Dengeli beslenme zihinsel başarıyı artırıyor

Sınava sayılı günler kala gittikçe artan sınav kaygısı yeme bozukluklarını da beraberinde getirebiliyor. Yaşanan kaygının kontrol edilemez boyutlara ulaşması kilo kayıplarından mide bulantısına kadar birçok sağlık problemine neden olabiliyor. Peki, bu süreçle nasıl başa çıkabiliriz? Stresin azaltılmasında düzenli uyku saatleri, düzenli egzersiz programları, yeterli ve dengeli bir beslenme programı öneriliyor.

Haberler 02.06.2018 - 09:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hayatmzn her döneminde bir yaam standard olarak uygulamamz gereken yeterli ve dengeli beslenme olgusu hem fiziksel iyilii hem de zihinsel baary dorudan etkileyebiliyor. Yeme bozukluklarnn en önemli nedenlerinden birisi, kayg veya stres gibi olgular Snava sayl günler kala gittikçe artan snav kaygs, birçok yemek bozukluunu da beraberinde getirebilir. Bu süreç kilo kayplar, ar kilo alma, mide bulants, kabzlk ve ba dönmeleri gibi salk problemlerine neden olabilir. Ailelerin bu süreçte beslenme konusunda titiz davranmas ancak örenci üzerinde ar bask uygulamamas önem tayor.

Günün en önemli öünü kahvalt

Yaplan aratrmalar, sabah kahvalts eden kiilerin dikkat ve odaklanma sürelerinin ve buna bal olarak baar düzeylerinin, kahvalt yapmayanlara oranla daha yüksek olduunu gösteriyor. çünkü beynimiz kan ekeri ile çalyor ve sabah uyandmzda kan ekerimiz düük oluyor. Bu yüzden mutlaka güne; süt, kepekli ekmek, peynir, yumurta, pekmez, yulaf ezmesi gibi besleyici deeri yüksek gdalar tüketerek balamak önemli.

Hiçbir öün atlanmamal!

Kan ekerinin hzl düülerini engellemek için hiçbir öün atlanmamaldr. Ara öünlerin eker içeren, kan ekerinin hzla yükselip, dümesine sebep olan tatl, çikolata, hazr meyve sular yerine, kan ekerini yava yükselten ve düük kalori içeren meyve, yourt, küçük kepekli sandviç, ayran gibi gdalardan olumasna özen göstermek gerekir.

Stresi azaltmak için rezene

Özellikle rezene gibi sakinletirici etkisi olan bitki çaylarnn tüketilmesi stresi azaltmak konusunda yardmc olabilir. Kahve, kola ve çok fazla tüketilen çay kalp çarpntsna, huzursuzlua, endie ve uykusuzlua sebep olduundan her dönemde uzak durmak gerekir. C vitamin içerii yüksek bitki çaylar, taze sklm meyve sular kiiyi canlandrr.

Bol bol antioksidan

Stresin azaltlmasnda besinlerde bulunan antioksidanlarn yeterince tüketilmesi önemlidir. Balk, ceviz, fndkta bol miktarda bulunan Omega-3 ya asitleri antioksidandr. Haftada 2 kez balk, haftada 2-3 kez 5-6 fndk, ceviz tüketimi ile karlanabilir. Yeil biber, maydanoz, çilek, spanak gibi meyve ve sebzelerde bol miktarda bulunan C vitamini de antioksidandr.

E vitaminin tüketilmesi snav stresini azaltyor!

Strese kar etkin olan yumurta, süt, spanak, havuç, kays gibi besinlerde bulunun A vitamini ve tahin, kuru baklagiller, fndk, badem gibi yal tohumlarda bol miktarda bulunan E vitaminin tüketilmesi snav döneminde stresin azaltlmasnda etkili olacaktr. Tabii stresin azaltlmasnda düzenli uyku saatleri, düzenli egzersiz programlar, yeterli ve dengeli bir beslenme program önerilmektedir.

Ana Sayfaya Git