Ders için LGS tavsiyeleri

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 20 Haziran'a ertelenen Liselere Geçiş Sınavı (LGS) için mayıs ayı örnek soru kitapçığının ilkini yayımladı. LGS sorularının nasıl olacağı araştırılırken, Bilfen İlköğretim Kurumları Bölüm Başkanları her branş için öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

Haberler 21.05.2020 - 00:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

LGSye girecek örenciler için her ay hazrlanan örnek soru kitapçklar, birinci dönem müfredat ve kazanmlar dorultusunda hazrlanmaya devam ediyor. Örencilerin merakla bekledii örnek kitapçn açklanmasnn ardndan, uzmanlar sorular yorumlad. eitimciler her bran için ayr ayr deerlendirme yaparak, snava hazrlanan örencilere önerilerde bulundu.

Uzmanlar, Türkçe dersi örnek sorularnn örencilerin sahip olduklar dil becerilerini ve yeterliliklerini ön plana çkaracak ekilde hazrlandn, Matematik sorularnn günlük hayatn içindeki matematii sorgulayan sorulardan olutuunu, ngilizce sorularnn ise örencilerin okuduunu anlama, verilen tablo, grafik ve görselleri yorumlayabilme becerilerini ölçen ve dikkat gerektiren sorulardan olutuunu vurgulad. Fen Bilimleri dersinde sorulardan analiz yapmann önemine deinen uzmanlar, nklap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde konularda harita okuma becerisinin pekitirilmesi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde de özellikle güncel olaylar takip etmeleri gerektiine dikkat çekti.

GÖRSEL YORUMLAMA, SÖZEL MANTIK VE MUHAKEME SORULARI DA YER ALACAK

2020 LGS içinde bulunduumuz süreç sebebiyle sadece 1. dönem konularn içerecek.Bu durumun Türkçe dersi adna çok büyük bir deiiklik yaratmadn söyleyen Türkçe Bölümünden Sündüs Demirda Tuncer, snavda önemli bir bölümün anlam bilgisi konularndan olutuuna dikkat çekti.

Tuncer, Türkçe snavnda örencilerimiz Sözcükte Anlam, Cümlede Anlam, Paragrafta Anlam, Fiilimsi, Cümlenin Ögeleri, Yazm Kurallar, Noktalama aretleri, Edebi Bilgiler balklarndan sorumlu olacaklar. LGS ile Görsel Yorumlama, Sözel Mantk ve Muhakeme sorunlarnn da Türkçe dersi kapsamnda snava dahil edilmi olmas dersimiz adna önemli bir deiiklik yaratmtr. Yaymlanan örnek sorulara baktmzda sorularn örencilerin sahip olduklar dil becerilerini ve yeterliliklerini ön plana çkaracak ekilde hazrlandn söyleyebiliriz. Paragraf sorular için daha uzun metinler seçildiini, bir metinden hareketle birden fazla sorunun çözümlenmesinin istendiini görüyoruz. Bu durum örencinin metin üzerinde derinlemesini, metni hem anlamsal hem de dil bilimsel açdan analiz etmesini gerektirmektedir. Snavdaki görsel yorumlama, sözel mantk ve muhakeme sorular üst düzey bilisel becerileri kullanabilmeyi gerektirirken sorularda kullanlan kavram haritalar, zihin haritalar, karikatürler, fotoraflar, resimler; örencilerin bu tarz sorular cevaplarken özellikle çkarm yapma, eletirel düünme, analiz etme, akl yürütme gibi becerileri kullanmalarn gerekli klmaktadr diye konutu.

TÜRKçE SORU çÖZÜMLERNDE KÜLTÜREL BRKM KULLANILMALI

Örencilere soru çözümlerinde tavsiyelerde bulunan Tuncer, Türkçe sorularn çözerken sahip olduklar kültürel birikimi kullanabilmeli, dier disiplinlerle ve günlük hayatla ilikilendirme yapabilmelidir. Okuduunu anlayan, yorum yapabilen ve dört temel dil becerisine aktif olarak kullanabilen örencilerin fark yarataca bir snav bekliyoruz. Bu sebeple örencilerimizin kendilerini hem dil yeterlilii hem anlama becerileri noktasnda beslemeleri gerekmektedir. Atasözü ve deyimler konusunda daarcklarn zenginletirmeliler. Soru çözerken tüm derslerde olduu gibi süreci batan sona analiz ederek ve soruda verilen tüm verileri detaylca inceleyerek çözüme gitmeye çalmallar. Okuduunu anlama ve yorumla üzerine ina edilmi bir Türkçe snavna hazrlanrken elbette çok soru çözmek de son derece önemlidir. Son dönemde özellikle yapacaklar konu tekrarlarn da yanl yaptklar sorulara göre belirlemeli ve ksa konu tekrarlar ile eski bilgilerini sürekli tazelemelidirler ifadelerini kulland.

2019 MATEMATK SORULARIYLA BENZERLK GÖZÜKÜYOR

2018 ylnda uygulanan LGSnin, örencilerin ya seviyesinin üzerinde olduunu gözlemlediklerini ifade eden Matematik Bölüm Bakan brahim Eser, 2019 ylnda gerçekletirilen snavda ise snav süresinin olmas gerektii gibi uzatldn ve seçilen sorularn örencilerin ya düzeylerine uygun bir ekilde hazrlanm olduunu gördük. Bu yl yaymlanan MEB örnek sorularnn içeriinin ve zorluk derecesinin 2019 LGS ile tutarllk göstermesi, bu yl yaplacak snavn da son snava benzeyecei ipucunu bizlere veriyor dedi.

MEB ÖRNEK SORULARI EN ÖNEML REFERANS KAYNAI

Burada en önemli referans kaynamz, önceden her ay bir kez yaymlanan fakat içinde bulunduumuz olaanüstü süreçten dolay artk ayda iki set hlinde çkarlan MEB örnek sorulardr diyen Eser, sözlerini öyle sürdürdü:

Örencilerimizin bu sorular itina ile çözmeleri, önemli tavsiyelerimizden biridir. Sorular incelediimizde bunlarn günlük hayatn içindeki matematii sorgulayan sorulardan olutuunu, sorularda problemin içerisindeki verileri doru okuyup yorumlamaya yönelik ifadelerin yer aldn ve sorularn yaanan hayat, güncel olaylar kapsadn görebiliyoruz. Örnein geçtiimiz ay yaymlanan bir soru EBA TV ile ilgili idi. Bu anlamda, örencilerimizin gündemi daha yakndan takip etmeleri gerektiinin altn çiziyoruz. Son olarak örencilerimize, snava kadar kalan zaman diliminde ksa konu tekrarlar yapmalarn, akabinde snav kazanmlarn içeren sorular süre tutarak çözmelerini ve sonucuna ulaamadklar sorularla ilgili mutlaka eksiklerini tamamlamalarn tavsiye ediyoruz.

UZMANINDAN NGLZCE DERS çN DÜZENL TEKRAR ÖNERS

ngilizce dersi için LGSde MEB kitabnda bulunan ilk 5 üniteden hazrlanm sorular yer alacak.

Örencilerin ilenen konularn düzenli bir ekilde tekrarn yapp o konularn pekitirilmesi amacyla test çözmeleri gerektiine vurgu yapan ngilizce Bölüm Bakan Mediha Narin, LGS de ngilizce testi geçmi yllardan farkl olarak örencilerin okuduunu anlama, verilen tablo, grafik ve görselleri yorumlayabilme becerilerini ölçen ve dikkat gerektiren sorulardan olumaktadr. Snavda örencilerin okuduunu anlama ve analiz yaparak sonuca ulama becerileri de arlkl olarak ölçülmektedir. Metin sorularnda özellikle çkarm yapabilme becerisi test edilmektedir. Bu nedenle metin sorularnda örencilerin kolay çkarm yapabilmeleri için zaman buldukça kendi seviyelerinde kitap ve makale okumalarn öneriyoruz. Okuduklar kitap ve makalelerde bir kelimeyi farkl balamlarda görmeleri örencilerimizin bir kelimenin anlamn kalc bir ekilde örenmelerini ve kelime daarcklarn gelitirmelerini salar ifadelerini kulland.

NGLZCEDE KELME BLGS çOK ÖNEML

Narin, snavda kelime bilgisinin önemine dikkat çekerek, Örencilerin tekrar yaparken MEB kitabndaki ünitelerde yer alan hedef kelimeler konusunda dikkatli olmalar gerekiyor. 8.snfta ngilizce dersi için sistematik olarak test çözümünün yan sra sarmal bir ekilde hazrlanm kaynaklar kullanarak kelime tekrar yapmalar çok deerlidir. Ayrca MEB tarafndan düzenli olarak paylalan örnek sorular da çözülerek bu süreçteki hazrlklar pekitirilebilir dedi.

FEN OKURYAZARLII KAZANMI OLMAK GEREKYOR

2019 - 2020 Öretim ylnda Fen Bilimleri müfredatnn deimesi ile 8.snf örencilerinin snavda 4. Üniteye kadar sorumlu olduunu hatrlan Fen Bilimleri Bölüm Bakan Yasemin Dündar, MEBin uygulam olduu snavlar ve yaymlad örnek sorular incelendiinde Fen Bilimleri sorularnn taksonomik olarak sadece bilgi ve kavrama düzeyinde olmad görülmütür. Örencilerin aratrma-sorgulama, eletirel düünme, problem çözme becerileri gelitirmeleri, çevreleri hakkndaki merak duygusunu sürdürmeleri ve fen okuryazarl kazanm olmalar bu snavda daha fazla önem tamaktadr. Fen Bilimleri sorularnn geçmi yllarda yaplan snavlarda olduu gibi yine deney, grafik ve yorum arlkl olacan öngörmekteyiz. Bilgiyi kendi hayatna transfer edip yorumlayabilen, popüler bilime ilgi duyan, bilimdeki gelimeleri güncel olarak takip eden örencilerin snavda avantajl olabileceini düünmekteyiz diye konutu.

FEN SORULARINDA ANALZ YAPMAK GEREKYOR

Dündar, Snava kadar olan süreçte örencilerimizin bahsettiimiz gibi grafik, deney ve yoruma dayal sorular çözmesi, bu tarz sorularla daha sk karlamas snavdaki sorular çözmesini kolaylatracaktr dedi.

Dündar, Bu sorularn çözümüne yaklarken soruda verilen öncül bilgilerin neler olduuna dikkat edip grafik, ema veya tablolardaki verileri yorumlayp seçeneklerdeki ifadeleri doru analiz etmeleri gerekir. Sorular çözerken kalem kullanmak ve analiz yapmak örencilerin çeldiricilere dümemesine yardmc olacaktr. Ayrca sorunun seçeneklerindeki çeldiricilerin güçlü olma ihtimaline dair bütün seçenekleri okumak gerekir. Bu analizi yaparken süreyi de etkin kullanmak örencinin baarya ulamasnda büyük önem tamaktadr diyerek sözlerini tamamlad.

17 KAZANIMDAN SORUMLU OLACAKLAR

nklap Tarihi ve Atatürkçülük dersinden 1 ve 3üncü üniteden sorularn yer alacan söyleyen Bilfen Ortaokullar Sosyal Bilgileri Bölüm Bakan Havva Güne, 3. Ünitenin 6. ve 7. kazanmlar hariç sorular olacak. Örenciler bu üç üniteden toplam 17 kazanmdan sorumlu olacaklardr. LGSde T.C. nklap Tarihi ve Atatürkçülük dersinden; kavram bilgisini ve harita okuma becerisini ölçen, ezberlemeye yönelik deil neden sonuç balants kurduran, örendikleri bilgileri transfer edebilme-analiz edebilme- becerisini ölçen sorular yer alaca düünülmektedir. Ünitelerin kazanmlar, kavram bilgisi, harita okuma becerisi ve neden sonuç önemini ortaya koymaktadr. Verilen bilginin edinilmi olan kavram bilgisi ile ilikilendirilmesi (Genelge ve kongre kararlarnn, ulusal bamszlk ve ulusal egemenlik kavramlar ile ilikilendirilmesi vb.) Olay - sonuç örüntüsü ( Hyanet- i Vataniye Kanunu ya da Teklif-i Milliye Emirlerinin yaynlanma nedeni ve ortaya çkard sonuçlar vb.) Parçada verilen bilgilerin analiz edilebilmesi (Mustafa Kemalin okul hayat ya da askerlik hayatndan kiilik özelliklerine ulalmas vb. ), olaylarn neden-sonuç ilikilerinin harita üzerinde deerlendirilebilmesi (I. Dünya Sava cephelerinin açlma nedenleri vb.) sorularda sorgulanacak balca alanlar olacaktr diye konutu.

SORULARI çÖZERKEN TÜM SEçENEKLER OKUNMALI

Snav hazrlk süreci ve sorularn çözümü noktasnda örencilere tavsiye veren Güne, sözlerine öyle devam etti:

Konular sk tekrar edilmeli, eksikler tespit edilmeli. Konuya ait kavramlar iyi örenilmeli. lgili konularda harita okuma becerisi pekitirilmeli. Neden sonuç ilikisinden hareketle olaylar doru analiz edilmeli. MEB tarafnda yaynlanm olan örnek sorular çözülmeli. Deneme snav çözülüp, yanl yaplan sorularn ait olduu konularda tekrar çalmas yaplmal. Sorular çözülürken de verilen bilginin doru okunmas ve anlalmasna, soruda verilen yönergeye göre çözüme ulalmasna ve tüm seçeneklerin mutlaka okunmasna dikkat edilmelidir.

DN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BLGS GÜNCEL HAYATLA LKL OLACAK

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölüm Bakan Esra Kzlta, Bu sene uygulanacak LGSde 8. snf örencilerimiz Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde 1. dönem müfredat olan 1 ve 2. ünitenin tamamndan, 3. üniteden de 2 konu bal olmak üzere, toplam 13 kazanmdan sorumlu olacaklar. Snavn özellikle bu ünitelerde yer alan ayetlerin ve hadislerin mesajlarn yoklayc, kavram bilgisini ölçen ve güncel hayatla ilikili sorulardan oluacan öngörmekteyiz dedi.

Snava az bir zaman kala örencilerin özellikle bu ünitelerde geçen kavramlara çok iyi hkim olmalar gerektiini ifade eden Kzlta, Özellikle güncel olaylar takip etmelerini, güncel hayatn içindeki olaylarn dersimizle balantsn kurmalarn, mesela küresel olarak içinden geçmekte olduumuz bu zor günlerde insanlarn, ülkelerin birbirine yardm etmeleri ya da içinde bulunduumuz Ramazan ay içerisinde verdiimiz zektlar, fitreler, yine evrensel yasalar çerçevesinde deerlendirebileceimiz çevremizde meydana gelen olaylar ve bol bol soru çözmelerini tavsiye etmekteyiz diye konutu.

Ana Sayfaya Git