Diyarbakır 5 bin kitapta!

DÜ Merkez Kütüphanesi bünyesinde Diyarbakır'ı anlatan 5 bin kitabın bulunduğu "Diyarbekir Kitaplığı" oluşturuldu.

Haberler 19.02.2017 - 10:09 Son Güncelleme : 08.07.2023 - 20:53

DİYARBAKIR - Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ), Merkez Kütüphanesi bünyesinde 5 bin kitabın yer aldığı Diyarbekir Kitaplığı kuruldu.

DÜ Merkez Kütüphanesinde oluşturulan ve Diyarbakırı anlatan 5 bin kitabın yer aldığı Diyarbekir Kitaplığına, Diyarbakırlı yazarlar Şevket Beysanoğlu ve Esma Ocakın kitaplarının bir kısmı da bağışlandı.

Kitaplığa, yurt dışında yayınlanan ve Diyarbakırı anlatan kitapların da toplanması planlanıyor.

DÜ Merkez Kütüphanesi Dokümantasyon Daire Başkanlığı Şube Müdürü Songül Atlı, kütüphane bünyesinde kurulan kitaplığı, Diyarbakır ve çevresindeki illerle ilgili araştırmalarda, araştırmacıların merkezi haline getirmek istediklerini söyledi.

Amaçlarının Diyarbakır ve çevresiyle ilgili tüm araştırmalarda, bir araştırmacının aklına gelebilecek ilk yer olmayı hedeflediklerini vurgulayan Atlı, Prof. Dr. Talip Gülün rektör seçilmesinden sonra küçük olan kitaplığı büyük bir kütüphane çevirdiklerini, ilk etapta 5 bin kitapla hizmet vermeye başladıklarını belirtti.

Kitaplığı büyüteceklerini, kentin birçok medeniyete evsahipliği yaptığını kaydeden Atlı, şöyle konuştu:

Diyarbakırı şimdiki durumuyla değil, tarihten günümüze gelen tüm ayrıntıları bir araya getirmeye hedefliyoruz. Sadece kitaplar değil, bunun içerisinde broşürler ve görüntülü kaynaklar da var. Amacımız bunların hepsini bir araya getirip belirli bir standart çerçevesinde konforlu bir şekilde hizmete sunmaktır.

Nadir eserler de kitaplığımızda var

Kentin en tanınmış şahsiyetlerinden birisi olan Şevket Beysanoğlu kitaplığının bir bölümünü Diyarbakır Kütüphanesine getirdiklerini aktaran Atlı, Diyarbakır ile ilgili yayınlanmış en ayrıntılı kitaplardan biri olarak kabul edilen Amidanın Türkçe baskısının ellerinde mevcut olduğunu bildirdi.

Yazar Esma Ocakın kızının kitaplarının bir kısmını bağışladığını bildiren Atlı, şöyle devam etti:

Celal Güzelses, Ziya Gökalp gibi şahsiyetleri anlatan kitaplar bulunmakta. Amacımız sadece Diyarbakırın tarih ile ilgili değil, kentin yetiştirmiş olduğu edebi, siyasi, psikolog, sosyolog, her türlü fikir insanların kitaplarının yayınlarını bulundurmak istiyoruz. Amaç burada sadece tarihi olarak bir araştırma yapmak değil, Diyarbakırı her yönüyle tanınmasını sağlamaktır. Diyarbakır ile ilgili en eski yayınlardan olan Kara-Amid, Karacadağ Dergileriyle 1800lerden günümüze kadar Diyarbakır ile ilgili kitaplar ve nadir eserler de kitaplığımızda var.

Kütüphaneye gelen kitapların koruma altına alındığına, bir kitabın izinsiz dışarı çıkarılmasının mümkün olmadığına dikkati çeken Atlı, bu konuda güvenlik önlemlerinin bulunduğunu aktardı.

Kaynaklar dijital ortama aktarılacak

Yurt dışında yayınlanmış ve Diyarbakırı anlatan tüm kitapları getirmeyi planladıklarını bildiren Atlı, bir araştırmacıya yol gösterebilecek tüm bilgilere ulaşılabilmesini sağlamak istediklerini anlattı.

Kaynakları dijital ortama aktarmayı hedeflediklerini dile getiren Atlı, Diyarbakırlılara ellerinde kitapları kütüphaneye bağışlaması çağrısında bulundu.

Atlı, Elinizde bulunan bölgemiz ve önemli şahsiyetlerle ilgili yayınlar varsa buraya getirin. Burada daha çok kişi o kitaplara ulaşabilecek ve sonraki kuşaklara daha iyi aktarılabilecek. dedi.

Ana Sayfaya Git