Diyarbakır’da çocuklar için ‘Oyuncak Kütüphanesi’ kuruldu

Diyarbakır İl Halk Kütüphanesi, 0-6 yaş arası çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla “Oyuncak Kütüphanesi” kurdu.

Haberler 14.12.2017 - 09:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr l Halk Kütüphanesi bünyesinde 0-6 ya aras çocuklara kütüphane kullanma ve kitap okuma alkanl kazandrmak amacyla Oyuncak Kütüphanesi kuruldu. çerisinde yüzlerce oyuncak çeidi, 3 boyutlu ve konuan kitap bulunduran kütüphane, her gün onlarca çocuk tarafndan ziyaret ediliyor. Scak ve temiz bir ortamda oyun oynama ans bulan çocuklar, ayn zamanda yeni arkadalklar ediniyor.

çocuklarda alkanlk sürecinin 3 ya döneminde baladn vurgulayan Kütüphane Müdürü Ahmet Özbek, bu servis sayesinde hem çocuu hem de çocukla birlikte gelen ebeveyni kazandklarn belirtti. çocuklarn mümkün olduu kadar güzel kütüphane anlar olmas için çaba sarf ettiklerini vurgulayan Özbek, çocuklar için özel etkinlikler ve ngilizce kursu gibi kurslar açtklarn ifade etti. Kütüphanenin tamamen çocuklarn kütüphane kullanm alkanlna ilikin oluturulduunu kaydeden Özbek, 0-6 ya çocuklarn kütüphane kullanma alkanl kazanmas, çocuklarla birlikte gelecek annelerin, velilerin, babalarn, aabeyler, ablalar olabilir ayn zamanda kütüphane kullancs olmasna da katk salayacak bir çalma bu. çocuklarn alkanlklarnn olmas 3 ya döneminde balyor. Biz de bu ya döneminde çocuklarmza eriebilmek, çocuklarmzn kütüphanede biriktirecei olumlu anlarla oluturacaklar olumlu bir kütüphane imajn çocuklarmza kazandrmak için böyle bir bölüm oluturduk. Burada çeitli oyunlar oynanyor. çocuklarmz ailelerinden bamsz olarak da gelebiliyorlar ya da krelerle ibirlii halinde çeitli etkinlikler yapyor çocuklar. Masal günleri yapyoruz. Bu dönem 3-6 ya çocuklarmza ngilizce kursu balatacaz. Buna benzer etkinlikler düzenliyoruz. Tamamen çocuklarn kütüphane kullanma alkanlna ilikin oluturulmu bir servis dedi.

EV ORTAMINDAN DAHA FAZLASI VAR

çocuklara kendi evlerindeki gibi rahat olabilecekleri bir ortam saladklarn belirten Özbek, unlar kaydetti:

Burada aslnda ev ortamndan daha fazlas var. Oyuncak çeitliliimiz oldukça çok. 3 boyutlu kitaplar, konuan kitaplar var çocuklarn ilgisini çekebilecek. Legolar var. çocuklar bunlarla hem eitici oyunlar oynayabiliyor hem de kütüphanede an biriktiriyor. Yani belli bir yaa geldiklerinde Benim kütüphanede u anlarm var diyecekleri anlar biriktiriyorlar. Mümkün olduu kadar bunlar güzel anlar olsun diye urayoruz. Tabi buras kre deil buraya çocuklar oyun oynamak üzere geliyor. Mutlaka ya anne, baba ya da büyük bir ebeveynle geliyor. çocukla birlikte gelen ebeveyn kendisi de kitap okumaya balyor. çocuk burada oyun oynarken dergilerden yararlanabiliyor, ödünç kitabn alabiliyor. Doal olarak çocuun bize anneyi kazandrma yönü de var.

HER MAHALLEDE OLMASINI STYORUZ

Hemen hemen her hafta çocuuyla birlikte kütüphaneye geldiini ifade eden Züleyha Krhan, kütüphanenin içinde böyle bir ortamn olmasnn çok güzel olduunu ve böyle ortamlarn arttrlmasn istediklerini söyledi. Krhan, Genelde her hafta gelmeye çalyoruz. Buraya gelip kitap alyoruz, onlar evde okuyup tekrar getiriyoruz, deitiriyoruz. Bizim için çok güzel, evimize de yakn. Ayn zamanda burada çeitli oyuncaklar da var. Buraya gelip çocuklarla oynuyor kzm. Ayn zamanda burada baz planlar da düünüyoruz annelerle beraber bir kitap kulübü kurmay düünüyoruz. çocuklarla birlikte baz aktiviteler yapmay düünüyoruz. nallah güzel olur. Buras bizim faydalandmz bir yer. yi ki var. Saylarnn çoalmasn istiyoruz. Her mahallede olmasn istiyoruz. çünkü k aylarnda özellikle ehir ortamnda darya çkmak skntl oluyor. Darya çktmzda çocuklara uygun çok fazla ortam olmuyor ama buraya geldiimizde hem scak bir ortam hem çocuklar birbirleriyle arkadalk ortam kurabiliyorlar. En önemlisi kütüphanenin içerisinde böyle bir yerin olmas çok güzel. Kütüphane içerisinde çocuklar kitaplar görüyorlar, kitap alp tekrar getirme, bir kitabn sorumluluunu alabilme bunu öreniyorlar. Bu yüzden ansl hissediyoruz kendimizi diye konutu.

Ana Sayfaya Git