Diyarbakır'a Dijital Müze!

240 eserin bulunduğu müzede çocuklar çeşitli eserleri yüksek çözünürlükte inceleyerek öğrenme fırsatı buluyor.

Haberler 30.12.2019 - 00:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Önce çocuklar Derneinin Fransa Kültür Merkezi ile ortaklaa yürüttüü Micro-Folie Küçük çlgnlk Dijital Müzesi Diyarbakrda açld.

Önce çocuklar Derneinin Fransa Kültür Merkezi ile ortaklaa yürüttüü Micro-Folie Küçük çlgnlk Dijital Müzesi, Ankara ve zmirden sonra Diyarbakrda da açld. Kentte bir ilk olma özellii tayan Dijital Müzede resim, heykel, bilim gibi birçok dalda seçkin 240 eser yüksek çözünürlükte vatandalarn hizmetine girdi. Toplamda 15 tablet ile çocuklarn dijital olarak hissederek tanyaca eserler, renk, duygu, doku konusunda bilgilendirecek. Müzede dünya miras olarak kabul edilen seçkin eserler yüksek çözünürlükte çocuklara sunularak, çocuklarn geliimi için admlar atld.

Önce çocuklar Dernei Yönetim Kurulu Bakan Cevahir Sadak Düzgün, teknoloji araclyla çocuklar dünya miras ve sanatn incelikleriyle buluturma amacnda olduklarn söyledi. Düzgün, Biz Önce çocuklar Dernei olarak çocuklarn kültürel ve sanatsal etkinliklere çok dilli eriim hakkn savunuyoruz. Dünya mirasyla bulumalar konusunda çaba içerisindeyiz. uanda da Micro-Folie Küçük çlgnlk Dijital Müzeye ev sahiplii yapyoruz. Dijital Müze Fransadaki 8 müzeden yaklak 240 eserin, hatta daha fazla eserin dijital bir tabletin içinde çocuklara sunulma hali. Neden küçük çlgnlk, çünkü çocuklar genelde teknolojiyle doru olmayan bir iliki kuruyorlar. Bu projenin birden fazla amac var. Projenin birinci amac teknoloji araclyla çocuklara ciddi kültür mirasyla, dünya mirasyla buluturma hedefi, sanatn incelikleriyle onlar buluturma. Müzenin önemini, yani deerli sanat eserlerinin önemini vurgulamak ve bunu yaparken teknolojiden uzaklatrmak deil teknolojinin yararl yönüyle onu buluturmak gibi bir hedefi var. Projemizi Fransz Kültür Enstitüsü destekliyor. Türkiyede Ankarada Fransz Kültürde, zmirde yine Fransz Kültürde müze çocuklarla bulutu. uanda Türkiyede üçüncü adres olarak Diyarbakrda. Biz çocuklarla bir ay içinde yaklak bin çocua bu ziyareti gezdirme imkan bulduk. O açdan anslyz, müzemiz 15 ubata kadarda Diyarbakrda olacak. Önce çocuklarn ev sahiplii ve Fransz Kültürün desteiyle çocuklarmz bekliyoruz. Bu çok özel bir imkan, hem teknoloji hem de sanatsal ve dünya mirasyla buluma imkan var. O nedenle bizler anslyz, çocuklarmza böyle imkan sunabildiimiz için Fransz Kültüre bu açdan teekkür ediyoruz dedi.

çocuklar çkmak istemiyor

Müzenin 45 dakika sürdüünü dile getiren Düzgün, çocuklarn müzeden çkmak istemediini aktard. Düzgün, Genelde çok olumlu refleksler aldk ve çocuklar çkmak istemiyor. çünkü genelde 30 ya da 45 dakika aras bir süreyle çocuklar müzeyi ziyaret edebiliyor. Ama çocuklardan öte sanat profesyonellerine de hizmet verebilen bir müze. Serbest dolam saatleri var. Bu bizim rehberlerimizden çok profesyonelin kendisinin o sanat eserinin çok net çözünürlükte büyütüp inceletme ans verebiliyor. O yönden de sadece çocuklar deil, sanat profesyonellerine de izleme imkan sunan özel bir proje. 240n üzerinde eser var, ama çocuklara üç ya da dört eser üzerinde çözümleme yaplyor. Yani renk, duygu, doku konusunda derinlemesine inilip çocuklarn bir oyunla eserle bulumas, puzzle eklinde seri yapmas ancak üç ya da dört eserle olabiliyor diye konutu.

Müzeye gelen çocuklardan Sidar Boran Köysal, puzzleler yaptn, eserleri gördüünü söyledi. Köksal, Güzel buldum. Eserlerin müzede olduunu örendim, en dikkatimi çeken ey baz kiiler tabloda kendilerini yapm. Tekrardan 3, 4 defa gelmek istiyorum eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git