Ders arası uyku başarıyı arttırıyor

OKULLARIN açılması ile birlikte öğrenciler yoğun bir tempoya girerken uzmanlar uykunun önemine dikkat çekti. Türk Uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Hikmet Yılmaz, ders çalışırken verilen arada uyuyup uyanan öğrencilerin daha kolay öğrendiğini söyledi. 2017 yılında yapılan bir araştırmaya göre kötü uyuyanlar da Alzheimer’e yakalanma riskinin arttığına dikkat çekti. Prof. Dr. Derya Uludüz de ilkokul öğrencilerinin 10, ortaokul öğrencilerinin 9, lise öğrencilerinin 8 saat uyumaları gerektiğini vurguladı.

Haberler 07.10.2018 - 11:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

2017 ylnda Belçikada yaplan ve Brain isimli tp dergisinde de yaynlanan bir çalmann sonuçlarn paylaan Prof. Dr. Ylmaz, Bu çalmada insanlar iki gruba ayrdlar ve görevler verdiler. çalmaya katlanlarn beyin omurilik svlarndan örnekler alnarak, baz proteinlere bakld. Tau Protein ve Beta-Amiloid denilen ve Alzheimere yatknl arttran proteinler iyi uyuyanlarda düük çkt. Kötü uyuyan ya da uyumayanlar da ise bu iki protein yüksek çkt. Böylelikle uyku bozukluunun sadece örenmede deil bellek ile ilgili mekanizmalar bozduunu ve Alzheimer ile bunamaya yatknl arttrdn çok daha net söyleyebiliyoruz dedi.

DERS çALIIRKEN UYUYUP UYANMAK ÖRENMEY ARTTIRIYOR

Snavlara hazrlanan örenciler için de baary arttracak önerilerde bulunan Prof. Dr. Ylmaz, Örencilerin ders arasnda cep telefonuyla ilgilenmek, televizyona bakmak, internete girmek yerine uyuyup uyanp, çalmaya devam ederlerse daha çabuk örendiini, daha az tekrar ile daha kalc bilgi edindiklerini biliyoruz. Bu bilginin edinmesinde beyindeki hipokampüs denilen bölgenin, REM uykusu döneminde sinaptogenez ile bilginin oluumunu hzlandrdn, karmak bilgileri çekmecelediini düünüyoruz dedi.

Ders aras uyku baary arttryor

LKOKUL ÖRENCLER 10, ORTAOKUL ÖRENCLER 9 SAAT UYUMALI

stanbul Üniversitesi-Cerrahpaa Nöroloji Anabilim Dalndan Prof. Dr. Derya Uludüz de iyi uyumann örenme gücünü arttrdn vurgulayarak, unlar söyledi:

lkokul ça çocuklarnn yaklak 10-10,5 saat uykuya ihtiyac var. Ortaokul ça çocuklarnn ise 9 saat uyumas gerekiyor. lkokul çandaki çocuk sabah 07.00de uyanyorsa akam 21.00 civarnda yatmal. Ortaokul ça çocuklarnn 22.00 gibi yatmas gerekiyor. çünkü saat 23.00den sonra melatonin dediimiz bir hormon salnyor. Melatonin hormonu, çocuklarn gelimesindeki en önemli hormon. Büyümede, hücre yenilenmesinde de en önemli hormon olan melatonin mutluluu salyor, kemik geliimini salyor. Uyku bu nedenle çocuk salnda çok çok önemli. Örenmede inanlmaz yeri var. Uyuduunuz zaman beyniniz sinir hücreleri arasndaki iletiimi daha çok arttryor.

UYKUNUN 2 EVRES VAR

Uykunun 2 evresi olduunu belirten Prof. Dr. Uludüz, Uykumuz derin evre ve rüya evresi olarak ikiye ayrlyor. Rüya görmeye baladmzda yüzeyel evreden derin evreye giriyoruz. Derin evre gün boyu örendiimiz bütün olaylar hafzaya almamz salyor. Rüya evresi ise hafzaya aldnz o olaylar temizlemenizi ve ayklamanz, önemli olanlar kalc hafzaya almanz salyor dedi.

YATMADAN 1 SAAT ÖNCESNE KADAR çALIILAN DERS ÖRENMEY ARTIYOR

Düzenli uykunun hafza açsndan çok önemli olduunu söyleyen Prof. Dr. Uludüz, Bu nedenle düzenli, kaliteli bir uyku örenme açsndan çocuklarda çok önemli. çocuklar ders çaltktan sonra en geç 1 saat içinde uyurlarsa örenmeleri çok ciddi artyor dedi.

Ana Sayfaya Git