Ders kitaplarında vahim sonuçlar!

Ders kitaplarında uygunsuz içerik olup olmadığı, milli yazılım "intihal.net" ile tespit edilecek.

Haberler 03.03.2018 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanl ile Frat Üniversitesi Teknokentte faaliyet gösteren Asos Eitim Biliim Danmanlk Limited irketi arasnda, irketin intihal.net adl benzerlik tespit yazlm programnn, ders kitaplarnn incelenmesinde kullanlmasna ilikin bir protokol imzaland.

Talim Terbiye Kurulu Bakan Alpaslan Durmu, Bakanln Baöretmen Salonunda gerçekleen protokol töreninde yapt konumada, FETÖ veya dier terör örgütleri ile irtibat ve iltisak kesinlemi kiilerin yaynlar ve terör örgütlerinin sklkla kulland kelimelerle subliminal bir mesaj verilip verilmediinin, yerli ve milli bir yazlm olan intihal.net program ile tespit edileceini söyledi.

Bu programn FETÖ ve dier terör örgütleri ile mücadelede önemli bir kazanm olduunu ifade eden Durmu, sözlerini öyle sürdürdü:

Bu yazlm sayesinde, Bakanlmza sunulan ders kitaplarn incelerken FETÖ ile irtibatl ve iltisakl kaynaklarn kullanlp kullanlmadn tespit edeceiz. Birtakm argo, kaba dil, rkç ve cinsiyetçi söylemleri fark edebileceiz. Kitaplar hazrlayanlar tarafndan baka bir kitaptan alnt yaplp yaplmadn tespit edeceiz. Baka bir yazarn eserini ksmen veya tamamen alp almadn, bu anlamdaki benzerlik tespitini yapm olacaz. Bir veya birden fazla eserden parça parça ürünler almak suretiyle bir mozaik tarznda çalnt yaplp yaplmadn, bu anlamda intihal konusu olup olmadn görmü olacaz. Birtakm yaynclarn, ayn kitab iki farkl kitapm gibi sunmalarna veya iki farkl yaynevinin, ayn kitab, iki farkl yaynevinin kitabym gibi sunmalarn da tespit edeceiz.

- 1522 kitapta 32 bin 900 hata tespiti

Programla, Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile atlm, terör örgütleri ile irtibat kesinlik kazanm baz isimlerin, kitaplar hazrlayanlar arasnda yer alp almadn da belirleyeceklerini vurgulayan Durmu, FETÖnün, PKKnn veya dier terör örgütlerinin sklkla kullandklar birtakm kelimeleri tespit edeceiz. dedi.

Durmu, 29 Austos 2016dan, Haziran 2017ye kadar 1522 kitab incelediklerini ve 32 bin 900 hata tespiti yaparak, düzelttiklerini kaydetti.

çalmalar neticesinde, 422 dorudan FETÖ/PDY ile alakal hata tespiti yaptklarna dikkati çeken Durmu, bu hatalarn yer ald 189 kitabn ve bu kitaplar hazrlayan 73 kiinin sistemden çkarldn belirtti.

Durmu, bu incelemelerin öretmenlerden oluan komisyonlarca manuel yapldn söyledi.

- Türkiyedeki ilk ve tek intihal program

Frat Üniversitesi Bilgisayar Mühendislii Bölümü Öretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Bedri Özer ise intihal veya benzerlik tespit programlarnn ülke için stratejik ürünler olduunu belirtti.

Konumalarn ardndan protokol, Durmu ile Prof. Dr. Özer tarafndan imzaland.

Protokol sayesinde, Talim ve Terbiye Kurulu Bakanlna bir yllk kullanm hibe edilen intihal.net benzerlik tespit yazlmyla, bu sene bandan itibaren manuel yaplan incelemelerin yan sra inceleme sürecinin banda ve sonunda olmak üzere iki kez de intihal taramas yaplabilecek.

Hibe edilen yazlm, Milli Eitim Bakanlnn ücretsiz datt ders kitaplar ve öretim materyallerinin incelenmesinde de kullanlacak.

Ana Sayfaya Git