Doçentlikte esaslar ne?

Doçentlik değerlendirmesine ilişkin usul ve esasları belirleyen "Doçentlik Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Haberler 15.04.2018 - 23:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Buna göre, Üniversiteleraras Kurul , baka bir tarih belirlemedikçe doçentlik bavurusu, ylda iki kez olmak üzere mart ve ekim aylarnn on beinci günü balayp en geç ilgili ayn son çalma günü mesai saati bitimine kadar devam edecek. Be üyeden oluan jürilerde en az üç üyenin, üç üyeden oluan jürilerde ise en az iki üyenin, eser ve dier faaliyetlerden aday baarl bulmas halinde aday baarl saylacak. Doçentlik bavurular, 30 Nisanda sona erecek

Doçentlik deerlendirmesine ilikin usul ve esaslar belirleyen Doçentlik Yönetmelii Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi.

Yönetmelie göre, doçentlik deerlendirmesi, Üniversiteleraras Kurulun (ÜAK) görüü üzerine Yükseköretim Kurulu (YÖK) tarafndan belirlenen bilim veya sanat alanlarnda, adayn akademik yayn ve çalmalarnn incelenmesi çerçevesinde yaplacak.

Bilim veya sanat alanlarndaki güncellemeler izleyen dönemde, doçentlik kriterlerindeki güncellemeler ise kabul edildikleri tarihten sonraki ikinci doçentlik bavuru döneminde uygulanacak.

ÜAK, baka bir tarih belirlemedikçe doçentlik bavurusu, ylda iki kez olmak üzere mart ve ekim aylarnn on beinci günü balayp, en geç ilgili ayn son çalma günü mesai saati bitimine kadar devam edecek.

Doçentlik bavurusu için Türkiyede doktora ile tpta, di hekimliinde, eczaclkta ve veteriner hekimlikte uzmanlk unvann veya ÜAKn önerisi üzerine YÖK tarafndan tespit edilen belli sanat dallarnn birinde yeterlik kazanm olmas veya yurt dnda yaplm ise denkliinin kabul edilmi olmas gerekecek.

Ayrca bavurularda, YÖK tarafndan belirlenen merkezi bir yabanc dil snavndan en az 55 puan veya uluslararas geçerlilii YÖK tarafndan kabul edilen bir yabanc dil snavndan buna denk bir puan alm olma, doçentlik bilim alannn belli bir yabanc dille ilgili olmas halinde ise bu snav baka bir yabanc dilde verme ve belirlenecek asgari say ve nitelikte özgün bilimsel yayn ve çalmalar yapma koulu aranacak.

Doçentlik bavurular, eserlerle birlikte elektronik ortamda ÜAKa yaplacak.

Doçentlik bavuru artlarnn salanp salanmad, ÜAK tarafndan ilgili bilim veya sanat alanlarndan görevlendirilen en az iki profesör tarafndan yaplan inceleme ile belirlenecek. Adayn doçentlik bavuru artlarn salamadna ilikin ileri sürülen iddialar, Doçentlik Komisyonunca incelenecek. Doçentlik Komisyonu tarafndan bavuru artlarn salamadna karar verilen adayn doçentlik bavurusu iptal edilecek.

- Deerlendirme jürisinin oluturulmas

Doçentlik jürilerinde görev alabilecek profesör unvanl öretim üyelerinin listesi, YÖK personel veri tabanndaki bilgiler esas alnarak belirlenecek. Doçentlik deerlendirme jürisindeki asl ve yedek üyelikler, bu listede ilgili bilim alanlarnda yer alan öretim üyeleri arasndan objektif ölçütlere göre belirlenecek.

Doçentlik deerlendirme jürisinde görev alabilmek için öretim üyesinin profesör olarak atanm olmas art aranacak.

Be üyeden oluan jürilerde en az üç üyenin, üç üyeden oluan jürilerde ise en az iki üyenin, eser ve dier faaliyetlerden aday baarl bulmas halinde aday baarl saylacak. Baarsz bulunan aday, jüri tarafndan eksik bulunan eser ve faaliyetleri tamamlamak kaydyla müracaat dönemi esas alnmak suretiyle en erken izleyen üçüncü dönemde yeniden bavurabilecek.

Bilimsel veya sanatsal yayn ve akademik çalmalarnn deerlendirilmesi sonucunda baarl olan adaya, ÜAK Yönetim Kurulu karar ile karar tarihinden itibaren ilgili bilim veya sanat alannda doçentlik unvan verilecek ve doçentlik belgesi düzenlenecek.

- Bilimsel aratrma ve yayn etiine aykrlk

ÜAK, bilimsel aratrma ve yayn etiine aykrlk ile disiplin cezalar bakmndan doçentlik deerlendirmesine bavuran adaylarn durumlarn, kendi bünyesinde oluturaca veri tabanndan kontrol edecek.

Eser incelemesi yapan jüri üyeleri, bavuru dosyasnda yer alan herhangi bir eserde bilimsel aratrma ve yayn etiine aykrlk tespit ederse bu durumu hazrlayaca gerekçeli bir raporla ve iddiaya konu olan eserlerle birlikte ÜAKa bildirecek.

Bilimsel aratrma ve yayn etiine aykrlk iddias hakknda gerekli ilemler, ÜAK tarafndan belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde yaplacak. ÜAK, bilimsel aratrma ve yayn etiine aykrlk iddias hakknda gerekli ilemlerin yaplmas için durumu belgeleriyle birlikte ilgili bilimsel aratrma ve yayn etii komisyonuna gönderecek ve bir karar verilinceye kadar doçentlik bavurusuyla ilgili herhangi bir ilem yapmayacak.

Bilimsel aratrma ve yayn etiine aykrlk iddialarn incelemek ve sonuçlandrmak amacyla ÜAK bünyesinde fen ve mühendislik bilimleri, salk ve spor bilimleri, sosyal ve beeri bilimler ile güzel sanatlar alanlarndan olmak üzere üç Bilimsel Aratrma ve Yayn Etii Komisyonu kurulacak. Bu komisyonlarn kuruluu, çalma usul ve esaslar ÜAK tarafndan belirlenecek.

lgili bilimsel aratrma ve yayn etii komisyonu tarafndan incelenen bilimsel aratrma ve yayn etiine aykrlk iddiasnn doru olmadnn tespiti halinde, doçentlik deerlendirme süreci kald yerden devam edecek.

Bilimsel aratrma ve yayn etiine aykrlk iddias hakknda yaplacak inceleme neticesinde etik ihlalde bulunduuna karar verilen aday, doçentlik deerlendirme bavurusunda baarsz saylacak. Adayn idari, cezai ve hukuki sorumluluuna ilikin hükümler sakl tutulacak.

Jüri üyelerince doçentlik deerlendirme bavurusuyla ilgili olarak adayn yanltc bilgi veya belge sunduunun ileri sürülmesi veya resen tespit edilmesi halinde, bu konuda bir karar verilinceye kadar ÜAK, doçentlik bavurusuyla ilgili herhangi bir ilem yapmayacak.

lgili bilimsel aratrma ve yayn etii komisyonu tarafndan yaplacak inceleme neticesinde iddiann doru olduunun tespiti halinde aday baarsz saylacak. ddiann doru olmadna karar verilmesi halinde doçentlik deerlendirme süreci kald yerden devam edecek.

Doçentlik bavurular için ÜAK bünyesinde Doçentlik Komisyonu kurulacak. Komisyon, sosyal, fen-mühendislik, salk bilimleri ve güzel sanatlar alanlarndan profesör unvanna sahip 15 üyeden oluacak. Komisyon üyeleri, ÜAK Bakannn komisyon üye tam saysnn en az iki kat kadar önerecei aday arasndan üç yllna seçilecek.

Öte yandan, ÜAKn internet sitesinden yaplan duyuruda, 2018 nisan dönemi doçentlik bavurularnn bugün balayp 30 Nisan mesai saati bitiminde sona erecei bildirildi.

Ana Sayfaya Git