Ders zili çaldı

Okullarda yarı yıl tatilinin ardından kademeli yüz yüze eğitim bugün başladı.

Haberler 15.02.2021 - 00:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kademeli yüz yüze eitime geçi kapsamnda Türkiye genelindeki köy okullar ve anaokullar bugün açld.

2020-2021 eitim öretim döneminin 22 Ocak 2021de balayan yar yl tatili bugün sona erdi. Milli Eitim Bakanlnn karar dorultusunda, Türkiye genelindeki köy okullarnn tüm kademeleri ve yüz yüze eitime geçite eitimin balangc olan tüm bamsz anaokullarnda bugün ders zili çald.

1 Marttan itibaren ise tüm resmi ve özel ilkokullarda ve bu ilkokullarn bünyesindeki ana snflar ile özel eitim snflarnda, seyreltilmi ekilde haftada 2 gün yüz yüze eitim yaplacak, tüm resmi ve özel ortaokullar ile imam hatip ortaokullarnn 8. snflarnda da yüz yüze eitime balanacak. 8. snflarda yüz yüze eitim yaplacak günler ile eitime balama ve biti saatleri okul yönetimleri tarafndan öretmenlerle birlikte belirlenecek. Ortaokul 5, 6 ve 7. snflarda tüm dersler uzaktan eitim yoluyla ilenmeye devam edilecek.

Bu arada, kademeli yüz yüze eitime geçi öncesinde ülke genelindeki köy okullarnda dezenfeksiyon, temizlik ve tadilat çalmas yapld. Eitim Kurumlarnda Hijyen artlarnn Gelitirilmesi, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Klavuzu kapsamnda, okullarda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri alnd. Yar yl tatilinde öretmenler de 40 mesleki geliim programna çevrim içi ortamda katld.

LKOKUL VE ORTAOKUL KADEMESNDE ETM VEREN ÖZEL ETM OKULLARI

Özel Eitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüüne bal ilkokul ve ortaokul kademesinde eitim veren özel eitim okullar ve özel eitim anasnflar ile dier okullar bünyesindeki özel eitim snflarnda da 1 Mart itibaryla haftada 5 gün yüz yüze eitim yaplmaya balanacak. Bilim ve Sanat Merkezleri de programlar dahilinde yüz yüze eitime geçecek. Özel eitim okullar ve snflar, özel gereksinimli örenciler için de ayn tarihten itibaren yüz yüze eitim vermeye balayacak. lkokul, ortaokul ve imam hatip ortaokullarndaki yüz yüze ve uzaktan eitimlerde bir ders 30 dakika, teneffüsler ise onar dakika olacak.

LSELERDE YÜZ YÜZE ETME GEç SÜREC

Liseler yeni eitim öretim dönemine uzaktan eitimle balayacak. 1 Mart itibaryla 12. snflarda seyreltilmi snf uygulamasyla yüz yüze eitime geçilecek. Lise son snflarda 1 Mart itibaryla yüz yüze yaplacak dersler, örencilerin merkezi snavlara ilikin beklenti ve ihtiyaçlar da dikkate alnarak, haftada en az 16, en fazla 24 saat olacak ekilde eitim kurumu müdürlüklerince belirlenerek planlanacak.

Yüz yüze planlanmayan 12. snf dersleri ile dier snflarn dersleri uzaktan eitim kapsamnda yürütülecek. Örenciler, ölçme ve deerlendirme uygulamalarnda, yüz yüze ve uzaktan eitim kapsamnda ilenen derslerin tüm konularndan sorumlu olacak. Lise kademesinde eitim veren tüm özel eitim okullar ve dier okullar bünyesindeki özel eitim snflarnda da 15 ubat itibaryla uzaktan eitime, 1 Marttan itibaren ise haftada 5 gün yüz yüze eitime geçecek.

SINAVLARA LKN MERAK EDLENLER

Liselerde tüm snf seviyelerinde birinci döneme ilikin yaplamayan snavlarn takvimi, 1 Marttan itibaren 2 haftay geçmeyecek ekilde eitim kurumu alan zümre bakanlar kurulunca belirlenip planlanacak.

Eitim kurumu müdürlüklerince gerekli tedbirler alnarak, snavlarn uygulanmas salanacak ve birinci döneme ilikin tüm i ve ilemler, 19 Mart Cuma gününe kadar e-Okul sistemine ilenerek tamamlanacak.

Birinci dönemde yaplamayan snavlarn kapsam, 1 Kasm 2020ye kadar ilenen konularla snrl tutulacak. Herhangi bir nedenle snavlara katlamayan ve okul yönetimince mazereti uygun görülen örenciler, ilgili alan zümre öretmeninin belirleyecei tarihte snava alnacak. Snav tarihleri, en az bir hafta önceden örencilere duyurulacak ve e-Okul Sistemine ilenecek.

SORUMLULUK SINAVLARININ PLANLAMASI

Sorumluluk snavlar da 1-31 Mart döneminde tamamlanacak ekilde eitim kurumu müdürlüklerince planlanacak.

ller aras hareketliliin azaltlmas amacyla yüz yüze eitim kapsamna alnmayan snflar düzeyindeki örenciler, istemeleri halinde, KKTC dahil bulunduklar yerleim yerlerinde örenim gördükleri okul ile ayn okul türündeki eitim kurumlarnda, ayn okul türü bulunmamas halinde ayn program uygulayan resmi ve özel okullarda snavlara girebilecek. Mesleki ve teknik ortaöretim kurumlar ile güzel sanatlar ve spor liselerinde ise örenciler, bulunduklar yerleim yerlerine yakn il ve ilçelerde, kaytl olduu okulla ayn okul/program türü/alan/dal bulunmas artyla snavlara girebilecekler.

Bu kapsamda okullarn gerekli hazrlk ve planlamalar yapabilmesi için örenci velileri, 26 ubat Cuma gününe kadar snava girilecek dersleri de belirterek bu konudaki taleplerini ikametlerinin bulunduu ildeki ilgili okul müdürlüüne bir dilekçeyle bildirecek, örencilerin örenim gördüü okul müdürlüünü de bu konuda bilgilendirecek.

LSELERDE KNC DÖNEM YAPILACAK SINAVLARIN PLANLAMASI

2020-2021 eitim öretim ylnn ikinci dönemine ilikin puanlar, haftalk ders saati saysna baklmakszn, örencinin her dersten snav puan, performans çalmas puan ve derse katlma ilikin performans puan ile örenciye dersi ve konusu birinci dönem belirlenip verilen ve örencinin ikinci dönem ders öretmenine teslim etmesi gereken proje ödevi puanyla belirlenecek.

2020-2021 eitim öretim ylnn ikinci dönemine ilikin yaplacak birinci snavlar, 16 Nisan 2021 tarihine kadar tamamlanacak ekilde planlanacak ve eitim kurumu müdürlüklerince snavlarn yüz yüze uygulanmas salanacak.

Kendisinde veya birlikte kald aile bireylerinden herhangi birinde kronik hastalk bulunan örenciler, okul içinde uygun bir zamanda ve izole bir ortamda snava alnacak.

UDEP LE UZAKTAN ETMDEK ÖRENME KAYIPLARI GDERLECEK

Yüz yüze eitim için çocuunu okula göndermek istemeyen veliler, okul müdürlüklerine yazl bavuru yapabilecek. Yüz yüze eitime gelmeyen örenciler devamsz saylmayacak.

Öte yandan, Milli Eitim Bakan Ziya Selçukun detaylarn yaknda paylaaca Ulusal Destekleme Program (UDEP) ile uzaktan eitimdeki örenme kayplar giderilecek.

Ana Sayfaya Git