Diyarbakır'da okullara depreme karşı güçlendirme

Diyarbakır’da, depreme karşı dayanıksız olduğu tespit edilen okulların güçlendirilmesi için çalışma başlatıldı. İl Milli Eğitim Müdürü Doç. Dr. Feysel Taşçıer, Diyarbakır'da eski olduğundan dolayı güçlendirme kapsamına alınması gereken çok sayıda okulun olduğunu ifade ederek, "Bakanlığımızın destekleriyle Diyarbakır'da 10 okulu güçlendirmeye aldık. Adeta hayat verdik. Birkaç yıl daha beklenseydi, bu okullarımızı yıkmak zorunda kalacaktık. Ama çok şükür biz bu sene Diyarbakır'ın en dezavantajlı bölgesi dediğimiz Bağlar bölgesi ve Şehitlik'te, özellikle bu bölgelerde okullarımızı güçlendirdik" dedi.

Haberler 29.08.2020 - 00:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda, depreme kar dayanksz olduu tespit edilen okullarn güçlendirilmesi için çalma balatld. l Milli Eitim Müdürü Doç. Dr. Feysel Taçer, Diyarbakrda eski olduundan dolay güçlendirme kapsamna alnmas gereken çok sayda okulun olduunu ifade ederek, Bakanlmzn destekleriyle Diyarbakrda 10 okulu güçlendirmeye aldk. Adeta hayat verdik. Birkaç yl daha beklenseydi, bu okullarmz ykmak zorunda kalacaktk. Ama çok ükür biz bu sene Diyarbakrn en dezavantajl bölgesi dediimiz Balar bölgesi ve ehitlikte, özellikle bu bölgelerde okullarmz güçlendirdik dedi.

Elazda 24 Ocakta merkez üssü Sivrice ilçesinde meydana gelen, 41 kiinin yaamn yitirdii 6.8 büyüklüündeki depremde Diyarbakrdaki birçok okulda da hasar meydana geldi. Depremin ardndan yaplan incelemede 54 okulun güçlendirilmesine ilikin rapor hazrland. Milli Eitim Bakanl, binalarn yklma riski, ya gibi nedenlerden dolay onarma muhtaç olmalar gerekçesiyle yaplan bina etüt analizleri sonucunda, güçlendirilme önlemleri kapsamnda gönderilen raporlar üzerine, kentteki yüksek riskli okullar için raporlarn inceledi. ncelenen raporun ardndan, bakanlkça salanan finans desteiyle kentteki okullarn güçlendirilmesi için çalma balatld. Milli Eitim Müdürü Doç. Dr. Feysel Taçer öncülüünde tespit edilen yüksek riskli 10 okulun, ilk etapta kolon güçlendirmesi, perde duvar, güvenlik sistemleri ve okulun d izolasyonu yapld. 44 okul için ise çalmalarn yl sonuna kadar bitirilmesi hedefleniyor. Kentteki okullar, bir yandan depreme kar güçlendirilirken, bir yandan da yeni eitim öretim için hazr hale getiriliyor.

25 YILLIK OKUL DA GÜçLENDRLD

Merkez Yeniehir ilçesi ehitlik Mahallesinde bulunan ve 1998 ylnda yaplan ehitlik lkokulu da güçlendirilen okullar arasnda yer ald. 2019 ylnda içinde anaokulu da dahil olmak üzere 32 snfl 850 örenci kapasiteli okul, yklma tehlikesine kar kapatld. Örenciler ise yarya bölünerek Katip çelebi ile ehit Öretmen Nuriye Ak lkokulunda eitimlerine devam etti. Okulda balatlan onarm çalmalarnda kolonlarna 6 ek kolon ve 4 perde duvar destei salanarak güçlendirildi. Yaplan son incelemelerin ardndan okulda tekrardan eitim öretim salanacak.

BRKAç YIL DAHA BEKLENSEYD BU OKULLARIMIZI YIKMAK ZORUNDA KALACAKTIK

Diyarbakr Milli Eitim Müdürü Doç. Dr. Taçer, Elaz depreminde kentteki okullarda hasar olutuunu tespit ettiklerini ifade ederek, Diyarbakrda eski ve güçlendirme kapsamna alnmas gereken çok sayda okulun olduunu aktard. Taçer, Bakanlmzn destekleriyle Diyarbakrda 10 okulu güçlendirmeye aldk. Adeta hayat verdik. Birkaç yl daha beklenseydi bu okullarmz ykmak zorunda kalacaktk. Ama çok ükür biz, bu sene Diyarbakrn en dezavantajl bölgesi dediimiz Balar ve ehitlikteki okullarmz güçlendirdik. Daha salkl eitim verilebilir bir hale getirdik. Binalarmzn ömrünü uzattk ve güçlendirme çalmalaryla depreme kar korunakl hale getirdik. Bu ekilde bir nevi de pandemiyi, hazrlk kapsamna aldk. Okullarmzn hijyen ve yaam standardn da yukarya çekerek çocuklarmza en iyi hizmeti vermeye çalyoruz dedi.

1900 OKULUMUZU GÖZDEN GEçRYORUZ

Diyarbakrda 44 okulda daha güçlendirme çalmalarnn yaplacan söyleyen Taçer, öyle konutu:

54 okulumuzun 10 tanesini tamamlam durumdayz. lerleyen süreçlerde okullar açlsa bile pandemi koullarnn gerektii bütün tedbirleri almak artyla okullarmz güçlendirme süresince kapatp açacak ekilde, ksa aralklarla hemen bu kapsam dahilinde, bakm ve onarmlar gerçekletireceiz. Kentteki çocuklara daha salkl koullar yaratabileceiz. Aslnda son 18 ayda göreve geldiimiz yandan bu yana yaklak 250 okulu bakm ve onarmdan geçirdik. Küçük onarmlar Diyarbakrn en ücra köelerindeki okullardan tutun, krsal ilçelerimize kadar bu bakmlarmz yaptk. Bu binamz da 25 yanda, 30 yllk binalarmz var. Eski ve bakma muhtaç, ivedi arz eden binalar var. 1900 okulumuzu bu perspektifle gözden geçiriyoruz. Muhtaç olan binalara öncelik tanyp, kurtarmaya çalyoruz. Bu, hem kamu yarar ilkesi çerçevesinde ayn zamanda pandemi koullar, insan sal ve i güvenlii ile halk sal için de gerekli, bunu yapmaya çalyoruz.

RSKLER BERTARAF ETM DURUMDAYIZ

Binalarn yklp, yeniden yaplmasnn çok yüksek maliyetler olduunu hatrlatan Doç. Dr. Taçer, daha düük maliyetlerle binalarda güçlendirme çalmas yaptklarn anlatt. Taçer, Kamu yarar ilkesi çerçevesinde bunlar gerçekleiyor. Küçük bir ihmal bu binalarn yklmasna sebep olacak bir süreci balatr. Bu da kamu yarar ilkemizi bir ölçüde zedelemi olacakt. Biz buna frsat ve zemin vermeden tüm birimlerimizle bu analizlerimizi yapyoruz. Beton ömürlerini ölçüyoruz, bakanln inaat ve emlak dairesinin destekleriyle bu etütlerimizi yapp, hzl karar alabiliyoruz. Diyarbakr ölçeinde, bakma alacamz ve güçlendirme ile onarma almamz gereken bütün bina analizlerimizi yapm durumdayz. Bu tedbirleri önceden planlayp aldmz için gelecek olas riskleri bertaraf etmi durumdayz. Deprem ülkesiyiz, ne zaman gelecei belli olmaz. Ama biz insan salnn en önemli olduu kamu kurumlarmz özellikle biz oradan sorumluyuz. Özellikle çocuklarmz koruma altna almak zorundayz. Onlarn geleceimiz olduunu bilerek bu binalardaki eitim kalitemizi ve yaam standartlarmz gelitirmek ve deitirmek zorundayz dedi.

Ana Sayfaya Git