Dijital diyet!

Koronavirüs nedeniyle evde kalanlara "dijital diyet" önerisi

Haberler 21.03.2020 - 10:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dijital Bamllkla Mücadele Dernei Genel Bakan Prof. Dr. Tuncay Dilci, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn nedeniyle evde zaman geçiren çocuklara ve ailelerine dijital diyet önerisinde bulundu.

Prof. Dr. Dilci, yeni tip koronavirüs nedeniyle ülke genelinde okullarda eitime ara verildiini anmsatt.

Bu süreçte yetikinlerin de uzun süre evde kalma durumunun ortaya çktn söyleyen Dilci, bu durumda ev içerisinde dijital nesnelerle daha youn bir temasn söz konusu olabileceine dikkati çekti.

Dilci, bu dönemde dijital nesnelerle temasn bamllk derecesine doru evrilmesine müsaade edilmemesi gerektiini vurgulad.

Dijital nesnelerin kullanmna dönük ailelerden daha duyarl olmalarn isteyen Dilci, Ev içerisinde eitici oyunlar köesi edinmekte fayda var. çünkü eitici oyunlarla eitmek, elenmek, nitelikli vakit geçirmek mümkün. Bu anlamda ev içerisinde bir satranç köesi olabilir. Dama veya el becerilerine dayal etkinlikler yaplabilir. Bunlar aile ve ebeveyn eliinde olacak eyler. dedi.

- 3 saat tamamen uzak durun önerisi

Dilci, evde geçirilen zamann yetikin ve çocuklar için frsata dönütürülmesi gerektiini dile getirerek, unlar kaydetti:

Puzzle, bilmece ya da bulmacalardan yararlanlarak nitelikli etkinlik zaman oluturulabilir. Ailelerimiz günün 10-12 saati televizyon açk, cep telefonu üzerinde birtakm oyunlar eliinde sürekli sosyal medyay takip ederek çocuklarna olumsuz örnek olmama ve dijital nesnelerin gereinden fazla kullanlmamas adna dijital diyet yapabilir. Dijital nesnelerin olmad bir ortam ayarlanabilir. çocuklarn ya da ailelerin 3 saat tamamen dijital nesneleri kapatp, görülmedii bir ortam hazrlanmal. Kitap okuma etkinlikleri yaplabilir, aile içerisinde organizasyon düzenlenebilir. çocuklarla salkl ve nitelikli bir zaman geçirme adna bunu bir frsata dönütürebilirler.

- Kitap okuyun, müzik dinleyin tavsiyesi

çocuklarn dijital alkanlklarnn frsata dönütürülmesi gerektiine vurgu yapan Dilci, ailelerden çocuklaryla eitsel amaçl günde bir film izlemesini de istedi.

Milli Eitim Bakanlnn uzaktan eitim vereceini de hatrlatan Dilci, aile içerisindeki etkinliklerin bir programa dönütürülmesi gerektiini ifade etti.

Dilci, ailelerden çocuklara doru rol model olmalar uyarsnda da bulunarak, Aile içerisindeki etkinliklere müzik de eklenebilir. Toplu halde ailece yarm saat 45 dakika müzik etkinlii yaplabilir. diye konutu.

Aralkl olarak ev ortamnn havalandrlmas gerektiini de anlatan Dilci, sözlerini öyle tamamlad:

Sadece televizyonun banda kalmamak gerekir. Televizyonu kapatp yerine göre kitap okumak, birkaç adm atarak egzersizler yapmak, çocuklarmzla oynamak, eimizle sohbet etmek ve hayatmzda renkli olmaya çalmak gerekir. Aksi halde monoton bir ev hayat ve hapis gibi yaamak baz psikolojik sorunlar da beraberinde getirir. mkanlarmz dahilinde hayatmz renklendirecek her türlü kapy aralamalyz.

Ana Sayfaya Git