"Diyarbakır’da okuma alışkanlığı birçok ilden daha yüksek"

Diyarbakır İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ahmet Özbek, kentin okuma alışkanlığının birçok ilden daha yüksek olduğunu söyledi.

Haberler 07.08.2017 - 08:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye statistik Kurumu (TÜK) tarafndan 2016 ylna ilikin açklanan kütüphane istatistiklerini deerlendiren Diyarbakr Halk Kütüphanesi l Müdürü Ahmet Özbek kentin okuma alkanlnn ve kütüphaneden yararlanma noktasnda Türkiyenin birçok gelimi ilinden daha yüksek olduunu söyledi.

Özbek, Diyarbakr l Halk Kütüphanesinin günlük bin 500 kiiye hizmet verdiini belirterek, 2016 yl sonu itibariyle toplam 450 bin kullancy bulduunu söyledi.

Kütüphanenin her ya grubuna hizmet verdiini aktaran Özbek, ayrca engellilerin de daha iyi yararlanmas için imknlar oluturduklarn dile getirdi.

Okuma bilincinin oluturulmas gerektiine vurgu yapan Özbek, Biz eitim sistemimizi, ezberden kurtarp insanlarn okumasn, okuduunu anlamasn, anladndan anlam çkarmasn, anlam çkardn sorgulamasn salayamadmz sürece insanlar okumayacaktr. dedi.

Okuyan insann çevresini daha iyi anlamlandracan aktaran Özbek, öyle devam etti:

Bilgi sahibi olmak dünyay daha doru alglamak, dünyay daha güzel gözlemlemek, daha doru görmek ve daha doru yönetmek demektir. Bugün bilgiye sahip olan ülkeler, dünyay da yönetiyorlar. Amerikann, Rusyann, ngilterenin dier az gelimi toplumlardan tek fark daha çok bilgiye sahip olmasdr. Daha çok bilgiye sahip olduu için dünyay yönetiyor. Tabi bunu bireysel anlamda düündüümüzde okumak insanlarn alglamasn, anlamasn, görmesini, gördüünü anlatabilmesini etkiliyor. Yani okuyan bir insan, okuduunu daha çabuk anlyor. Gördüünü, daha çabuk anlamlandrabiliyor. Bunlar da hayatta baarl olmann ifreleri. Üniversite snavna hazrlanan bir çocuk, hiçbir derse çalmayp sadece kitap okumadan kaynakl artla snavda ciddi anlamda baar salayacaktr.

Gelimi ülkelerin gerisindeyiz

Özbek, okuma konusunda Türkiyenin Avrupa ülkelerinin gerisinde yer aldn söyledi. Diyarbakrn, kütüphane alkanlnn iyi derecede olduunu aktaran Özbek, Tabi ki gelimi ülkelerin çok gerisindeyiz. Ülke olarak, toplum olarak okuma alkanl konusunda bir Avrupa ülkesinden gerideyiz. Sovyetler Birlii blok ülkelerin gerisindeyiz. Ama bizden daha az gelimi ülkelerin de ilerisindeyiz. Türkiye arasnda Diyarbakrn pozisyonu ne diye düünecek olursak, Diyarbakr okumay seven bir il. Türkiye standartlarnda okuma alkanl daha yüksek olan illerden birisidir. Birçok daha gelimi olduunu düüneceimiz illerden, Bursadan Mersinden, Adanadan daha çok kütüphane kullanan bir il. En azndan bunu net söyleyebiliriz. çünkü istatistiklerimiz, verilerimiz bize bunu veriyor. Kütüphane kullanma alkanl daha çok olan, kütüphaneden kitap alp okuma alkanl çok olan bir il.

Kütüphane kullanc saymz 450 bin 70i buldu

Özbek, Diyarbakr l Halk Kütüphanesinin 57 bin 66 saysyla Türkiye ortalamasna kyasla iyi noktada olduunu ifade etti.

Özbek, Diyarbakr l Halk Kütüphanesi, gündüz yaklak bin 500 kiiye hizmet veren bin 500 kiinin girip çkt bir bina. 2016 sonuç itibariyle toplam kullanc saymz 450 bin 70i buldu. Bu iyi bir rakam. Yani binamzn hizmet kapasitesi fiziki koullar falan düünüldüünde, ciddi bir sayya hizmet vermiiz. Üye says olarak 57 bin 66. Diyarbakr l Halk Kütüphanesi, 2016 yl sonu itibariyle üye says olarak da Türkiye ortalamasna baktmzda yine iyi bir noktada. 57 bin üye de ciddi bir rakam ve 2016 ylnda 206 bin 976 alt adet kitap ödünç vermiiz. Ödünç verme istatistiklerinde de oldukça iyi bir noktadayz. Zaten dier illerle karlatrabildiimiz veriler bunlar. Bunlarla yaptmz karlatrmada da dediim gibi nüfus olarak Diyarbakra yakn illerle karlatrdmzda iyi bir noktada olduunu söyleyebiliriz. ifadelerini kulland.

Engelli vatandalar için imkn salanyor

Özbek, halk kütüphanelerinin 7den 70e her ya grubuna ve din, dil, rk ayrm yapmadan herkesin faydalanabilecei kurumlar olduunu dile getirdi.

Özbek, ayrca Engelli vatandalar için de imkanlar oluturduklarn söyleyerek, Engelsiz kütüphanemiz, engelli vatandalarmzn kütüphanemizden daha rahat yararlanabilmeleri amacyla oluturulmu bir servis. Giri katmzda da yürüme engelli, görme engelli vatandalarmz geldiinde en kolay ekilde yararlanabilsin diye kolaylk salanmtr. diye belirtti.

Okuma alkanlnn olumasnn temel yollarndan birisi de evde okuyan anne ve babann olmas

Özbek, son olarak unlar kaydetti: Okuma alkanlnn olumasnn temel yollarndan biriside evde okuyan anne ve babann olmas. çocuk önce rol modele bakyor. Rol model kim? Anne ve baba, ya da her ikisi. Evde hiçbir zaman kitap açtn görmedii bir anne babaya sahip çocuun, kitap açp okumasn beklemek çok makul bir i deil. Ailede ve eitim sistemimizde okumann gerekliliine inanan bir anlayla eer çocuklarmz yetitirirsek, okuma alkanl da oturacaktr toplumda.

Ana Sayfaya Git