çr açc teknolojilerde eitimler alyorlar. O kapsamda da bu dönemde 27 farkl ehrimizde 36 tane daha Deneyap Teknoloji Atölyesi açyoruz.

Varank, atölyelerde okuyacak örencilerin uygulamal snavlarla belirlendiini vurgulayarak, snavlarn iki aamal olarak yapldn ifade etti.

Önce örencilerin e-snav yoluyla yazl snava girdiklerini anlatan Varank, u bilgileri paylat:

27 ehrimiz için yaklak 80 bin örencimiz snava girdi. Bu snavlarda baarl olan 16 bin örencimiz de ikinci aama dediimiz bu uygulama snavlarna giriyor. Bu snavlarda baarl olan örencilerimiz de Deneyap Teknoloji Atölyelerinde eitimlerine balayacaklar. Gelecein teknolojilerini örenmelerinin yannda, atölyelerimiz çocuklarmza kiiliklerinin geliimiyle ilgili de önemli katklar salyor. Burada okuyan örencilerimiz, kritik ve eletirel düünmeyi, kendini daha iyi ifade etmeyi öreniyor. Bu manada örencilerimize önemli katklar salyoruz.

Varank, uygulama snavnda bu sene dünyadaki farkndala dikkati çekmek için farkl bir kategori seçtiklerini belirterek, bu anlamda iklim deiikliinin dünyann en önemli gündemlerinden olduunu dile getirdi.

Dünyay sürdürülebilir klmak için iklim deiikliine artk dur denilmesi gerektiini vurgulayan Varank, Bunun yolu da fosil yaktlardan deil, yenilenebilir enerjiden geçiyor. te bu uygulama snavnda biz örencilerimizden rüzgar enerjisini kullanabilecekleri bir tasarm yapmalarn istiyoruz. 2 saattir örencilerimiz bu tasarmlarn tamamlamaya çalyorlar. Jürinin önüne çkacaklar, baarl olan örencilerimiz atölyelerde eitime balayacak. dedi.

Varank, projeyi çok önemsediklerinin altn çizerek, Sanayi ve Teknoloji Bakanl ve bal kuruluu TÜBTAK, Gençlik ve Spor Bakanl, sivil toplum tarafnda ise Türkiye Teknoloji Takm Vakf ile Deneyap Türkiye Projesini devam ettirdiklerini söyledi.

Söz konusu 4 önemli kurula Deneyap Türkiye Atölyelerinde tüm Türkiyedeki gençlere teknoloji eitimleri verildiini anlatan Varank, unlar kaydetti:

Önümüzdeki dönemde yeni atölyeleri açarak inallah 81 il hedefimize ulam olacaz. Bu sene ilk açtmz atölyelerimizden mezunlarmz vereceiz. Bu sene Teknofestte Deneyap Teknoloji Atölyelerinden ilk mezunlar da vermi olacaz. 27 ilimizde atölyelerin kurulduunu bilen velilerimiz bu program takip etsinler, çocuklarn Deneyap Türkiye Atölyeleri snavlarna getirsinler, orada örencilerimizin deerlendirmesini yapalm ve onlar gelecein bilim insan, önemli mühendisleri olarak yetitirelim. Bu iller Aksaray, Ankara, Aydn, Balkesir, Batman, Bingöl, Bursa, Denizli, Diyarbakr, Erzincan, Giresun, Hatay, stanbul, Karaman, Kars, Kayseri, Krkkale, Kilis, Kocaeli, Kütahya, Mardin, Mersin, Ordu, Sivas, rnak, Tekirda ve Van. Bu ehirlerimize Deneyap Teknoloji Atölyelerimiz hayrl uurlu olsun.

Ana Sayfaya Git