Diploma denklik işlemleri hızlanacak

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Üyesi Doç. Dr. Zeliha Koçak Tufan, diploma denklik işlemlerine ilişkin yapılan yeni düzenleme ile kaliteden ödün vermeden sistemi kolaylaştırıcı ve hızlandırıcı önlemler alındığını bildirdi.

Haberler 07.12.2017 - 12:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tufan, Resmi Gazetede dün yaymlanan Yurtd Yükseköretim Diplomalar Tanma ve Denklik Yönetmeliinde diploma denklik süreçlerine ilikin yeni düzenlemelere yer verildiini hatrlatt.

Yurt dnda örenim gören örenci saysnda art yaandna iaret eden Tufan, eitimlerini tamamlayarak yurda dönenlerle yabanc uyruklularn diplomalarnn ilgili ülkelerden teyidinin beklenmesinin, resmi evraklarn kontrol süreçlerinde baz gecikmelere yol açtna iaret etti. Tufan, YÖK olarak son iki yldr ilgili kurumlar ve Dileri Bakanl ile görüülerek ilemlerin hzl sonuçlandrlmas için giriimlerde bulunulduunu belirtti.

Yeni düzenleme ile diploma denklik ilemlerinde kaliteden ödün vermeden sistemi kolaylatrc ve hzlandrc önlemler alndnn altn çizen Tufan, öyle konutu:

Düzenleme ile teyit yazmalarnn bavuru öncesinde örenci daha ilgili ülkede iken balatlabilmesine olanak saland. Ayrca orijinal diplomalarn denklik süreçleri boyunca kiiye teslim edilmemesi baz maduriyetlere neden olabiliyordu. Orijinal belgelerin bavuruda incelenip görüldükten ve noter onayl örnekleri alndktan sonra kiiye teslim edilmesi planlanyor.

Tufan, yeni yönetmelik kapsamnda ilemleri kolaylatrc ve hzlandrc yönergeler hazrlandn söyledi.

- Kalitesiz okula, merdiven alt üniversiteye tannma yok

Tufan, geçmite daha çok üniversite görüleriyle ilerleyen ilemlerde gecikmeler yaanmas nedeniyle son iki yldr yaplan çalmalarla bavuru dosyalarnn incelenmesi ilemlerinin, farkl üniversitelerden alannda profesyonel öretim üyelerinden oluan Bilim Alan Danma Komisyonlar marifetiyle yürütülmeye balandn bildirdi.

Bu kapsamda, özellikle tp, di hekimlii, mühendislik, hukuk gibi alanlarda her bir dosyann münferiden bu komisyonlarca incelendiini aktaran Tufan, ayrca ayn okuldan mezun ancak farkl ders veya staj yapm kiilere farkl sürelerde lisans tamamlama karar alnabildiini anlatt.

Yeni yönetmelik ile birlikte okullarn resmi olarak tannmasna yeni kstaslar getirildiine dikkati çeken Tufan, Balkanlarda ve farkl corafyalarda giderek artan sayda eitim seviyesi düük özel üniversite açlabiliyor. Resmi olarak tannmayan okullardan alnan diplomalara denklik ilemleri yaplmayacak. Kalitesiz okula, merdiven alt üniversiteye tanma olmayacak. bilgisini paylat.

Diploma denklik bavurularna ilikin de bilgi veren Tufan, bavurunun ardndan ön inceleme ve dosya inceleme süreçlerinin de iyiletirildiine iaret etti.

Zeliha Koçak Tufan, diploma denklii süreçleriyle ilgili unlar kaydetti:

Öncelikle mezun örencilerden bavuru evraklar eksiksiz bir ekilde alnr ve kaydedilir. Büyükelçilikler araclyla üniversite ile diploma teyit yazmas yaplr. Bilim Alan Danma Komisyonu ve üniversite görüü alnarak dosya içerik açsndan incelenir. Gerekli görüldüü takdirde ek evrak talep edilir. Dosya, tanma ve denklik komisyonunca ve Yürütme Kurulunca deerlendirilir. Bu ilemler sonucunda bavuran kiiye ya dorudan denklik verilir ya da Seviye ve Yeterlilik Belirleme Sistemi ne (SYBS) yönlendirilir ya da reddedilir.

Ana Sayfaya Git