Dini öğretmeliyiz!

"Sağlıklı iletişim kuramamak ardından şiddeti doğurur. Şiddetin ardından başka vakalar oluşur"

Haberler 07.01.2020 - 09:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyanet leri Bakanl Aile ve Dini Rehberlik Daire Bakan Sedide Akbulut, iddetin salkl iletiim kuramamaktan kaynaklandn belirterek dini tavsiyelerde bulundu.

Akbulut, kötülüklerle mücadelenin en etkin yolunun hem Kuran hem de nebevi sünnete sarlmaktan geçtiini ifade etti.

iddetin bir duygu hareketi olduu ve duygularn anlk zirve yaptn anlatan Akbulut, öfke an ile sakinleme an arasna bir zaman aral konulmas durumunda daha mantkl ve aklc düünülebileceini ifade etti.

Akbulut, TÜKin yapt bir çalmada, boanmalarda ilk sralarda aile içi iletiimsizliin görüldüünü belirterek, lk sralarda iddet yok aslnda, geçimsizlik ve iletiimsizlik var. Salkl iletiim kuramamak ardndan iddeti dourur. iddetin ardndan baka vakalar oluur. diye konutu.

Kuran- Kerim ile Hz. Peygamberin merhamet yüklü mesajlarnn toplumla buluturulmas durumunda iddetin ortadan kalkacan savunan Akbulut, iddetin bir acizlik durumu olduunu vurgulayarak, iddet aslnda bir acizlik olarak görülüyor. iddet uygulaycsnn zafiyetini gösteriyor. çünkü aklla, mantkla, sözle dorultamadn, düzeltemediini iddetle düzeltmeye kalkan acizin kendisidir. dedi.

Dinin, insanlara iddet yerine konumay, merhameti, mantk ve sözü tavsiye ettiinin altn çizen Akbulut, aciz kalndnda bavurulacak kaynan yine Kuran ve sünnet olduunu dile getirdi.

- Merhamet medeniyetine ihtiyacmz var

nsanlarn maneviyatlar sayesinde iyiye ve güzele ulaabileceklerine iaret eden Akbulut, unlar kaydetti:

Toplumun bütün kesimiyle birlikte toplu bir merhamet eitimine, merhamet medeniyetine ihtiyacmz var. nallah bunu oluturacaz. iddeti insan rknn zayflyla e düünebiliriz. Bu kadnda da olabilir erkekte de olabilir. nsan ftratnda olan bu iddet ve öfke için hem Kuran hem de nebevi sünnet bize, kontrolü salamak zorundasnz diyor. Öfkelenmek insan için normal bir davran ama öfkeye sahip olmak yutmak sakinlemek dinin bir tavsiyesidir. Eer biz dinin tavsiyesini, dinin o rehabilite edici, motive edici gücünü kullanamazsak öfke içimizden iddet olarak dar yansr. Küçük küçük öfkelenmelerin büyük iddete dönütürülmemesi için Peygamber Efendimizin ilkeleri önemli.

Ana Sayfaya Git