Deprem bölgesinde tatil olacak mı?

Bakan Selçuk'tan deprem bölgesindeki eğitim hakkında açıklama: Şimdiden ertelenecek diye bir şey söylemek doğru değil.

Haberler 28.01.2020 - 00:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakan Ziya Selçuk, deprem bölgesinde okullarn eitime devam edip etmeyecei hakknda, imdiden ertelenecek diye bir ey söylemek doru deil. Bu uzmanlk ii. Gerekli raporlar ortaya çknca Valilik gerekli açklamay yapacaktr dedi. Psikosyal eitim alm öretmenlerin çocuklarla hemen çalmaya baladn aktaran Selçuk, Yaptmz i, çeitli belirtiler gösteren çocuklarmz varsa panik gibi ar korku gibi gibi bunlara daha özel kiisel müdahale yaplmas konusunda tedbirler almak ifadelerini kulland.

Bakan Selçukun açklamalarndan satr balar u ekilde:

Okullarmzdaki hasar tespit çalmalarnn ve çocuklarmza yönelik olarak ne tür bir psikososyal destek çalmasnn yürütülecei konusunda genel çerçeve belirlendi. Daha önceki dökümanlar hazrd. Velilere datlacak olan, çocuklarmzn destek çalmalarnda kullanlacak olan, okullara datlacak olan belgeler dökümanlar broürler. Bunlarn datm saland.

ELAZI BÖLGES

Elazda 415 civarnda eitim kurumumuz var. Malatyada da 846 okulumuz var. Özellikle bu okullarmzla çalan rehber öretmenlerin tamam daha önceden bir afet eitimi ald için bu rehber öretmenlerimiz gönüllü olanlardan balamak üzere, hemen o saatten balamak üzere yardm için geldiler. çok sayda gönüllü olmak isteyen rehber öretmenimizden de çok fazla bir takm bilgi aldk. netice ititbariylr bütün okullara ilgili gönüllü arkadalar daldlar. Akam saatlerinde de mesai bitiminden sonra da özellikle saat dokuz buçuk ona kadar, o arkadalarmz toplantlar yapp, velilerle görütüler. Velilerden gelen talepler üzerinde bir takm hazrlk çalmalar yapld. Bu psikososyal destek eitimi alm olan öretmenlerimiz zaten ellerindeki oyuncaklar, araç gereçler, dökümanlar hazr olduu için hemen o anda çalmaya balama imkan buldular.

Yaplan çalmalara gelince öncelikle daha riskli olan gruplar ve daha fazla yaayan çocuklarmzdan balamak üzere bir rehabilitasyon çalmas balad. Küçük gruplar halinde ya da bireysel görümeler eklinde çalmalar balad. Ama bir taraftan da oyun terapi anlamnda çalmalar gruplar oluturularak hayata geçirildi. Bütün bunlarn amac çocuklar yarglamadan dinlemek. onlarn duygularn anlamaya çalmak. onlarn korkularn dikkate almak. korkacak bir ey yok demeden gerçekten ne hissediyorsa onu anlamaya çalp, onun gerektirdii bir takm oyun ortam ve rehabilistayon ortamn salamakt temel amaç. çünkü sadece çocuun korkularnn gerçekten olup olmamasnn bir önemi yok. Onun öyle hissetmesinin bir önemi var ve etrafnda bir yetikin olmadnda da bir güvensizlik hissiyat olabiliyor. çocukta. çünkü yetikinler binalara gidebiliyor. Ya da çeitli kurtarma çalmalarn gidebiliyorlar. O anda çocuklar yalnz brakmamak için de uzman destei çok önemli

OKULLARIN AFET TABANLI

Bizim okullarmzda afet tabanl bir eitim çalmas var 2018de ylnda balattmz. Bunu Japonyada bir kurulula ve Türkiyedeki kurulular ortak yürütüyoruz. AFADla da çalyoruz. Yaklak olarak 19 bin civarnda yönetici ve öretmenimize yüz yüze ve uzaktan eitimle okul tabanl afet eitimi çalmas semineri yaptk. yaplan seminerler ve çaltaylar sonrasnda da bu eitimi alan arkadalarmz dier öretmenler ve velilerin eitimini salamaya çalyorlar. Bu hala devam ediyor.

Aslnda çocuklar açsndan önemli olan onlarn korkularnn bir ekilde anlalmaya çallmas ve arkadalaryla beraber rehabilite olmasn hzlandrmak. Yaptmz i, çeitli belirtiler gösteren çocuklarmz varsa panik gibi ar korku gibi gibi bunlara daha özel kiisel müdahale yaplmas konusunda tedbirler almak

Ana Sayfaya Git