Diyarbakır Eğitim-Bir-Sen, Millî Eğitim Şurası'na önerilerini iletti

Millî Eğitim Şurası'na öneri ve taleplerini ileten Eğitim Bir-Sen Diyarbakır Şubesi, okullar arası sosyo-ekonomik farklılıklardan Din ve Ahlak Eğitimi talebinin karşılanmasına kadar birçok konuyu ele aldı.

Haberler 03.12.2021 - 10:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Önceki gün itibariyle balayan ve Eitimde Frsat Eitlii temasyla ve yaklak 7 yl aradan sonra toplanan 20nci Mill Eitim urasnda kurulacak olan Temel Eitimde Frsat Eitlii, Mesleki Eitimin yiletirilmesi ve Öretmenlerin Mesleki Geliimi gibi özel ihtisas komisyonlar için Eitim Bir-Sen Diyarbakr ubesi talep ve önerilerini sundu.

Eitim Bir-Sen Diyarbakr ubesi tarafndan Mill Eitim urasna sunulan öneriler arasnda mesleki eitim alannda; altyap, donanm, insan kayna ve uygulama alanlar youn bir geliim sürecine tabi tutulmas ile çraklk esas tecrübe faktörü olarak benimsenip mesleki eitime balama ya ortaokul, baz meslekler için ise ilkokul düzeyine çekilmesi önerisi yer ald.

Bölgeler ve okullar aras sosyal-ekonomik farkllklarnn artmasnn eitimde frsat ve imkn eitsizliini derinletirdiine vurgu yaplan talepte, önümüzdeki süreçte bunun çözümüne ilikin eylem planlar oluturulmas gerektii belirtildi.

Din ve Ahlak Eitimi talepleri karlanmal

Talepler arasnda; eitim sistemi içerisinde çocuklarn akademik, sosyal, bilisel ve duyusal becerilerini zenginletirecek, çocuun geliimi üzerinde etkisi kabul edilen velilerin ve dier bileenlerin sürece daha fazla katlmn destekleyecek düzenlemeler yer almas ifade edildi.

Okul Öncesinde, 1, 2 ve 3üncü snflarda Din ve Ahlak Eitimi talebinin karlanmas önemli bir ihtiyaç olduuna dikkat çekilirken okul öncesi çadaki çocuun fiziksel, sosyal, duygusal ve dil geliimleri ne kadar önemli ise manevi geliimi de ayn ekilde önemli olduuna vurgu yapld. çocuklarn erken çocukluk döneminde din ve ahlak eitimi ihtiyacn gözetecek program türleri oluturulmas gerektii belirtildi.

Nitelikli ve niteliksiz okul ayrm ortadan kaldrlmal balyla önerilerini ileten Eitim Bir-Sen Diyarbakr ubesi, bütün okullarn nitelikli olmas için imkn ve koul düzenlemelerine odaklanlmasnn yan sra dezavantajl örenci ve aile gruplarna yönelik, ilave özel programlar oluturulmas gerektiini ifade ederek ihtiyaca yönelik sosyal ve ekonomik destek paketleri hazrlanmasnn kaçnlmaz olduuna dikkat çekti.

Okullarn sosyo-ekonomik yetersizlii dikkate alnarak planlama yaplmal

Okul öncesi eitime eriim imkanlar akran zenginlii ortam içerisinde artrlmas konusuna da deinen Eitim Bir-Sen Diyarbakr ubesi, bütün okullarda okul bütçesi uygulamasna geçilmesiyle beraber okulun sosyo-ekonomik yetersizlii dikkate alnarak planlamann yaplmas gerektiini belirtti.

Bütçe miktarnn okulun ihtiyac ile frsat ve imkn eitliini salama amacna yönelik olarak belirlenmesi gerektii ifade edilen talepte bütçenin okulun tasarrufuna verilmesini önerdi.

Eitim sistemi hakknda da görü belirten Eitim-Bir-Sen, ikili eitim yerine bütün okullarn normal eitime geçilmesinin esas öncelik kabul edilmesi; akademik kayg düzeyi ayarlanm, sosyal ve duygusal geliime deer veren, doa ile uyumlu bitki ve hayvan yaamna destek veren okul tarz ve mimarisi tercih edilmesi ve bütün okul türlerinde özel eitime eriim imkanlarnn artrlmas konularn ele ald.

Ana Sayfaya Git