Deneyap Teknoloji Atölyeleri, binlerce öğrenciye keşfetme tutkusu kazandırıyor

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı'nın (T3 Vakfı), keşfetme tutkusuna sahip öğrenciler yetiştirmek, Türkiye'nin bilim ve teknoloji alanında bağımsızlığını kazanması için hayata geçirdiği Deneyap Teknoloji Atölyeleri, bugüne kadar 30 ilde 240 bin öğrenciye ücretsiz olarak ev sahipliği yaptı.

Haberler 05.05.2020 - 00:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

T3 Vakfndan alnan bilgiye göre, vakf tarafndan 2017 ylnda balatlan Deneyap Teknoloji Atölyeleri, hem Sanayi ve Teknoloji Bakanl ile balatlan Deneyap Türkiye Projesi ile hem de stanbul Büyükehir Belediyesi (BB) ile balatlan Gelecein Teknoloji Yldzlar Program ve Deneyap stanbul isimli programlar ile hizmet vermeyi sürdürüyor.

Deneyap markasnn sahibi olan vakf, stanbulda BB i birliiyle 2017 ve 2018de Gelecein Teknoloji Yldzlar Programn düzenledi. Bu kapsamda 60 bin bavuru alnd. Bavurular arasnda 1.500 örenci eitim almaya hak kazanrken, bu örenciler 12 farkl ilçedeki atölyelerde eitimlerini sürdürdü.

Sanayi ve Teknoloji Bakanl, Gençlik ve Spor Bakanl, TÜBTAK ve T3 Vakf i birliiyle yürütülen Deneyap Türkiye Projesinin ilk faz çalmasnda Adana, Ankara, Antalya, Edirne, Eskiehir, Erzurum, Hakkari, zmir, Konya, Manisa, Mula ve Trabzonda açlan atölyeler için alnan 80 bin bavuru içerisinden seçilen 1.920 örenciyle Temmuz 2019dan beri eitimler devam ediyor.

kinci faz çalmas olarak Adyaman, Afyonkarahisar, Antalya, Ar, çanakkale, çorum, Elaz, Gaziantep, Isparta, Kahramanmara, Kastamonu, Malatya, Rize, Sakarya, Samsun, anlurfa, Tokat ve Yozgat olmak üzere toplam 18 ilde kurulan atölyeler için alnan 100 bin bavuru içerisinde 2 bin 880 örenci eitim almaya hak kazanacak.

YÜKSEK HASSASYETL PROTOTPLEME CHAZLARI BULUNUYOR

4. ve 5. snf örencileri ile 8. snf, lise hazrlk snf ve 9. snflara devam eden örencilerin eitim alabildii atölyelere giri için 2 aamal teori ve pratik snavlar gerçekletiriliyor.

36 aylk eitim programna dahil olmaya hak kazanan örenciler; tasarm ve üretim, robotik ve kodlama, elektronik programlama ve nesnelerin interneti (IoT), ileri robotik, siber güvenlik, enerji teknolojileri, havaclk ve uzay teknolojileri, yazlm teknolojileri ve mobil uygulama, nanoteknoloji ve malzeme bilimi ile yapay zeka (AI) olmak üzere 10 farkl alanda ücretsiz teknoloji eitimi alyor.

Bu süreç; ilk 12 ay, ikinci 12 ay ve son 12 ay olmak üzere 3 aamadan oluan toplamda 36 ay ücretsiz olarak veriliyor.

Eitim dönemi sonrasnda örenciler, 12 ay boyunca mentor destei ile ulusal ve uluslararas yarmalara hazrlanmalar yönünde destekleniyor.

Deneyap Teknoloji Atölyeleri, uygulanan eitim modelinin altyapsna yönelik bir konseptte tasarlanrken, her atölyede dersliklerin yan sra eitim içeriklerine uygun teknik ekipmanlarla donatlm üretim snflar oluturuldu.

Üretim snflarnda örencilerin fikirlerini üretime dökebilmelerini salayacak çeitli düük hassasiyetli prototipleme malzemeleri, ihtiyaç duyulan alet ve edavatn yan sra cnc, lazer markalama, 3 boyutlu yazc, torna, freze gibi yüksek hassasiyetli prototipleme cihazlar yer alyor.

Örencilerin mühendislik yanlarnn güçlü olmas kadar sosyal yanlarnn da güçlü olmas gerektiini düünülerek teknik gezi organizasyonlar, yaz ve k kamp organizasyonlar, piknik organizasyonlar, proje enlikleri gibi birçok organizasyon düzenleniyor.

2 YIL çERSNDE 100 DENEYAP ATÖLYESNN HAYATA GEçRLMES HEDEFLENYOR

Cumhurbakanlnn 100 Günlük Eylem Plan çerçevesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanl, Gençlik ve Spor Bakanl, TÜBTAK ve T3 Vakf i birliiyle balatlan Deneyap Türkiye projesi ile 2 yl içerisinde 81 ilde toplam 100 Deneyap atölyesinin hayata geçirilmesi hedefleniyor.

BB ile beraber yürütülen Deneyap stanbul Projesi kapsamnda ise kentte 12 atölye mevcut.

1.000N ÜZERNDE ETMEN ATÖLYELERDE GÖREV ALDI

Deneyap Teknoloji Atölyelerinde her derslikte 2 eitmen eitim verirken, örencilerin geliimlerini takip eden psikoloji ve PDR alanlarndan gönüllü gözlemciler bulunuyor.

Eitmen ve gözlemcilerin tüm bavuru, deerlendirme, eitmen eitimi, takip ve ödeme süreçleri T3 Vakf tarafndan salanyor.

Atölyelerde eitim vermek için bavuru yapan eitmen adaylar, 3 aamal deerlendirme süreçlerinden geçerek atölyelerde verilecek eitim içerikleri dorultusunda teknik ve pedagojik eitimlerin verildii eitmen eitimi kampna alnyor.

Kamp sonrasnda eitmenler, her hafta sonu sorumlu olduu atölyede eitimlerini veriyor. 2017 ylndan beri 1.000in üzerinde eitmen atölyelerde görev ald.

Deneyap Teknoloji Atölyelerinde eitim alan örenciler, bireysel veya takm olarak birçok ulusal ve uluslararas yarmada çeitli dereceler elde etti.

VAKIF MADD DESTEKTE BULUNDU

Bu arada, tüm bu süreçte her eitim bal için eitim içeriklerinin oluturulmas, konseptin ortaya çkarlmas, eitimlerin verilmesi vakf gönüllüleri ve bursiyerleri tarafndan gerçekletirilirken, vakf, Deneyaplarn kurulum ve iletme süreçlerinde maddi katk salad.

Öte yandan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnyla mücadele sürecinde, atölyelerde bulunan teknik ekipmanlarn kullanmyla gönüllüler ve eitmenler tarafndan siperlik üretimi yaplyor. Ayrca, içinde bulunulan süreçte örenciler için uzaktan eitim sistemi yaplandrld ve uzaktan yazlm eitimleriyle örencilere eitim imkan sunuldu.

Ana Sayfaya Git