Diyarbakır’da dil paneli

Diyarbakır’da düzenlenen "Dil ve Hukuk" panelinde, dile sadece bir gün değil he gün sahip çıkılması gerektiğine vurgu yapıldı.

Haberler 16.05.2022 - 01:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kürt Dil ve Kültür A, Diyarbakr Barosu ve Özgürlük için Hukukçular Dernei (ÖHD), 15 Mays Kürt Dil Bayram dolaysyla Tahir Elçi Konferans Salonunda Dil ve Hukuk konulu panel düzenledi. Moderatörlüünü Diyarbakr Barosu Kürtçe Dil Komisyonu Bakan Elif Birliklinin yapt panele, yazar Bahoz Baran, dil bilimci Zana Farqn ve avukat Cemile Turhall Balsak panelist olarak katld.

DLMZE SAHP çIKMALIYIZ

Panelin açlnda ksa bir konuma yapan Diyarbakr Barosu Bakan Nahit Eren, Cumhuriyetin kuruluundan bu yana Kürt dili üzerinde asimilasyon politikalar yürütülüyor, ama biz dilimize sahip çkacaz. Var olduumuz sürece dilimiz yaayacak. Kürdistanda da her zaman Kürtler ve dilleri üzerinde basklar olmutur. Hepimizin diline sahip çkmas gerekiyor dedi.

HER ALANDA KÜRTçE KONUMALIYIZ

Toplumsal açdan Kürt dilini deerlendiren Farqn, Hiçbir zaman varlk ve dil meselesini birbirinden ayr tutmuyoruz. Dilin üzerine younlamak istiyoruz. Neden diller yasaklanyor? Bunu sormak istiyorum. Madalyonun iki yüzü var, bizim dilimizin çerçevesi de budur. 90l yllardan bu yana dilimiz için çeitli kurumlar oluturuldu. Gazeteler çkarld. Bu dil annelerimizden bize emanettir, ama biz bu emaneti hakkyla çocuklarmza aktarabiliyor muyuz? Bugün bizim dilimiz okullara gitmeyenler ve yallarmzn omuzlarnda. Her kurumda her alanda Kürtçe konumalyz diye konutu.

DL NSANIN KMLDR

Avukat Cemile Turhall Balsak, hukuki açdan dil üzerinde deerlendirmelerde bulundu. Dilin de ruh gibi olduunu, canl ve yaadn aktaran Balsak, kültürü ve dili ayramayacaklarn söyledi. Balsak, Dil insann kimliidir. Dil hem insanlar bir araya getiriyor hem de ayryor. Kimliin iki amac var; biri seni tantyor dieri de seni dier insanlardan ayryor. Mesela yurt dnda birine ne olduunu sorunca örenciyim, doktorum ya da öretmenim diyor. Ama burada sorduunda direkt Kürtüm diyor. Artk bu refleks haline getirilmi. çünkü her yerde, Türk övün çal denildi bugüne kadar ifadelerini kulland.

SAHPLENME çARISI

Yazar Bahoz Baran, Bu memlekete ilk geldiim günden beri ne gördüysem not aldm bir defter vard. Bugüne kadar 100 sayfa not tuttum. O aldm notlardan söz etmek istiyorum. Neden kendimizi görmediimizi anlatmak istiyorum. Kürtlerin mehur bir sözü var: asimile olmuuz Bunu söylediinizde sanki bizim suçumuz yokmu gibi davranyoruz. Her Kürt, Kürtçe konumada ve sahiplenmeden sorumludur. Herkes sorumluluk almal. Dilimizde farkndalk yaratmamz için siyaset ayamz güçlü olmal. Devleti dil konusunda eletiriyoruz, ama biz de öyle konuuyoruz. Dil meselesini sloganda, ajitasyonda snrl brakmz. Sadece bu günlerde kutluyoruz, ama bu mesele iki günlük i deildir, her gün sahip çkmalyz. Bu ekilde gidersek kaybederiz eklinde konutu. Panel, soru ve cevap ksmnn ardndan son buldu.

Ana Sayfaya Git