Diyarbakır'da 7 okulda Sezai Karakoç'u anlatacak

Anadolu Mektebi Diyarbakır'da 7 okulda şair, yazar, düşünür ve siyasetçi Sezai Karakoç'u anlatacak.

Haberler 11.03.2020 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

40a yakn ehirde 2 bine yakn örencisiyle yazar okumalar yapan Anadolu Mektebi, Diyarbakr ve Sezai Karakoçun memleketi Ergani ilçesinde 3 gün sürecek Medeniyetimizin Dirilii: Sezai Karakoç etkinlii düzenledi.

Bu kapsamda 14 ehirden gelen 40 örenci kentteki 7 okulda gerçekletirilecek panellerde sunum yapacak.

Programda Ankara Devlet Tiyatrosunun En Sevgili adl oyun ve Gün Domadan adl belgesel gösterimi ile sergi ve iir dinletisi de yer alyor.

Diyarbakr Öretmenevinde düzenlenen panelin açlnda Vandan gelen lise örencisi Esra Nur Albayrak, Yok Olu Girdabnda Varlk Mücadelesi, Ankaradan gelen üniversite örencisi Ali Anl enir Sezai Karakoç ve Devlet Mefhumu, stanbuldan gelen üniversite örencisi eyma Sar Sezai Karakoçta Medeniyet Tasavvuru, Konyadan gelen lise örencisi Beyza Dal ise Sezai Karakoçun Eserlerinde nsan balkl sunum yapt.

- Diyarbakra eitim, kültür faaliyeti yanssn istiyoruz.

Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu Bakan Prof. Dr. Sami Güçlü, 2012de Sakaryada küçük bir grupla üniversitede balayan Anadolu Mektebinin 2016da Milli Eitim Bakanlnn himayesinde liselerde yaygnlatn söyledi.

Amaçlarnn Türk kültürünü, sanatn, edebiyatn Anadolu corafyasndaki ortak kültürü büyütmeye çalan yazarlar çocuklara okutmak olduunu ifade eden Güçlü, Diyarbakrdan Anadoluya bir kültürel program aksetsin istiyoruz. Diyarbakra eitim, kültür faaliyeti yanssn istiyoruz. dedi.

Güçlü, bat illerindeki gençlerin bölgeyi, bölgedekilerin de baka kentleri ziyaret ederek birbirlerini tanmalarn istediklerini aktararak gençlerin ayn duygu ve düünce dünyas içerisinde büyüme imkann yakalamas için çaba sarf ettiklerini aktard.

Diyarbakra gelirken elbette Diyarbakrl bir yazar seçerek geldik. Sezai Karakoç Anadolu Mektebinin 12 yazar arasnda yaayan 2 yazardan biri. ifadesini kullanan Güçlü, öyle konutu:

Erken yalarda bir disiplin içerisinde kendi toplumunun deerlerini yüceltmek isteyen yazarlar okuduklarnda bu çocuklarn dünyasnda çok güzel gelimeler oluyor. Lise çandaki bir çocuun bu konularda bu kadar rahat konuabilmesi ancak emekle oluyor. lerleyen zamanda toplumda bu insanlar çok önemli roller üstlenecekler.

- Öz güvenleri geliiyor

Van Erciten programa katlan snf öretmeni Yldz Tademir, 2013te üniversite örencisiyken Anadolu Mektebi ile tantn ve atandktan sonra Ercite bu mektebi kurduunu belirtti.

lçede 70e yakn örenciyle okuma yaptklarn dile getiren Tademir, örencilerle dönem boyunca okuma yaptklarn, seçtikleri bir konuda hazrladklar metinle ülke genelindeki panellere katlma ans elde ettiklerini aktard.

Tademirin bu etkinliklerin örenciler üzerindeki etkisine deinerek, Bu süreç onlara iyi bir okuyucu, yazar, konumac olmay ve daha iyi alglayabilmeyi kazandryor. nsanlarla iletiim yönünde de öz güvenleri gelimi oluyor. diye konutu.

Panelist örencilerden eyma Sar, kente Karakoçu konumak için geldiklerini söyledi.

Sezai Karakoçun bütün kitaplarn okuduunda farkl bir dünyaya açldn belirten Sar, Onun doduu, büyüdüü ehre geldim. Burada olmak çok deerli ve kymetli. Bu imkan salayan herkese çok teekkür ediyorum. dedi.

Esra Nur Albayrak ise Karakoçun kitaplarndan kenti az da olsa tanma frsat bulduunu aktararak, Diyarbakr gerçekten bende merak duygusu uyandrd. Karakoç, memleketini kitaplarnda kadim bir ehir olarak dile getirmi. Sezai Karakoçun anlattn yüreimizde hissederiz. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git