Ders masası ve sandalye

Uzaktan eğitimle beraber öğrenciler ders başı yaparken; öğrencilerin ders yaparken kullandıkları masa ve sandalyenin doğru seçilmesi önem taşıyor. Masa üzerindeki monitörün göz hizasında ve bir kol buyu mesafesinde bulunması, sandalyenin sırt desteği olması gerektiğini belirten uzmanlar, otururken belin içeri doğru olan eğiminin bel desteği ile desteklenmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Haberler 18.09.2020 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fizik Tedavi Uzman Dr. Nurten Korkmaz, uzaktan eitime balayan çocuklarn evde kullandklar çalma masas ve sandalyesinin doru seçilmesi gerektiini belirterek uygun olmayan ekipmanlarn önemli salk sorunlarna davetiye çkarabileceine iaret etti.

Ders çalma masalarnn yükseklii hesaplanrken masa ve bacak yükseklii arasnda bir boluk olmasnn önemli olduunu belirten Dr. Nurten Korkmaz, Yetikinlerde masa yükseklii genelde 70 cm civarnda uygun iken çocuklarda bu mesafe çocuun oturduu sradaki yüksekliine göre ayarlanmaldr. Sandalyede otururken dizlerin kalça hizasnn biraz aasnda olmas uygundur. Bu ekilde otururken dizler ile masa alt yüzeyi arasnda yaklak 15 cm mesafe olmas uygundur. Ayaklar yere tam temas etmeli açkta kalmamaldr dedi.

SANDALYENN SIRT DESTE OLMALI

Ayaklarn altnda hareketi engellemeyecek bir alan olmaldr diyen Dr. Nurten Korkmaz, Sandalye her yöne dönebilen, kolçaklar ve yükseklii ayarlanabilen srt destei olan bir sandalye olmaldr. Masa ve sandalyenin arkasnda en az 3 metre boluk olmas rahat hareket etmeyi ve hatal hareketlere kar korunmay salayabilir tavsiyesinde bulundu.

MASA AYDINLATMASI GEREKEBLR

Ders çallan odann aydnlatmasnn da önemli olduunu kaydeden Dr. Nurten Korkmaz, Odann havalandrlmas önemlidir. Darya açlan bir pencere veya havalandrma sistemi olmaldr. Klima sistemleri çocuun boyun,omuz ve srt bölgesine gelmeyecek ekilde yerletirilmelidir. Monitörden okuma için tavan aydnlatmasna ek bir masa aydnlatmas gerekebilir. Doru aydnlatma gözün yorulmasnn ve buna bal ba arsnn azalmasn salar dedi.

MONTÖR GÖZ HZASINDA OLMALI

Bilgisayar banda çallacaksa monitörün çocuun tam karsnda ve bir kol mesafesi uzaklkta olmas gerektiini kaydeden Dr. Nurten Korkmaz, u tavsiyelerde bulundu:

Ekrann üst hizas göz hizasna gelmelidir. çalrken klavye ile masada kolun kullanm önemlidir. Yaslanm pozisyonda klavye ile çalrken dirsek iç açs 100 derecenin üzerinde olmaldr. El bilekleri de çalrken düz olmal saa sola eimli olmamaldr. Oturma pozisyonunda ise gövde ile bacaklar arasnda olan aç 130 derece civarnda olmal asla 90 derecenin altna dümemelidir. Otururken belin içeri doru olan eimi, bel destei ile desteklenmeli bacak arkalar da desteklenmi bir sandalyede oturmaldr.Klavyenin çok kullanld durumlarda el bileini düz pozisyonda tutmaya yarayan el bilek destekleri kullanlabilir.

MOLALARDA EGZERSZ YAPILMALI

Ders aralarnda boyun ve srt rahatlatacak egzersizler yaplabileceini belirten Dr. Nurten Korkmaz, Saatte bir çalmaya ara vermek önemlidir. Aralar 10-15 dakikadan az olmamaldr. En azndan pozisyon deitirilmeli ve sabit durulardan uzak kalnmaldr. Aralarda uygulanacak postür (duru) egzersizleri, el bilek ve el egzersizleri, boyuna,bacaklara ve bele yaplan germe egzersizleri kiiyi rahatlatacaktr tavsiyesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git