Devlet desteğiyle okuyacaklar

Batman'ın Sason ilçesi Çalışırlar köyünde cam kemik hastası yaşları 6 ila 15 arasında değişen ve yaşam mücadele veren 5 kız kardeşin, eğitim görmesini sağlamak amacıyla Kaymakamlıkça ilçe merkezinde ev kiralandı

Haberler 05.12.2020 - 01:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batmann Sason ilçesi çalrlar köyünde cam kemik hastas yalar 6 ila 15 arasnda deien ve yaam mücadele veren 5 kz karde, devletin desteiyle okuyabilecek.

Yaar çiftinin kzlar Songül (11), Zehra (7), Tülay (12), Nurcan (6) ve Sema Yaar (15) doutan yakalandklar cam kemik hastal (osteogenezis imperfekta) nedeniyle yatlar gibi oynayamyor, dar çkamyor ve yataa baml yayor.

Okumaya çok merakl olan kz kardeler okula gidemedikleri için Sason Anadolu Lisesi 9. snfta okuyan ablalar Fatma Yaardan (17) okuma yazmay örendi.

- lçe merkezine tanp eitim görecekler

Zorlu bir yaam mücadelesi veren aileyi önceki günlerde Sason Kaymakam Samet Serin ve Batman Valisi Hulusi ahinin ei Ebru ahin ziyaret etti. Ziyaretin ardndan aileye ilçe merkezinde ev tutulmas, 5 kardein eitim ve tedavilerine oradan devam edilmesi talimat verildi.

Bu kapsamda Sason Sosyal Yardmlama ve Dayanma Vakfnca aile için ev kiraland. Gelecek günlerde ilçe merkezine tanacak 5 kz karde, bu sayede eitim imkanna kavuacak.

Kaymakam Serin, aileyi çalrlar köyündeki evlerinde ziyaret ettiklerini, ailenin sorunlarn yerinde dinlediklerini dile getirdi.

Yaar kardelerin eitim ve tedavilerinin daha kolaylamas için ailenin Sason ilçe merkezine tanmasn daha uygun olduunu gördüklerini aktaran Serin, öyle devam etti:

O yüzden ilçe merkezinde onlara ev tuttuk, yaknda ilçe merkezine tanacaklar, burada tedavilerini daha rahat yapacaklar. Eitimleri için de Milli Eitim Müdürlüünden öretmen görevlendireceiz. Evlerinde bu çocuklarmza eitim verilmesini salayacaz. Aileye gereken bütün destekleri vereceiz.

Saim Yaar da cam kemik hastas 5 kzna kendisi ve einin baktn, çocuklarnn en büyük sorununun tedavilerini daha rahat yapabilmeleri için ambulansn eve kadar gelebilecei bir yol ve eitim olduunu söyledi.

Tedavi için ellerinden geleni yaptklarn belirten Yaar, hastalk yüzünden kzlarnn dar çkamadn, kemiklerinin sk sk krlmas yüzünden de sknt yaadklarn ifade etti.

Kzlarn tedavi için sürekli Diyarbakr Dicle Üniversitesi Hastanesine götürmek zorunda kaldn dile getiren Yaar, bunun da köy ortamnda yaayan bir aile için çok meakkatli ve masrafl olduunu belirtti.

Yaar öyle devam etti:

Bizim için ilçe merkezinde ev tutuldu. Evin döeme ilerini, kirasn ve dier ihtiyaçlarn Kaymakamlk karlayacak. nallah önümüzdeki günlerde ilçe merkezine tanacaz. Orada hem tedavilerini daha rahat yapacaz hem de özel eitim öretmenleri eve gelip derslerini verecekler. Bu sayede kzlarm eitim görecek ve daha rahat tedavilerini yapacaz. Bugüne kadar çok zorluk çektik. Ama inallah devletimizin de desteiyle çocuklarmn eitimi ve tedavisi daha rahat olacak.

Abla Fatma Yaar da derslerinden arta kalan zamanlarda kz kardelerine okuma yazma örettiini anlatarak, Onlara heceleri, kelimeleri, cümleleri ve matematik dersinin baz konularn örettim. nallah daha fazlasn da ilçe merkezine tannca özel eitim öretmenlerinden örenecekler. ifadesini kulland.

Hasta kz kardelerden Sema Yaar ise yatakta tüm günü geçirdiklerini, hasta olan dier kz kardeleriyle çeitli oyunlar oynadklarn dile getirdi.

Yaar, okumay çok sevdiklerini, bir an evvel ilçe merkezine tanp daha iyi bir eitim almak istediklerini aktard.

Ana Sayfaya Git