Dijital eğitim platformu!

MEB 7'den 70'e herkesin eğitim ihtiyacını karşılayacak dijital eğitim platformu kuruyor

Haberler 23.03.2021 - 10:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakan Ziya Selçuk, Dünya Bankas ile yaptklar projede, seç-been-izle formatnda, isteyen herkesin istedii alanda eitim alabilecei, büyük bir dijital platform kurulum çalmalarna balandn bildirdi.

Bakan Selçuk, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn sona erdiinde, uzaktan eitimin ve çevrim içi platformlarn Türk eitim sistemindeki yerinin nasl olacana ilikin deerlendirmelerde bulundu.

Uzaktan eitimin 2 yl önce açkladklar 2023 Eitim Vizyonu, ortaöretim tasarm ve benzeri planlamalarn içerisinde yer aldna iaret eden Selçuk, o dönemde uzaktan eitimin zihinlere yerlemediini ve çok fazla soru aldklarn aktard.

Türkiyenin tüm illerinde yüz tanma sistemlerinin entegre edildii dijital snav merkezleri açtklarn dile getiren Selçuk, ayrca liselerde günlük 8-10 saat süren dersleri 6-7 saate indirip geriye kalan 2-3 saatte gençlerin sanat, bilim, kültür, spor, kulüp çalmalar, projeler ve Ar-Ge ile uramasna frsat verilmesi konusuna da kafa yorduklarn aktard.

Bizim çocuklarmz liselerde 13-14 ayr ders alyor da neden Anglosaksonlar 5-6, azami 7 ders alyorlar? Bunun yantn vermek zorundayz. diyen Selçuk, öyle devam etti:

Hibrit eitim modelleri, yani yüze eitim arlkta olmak üzere sertifikalandrlm ve gerekirse diplomaya dönüebilecek uzaktan eitim platformlar giderek daha da yaygnlaacak. Dünya Bankas ile yaptmz projede seç-been-izle formatnda, isteyen herkesin istedii alanda eitim alabilecei, büyük bir dijital platform kuruyoruz.

Bu platformda, enstrümandan arcla, ilkyardmdan satranca hemen her alanda eitimler yer alacak. Öretmen ve yönetici eitimlerinin tamam, örencilerin derslerinin bir ksm, veli eitimleri bu platformdan yaplabilecek. Bu platform ile 7den 70e herkes, istedii yüz binlerce eitim içeriine kolay ve ücretsiz eriim salayabilecek. Eitimlerin, Mesleki Yeterlilik Kurumundan onaylanarak sertifikalandrlabilmesi gündeme gelecek. Bu platforma isteyenler, mobil cihazlardan, televizyonlardan ya da bilgisayarlardan, EBA destek merkezlerinden ya da halk eitim merkezlerinden ulaabilecek. Evde otururken mobil telefondan takip edilerek bir konuda sertifika alnabilir. Yani bu i böyle olmal. Türkiyenin gelecei, dünyann gelecei, sürekli yenilenen i kollar, sürekli yeni beceriye ihtiyaç duyulan i kollarnda mesleki eitim ve hayat boyu örenme kapsamnda hangi beceriye ihtiyaç varsa bunlarn tamamn halledeceiz.

- Platform dünya çapnda olacak

Bakan Selçuk, platformun çok büyük bir proje olduunu ve Dünya Bankasndan alnan büyük bir bütçe ile hayata geçirileceini belirtti.

Bu, dünya çapnda bir platform olacak, bu platformun yurt d taraf da olacak. bilgisini veren Selçuk, Alt yap çalmalar sürüyor. Platform, hayat boyu örenmeden örgün eitime, öretmenlerin mesleki geliimine kadar tüm ihtiyaçlara cevap verecek bir platform olacak. Kendim için ne yapabilirim? Danmanlk destei hizmeti istiyorum. diyen de bu platforma bavuru yapabilecek. Bu toplumun tüm eitimsel ihtiyaçlarn tanmlayan bir çerçeve olacak. Biz bunu 1,5-2 yl içinde belli bir noktaya getirebiliriz. diye konutu.

- Yeni dönemde, baz dersler uzaktan eitimle verilecek

Ziya Selçuk, baz derslerin uzaktan eitimle verilmesi konusunda mevzuat ile ilgili baz taslaklar hazrladklarn belirterek u bilgileri verdi:

Bu yln eylül aynda, yani yeni eitim-öretim döneminde liselerdeki baz derslerin ya da ortaokuldaki baz seçmeli derslerin hangilerinin uzaktan verilebileceine ilikin bir ön deerlendirme yapld. Talim ve Terbiye Kurulu Bakanl da uzaktan eitimle verilecek derslerin hangileri olacana çalyor. Biz bu dersleri kredi olarak da sayacaz. Bunun için örencinin kayt olmas gerekecek. dedi.

- Dijital dönüümden baka çk yok

2023 Eitim Vizyonuna uzaktan eitimi alrken bu konunun bu kadar hzl gelieceini düünmü müydünüz? sorusunu yantlayan Selçuk, O dönem, ülke ölçekli bütünsel olarak deil de bu konuda pilot çalmalarla küçük küçük ilerleyebilirim, diye düünmütüm. Belki 10 yl urasak öretmenlerimizin dijital becerilerinin dönüümünü bu kadar hzl salayamazdk. Salgn 1-2 ay sürse yine salayamazdk, uzun süren bu salgn neticesinde, artk baka çk yok ve bunu yapmak durumundayz, noktasna geldik hepimiz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git