Diyarbakırlı 200 gencin dalış hayali gerçek oldu

Dicle Su Sporları Kulübü Derneği'nce hayata geçirilen "su ile gelen yeni hayatlar" projesi kapsamında aralarında dezavantajlı gençlerin bulunduğu 200 kişi, dalış eğitimlerini başarıyla tamamlayarak uluslararası geçerliliği olan CMAS belgesi almanın mutluluğunu yaşıyor.

Haberler 18.05.2018 - 08:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda Dicle Su Sporlar Kulübü Derneince hayata geçirilen su ile gelen yeni hayatlar projesi kapsamnda aralarnda dezavantajl gençlerin de bulunduu 200 kii, dal eitimlerini baaryla tamamlayarak uluslararas geçerlilii olan Dünya Sualt Aktiviteleri Konfederasyonunun (CMAS) belgesi ile dal hayallerini gerçekletirecek.

Dicle Su Sporlar Kulübü Dernei, Sosyal Destek Program (SODES) kapsamnda hayata geçirdii su ile gelen yeni hayatlar projesi ile aralarnda dezavantajl gençlerin de bulunduu 398 kiiye dal eitimi verildi.

Proje kapsamnda kursiyerlere ilk olarak teorik eitim verildi, ardndan yazl snav yapld. Su becerileri ve açk su dal yapan kursiyerlerden baarl olanlar eitimi tamamlad. Eitimi baaryla tamamlayan 200 genç, uluslararas geçerlilii olan CMAS belgesi almann mutluluunu yayor.

Dicle Su Sporlar Kulübü Dernei Bakan lami çakmak, SODES desteiyle Diyarbakr Valilii, AFAD, Gençlik Hizmetleri ve Spor l Müdürlüü desteiyle projeyi hayata geçirdiklerini, 200 kiiye uluslararas geçerlilii olan belgeyi vermenin sevincini yaadklarn söyledi.

Proje kapsamnda 398 kiinin kursa bavurduunu, bavuranlar arasnda dezavantajl ve 20 madde bamls gencin de bulunduunu kaydeden çakmak, projenin Diyarbakrda ilk olduunu belirtti.

Gençlerin projeyi çok sevdiini ifade eden çakmak, öyle devam etti:

Baarl bir ekilde eitim verdik. Açk su çalmalarna geçtik. Psikiyatri doktorumuzla madde bamls çocuklara destek olduk. Bu eitimi alanlar i sahibi de olabiliyor. Eitim alan 10 kii ie balad. Ayrca bu eitimle ilk defa suyla tananlar oldu.

- Beden ve ruh sal açsndan önemli

Diyarbakr çocuk Hastalklar Hastanesinde çocuk ve ergen psikiyatri uzman Dr. Eyaz Karay da dal sporunun her ya grubundan bireylerin yapabilecei bir spor olduunu söyledi.

Dal sporunun beden ve ruh salk açsndan çok önemli bir spor olduunu aktaran Karay, Özellikle dal sporu çocuk ve ruh saln destekleme açsndan çok önemli bir spor daldr. Ergenlere bu sporu tavsiye ediyorum. dedi.

Proje kapsamnda kursta eitim alan madde bamls gençlerin düzenli takip ve tedavi için yönlendirildiini anlatan Karay, öyle konutu:

Dal sporu ruh saln destekleyen bir spor. Madde baml kiilerin bulunduu çevre ve ortamdan etkilenerek balad bir psikiyatrik bozukluktur. Dal onlara bir ura alan oluturduu için destek oluyor. Dier önemli bir faktör de onlarn ruh salklarn destekleme ve onlar rahatlatma ortam, maddeye baladklar ortamlardan uzaklamalar anlamnda, tekrar balamalarn önleme açsndan önemli bir spor.

- Dal hayalim gerçekleti

Belgeyi almaya hak kazanan kursiyerlerden çiller Ylmaz ise proje sayesinde dal sporunu örendiklerini kaydederek, Diyarbakrda deniz yok ama burada alacamz uluslararas belgeyle dünyann her yerinde dalabileceiz. Bu imkan için teekkür ediyoruz. Bu kurs, birçok kiinin hayalini gerçekletirdi. Bu proje sayesinde hayalimi gerçekletirdim. Gerçekten güzel bir proje. çok faydas oldu. Dicle, Eil ve Hazro ilçelerinde de dal yapacaz. ifadelerini kulland.

Kursiyerlerden Burhan Kaya da proje sayesinde her hafta sonu dal eitim aldklarn ifade ederek, s sularda dal yapmay örendiklerini söyledi.

Proje kapsamnda verilen 1 aylk eitimle dal örendiklerini anlatan Kaya, Sosyal ve istihdam açsndan eitimin faydas oldu. Daha önce dalla ilgili hiçbir ilgim yoktu. Proje sayesinde Diyarbakrda hiç düünemediimiz dal örendik. deerlendirmesini yapt.

Ana Sayfaya Git