"Doğru meslek mutluluğu, mutluluk da başarıyı getirir"

Uzmanlar, YKS tercihi yapacak gençlere ilgi alanlarına uygun mesleklere yönelmeleri tavsiyesinde bulunarak, bunun ileride mesleki mutluluk ve başarıyı getireceğini vurguladı.

Haberler 11.08.2018 - 08:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzmanlar, Yükseköretim Kurumlar Snav (YKS) tercihi yapacak gençlere ilgi alanlarna uygun mesleklere yönelmeleri tavsiyesinde bulunarak, bunun ileride mesleki mutluluk ve baary getireceine iaret etti.

YKSde baar gösteren binlerce örenci için üniversite ve bölüm tercihi süreci devam ediyor. Uzmanlar, bu süreçte kafa karkl yaayan gençlere doru tercih için ipucu niteliinde tavsiyelerde bulundu.

ODTÜ Eitim Bilimleri Bölümü Öretim Üyesi Prof. Dr. Oya Yerin Güneri, AA muhabirine yapt açklamada, örencilerin tercihlerini yaparken öncelikle baar sralar ve puanlarna göre taslak bir liste oluturmalarn tavsiye ederek, Adaylar, taslak tercih listesini 3 ksm eklinde oluturabilirler. Birinci ksmda baar sralar ve puanlarnn biraz üstündeki bölümleri, ikinci ksmda baar sras ve puanlarna uygun bölümleri, son ksmda da kolaylkla girebilecekleri bölümleri yazabilirler. dedi.

Adaylarn, sadece puanlar yettii için bir bölümü tercih etmemeleri gerektiini vurgulayan Güneri, Örencilerin, tercih yaparken tek kriteri puanlarnn yeterli olmas olmamal. Yapmaktan keyif alacaklar, örenirken alana ilgi duyacaklar bölümleri listelerine dahil etmeliler. Bu yüzden tercih edecekleri üniversite ve bölümler hakknda bilgi edinmeliler. Yüzeysel bilgi ve hevesle hareket etmemeliler. eklinde konutu.

Güneri, adaylarn, üniversitelerin internet sitelerinden, tercih fuarlarndan, bölümde okuyan örenciler ve meslek gruplarndaki kiilerden alanlarla ilgili bilgi alabileceklerini belirterek, gençlere, salkl ve doru karar verebilmeleri için bölümlerle ilgili bilgiyi tek kaynaktan edinmemeleri önerisini aktard.

- Aileler çocuklarna bask yapmamal

Örencilerin, Benim yetenek ve ilgilerim neler? Hangi derslerden veya neler yapmaktan holanrm? sorularn kendilerine sormalar gerektiini kaydeden Güneri, unlara iaret etti::

Örnein baz mühendislik programlarnda arlkl matematik dersi var. Bu noktada örencinin matematik yeteneini düünmesi gerekiyor. Baz mühendislik programlarnda ise hem matematik hem de fizik dersi arlkl olarak yer alyor. Örencinin, hem matematik hem de fizik düzeyini dikkate almas gerekiyor. Bu yüzden örencilerin bilgi sahibi olmalar, yetenek ve ilgileri çerçevesinde tercih yapmalar çok önemli.

Prof. Dr. Güneri, anne ve babalarn, tercih döneminde çocuklarna destek olmalarnn önemine deinerek Aileler, bazen kendi istedikleri bölümlere, çocuklarn çok iddetli yönlendiriyorlar. Örenciler de ailelerinin basksyla istemedikleri programlara yönelebiliyor. Bu noktada ailelerin duyarl olmalar gerekiyor. Aileler, çocuklarnn bilgiye ulamalarn salamal, onlara fikir vermeli ama bask yapmamal. tavsiyesini dile getirdi.

- inden memnun olmayan çok insan var

Eitimci ve örenci koçu Eda Dilhan Aydn da meslek seçiminin kiinin gelecekte hangi koullar altnda yaayacana, gelir düzeyi ve hayat tarzn belirleyeceine, statü ve sosyal ilikilerini yönlendireceine dikkati çekerek, bu nedenle meslek tercihinin anlk ya da rastgele kararlar yerine, uzun bir sürede çok sayda kriter göz önünde bulundurularak yaplmas gerektiini söyledi.

Meslek seçimi sürecinde Hangi meslekte çok para kazanabilirim? ve Hangi meslekte daha az çalrm? düüncesinin en büyük hatalardan biri olduunu dile getiren Aydn, unlar kaydetti:

çevremizde iinden memnun olmayan çok insan var. Bunlar arasnda maddi kazanc gayet tatmin edici olmasna ramen mesleinden ya da çalma artlarndan söylenenler de bulunuyor. Peki nasl oluyorda bu insanlar yeterli para kazanrken bile ikayet edip, çalma artlar gayet iyiyken mutsuzlar? çünkü meslek sadece para kazanma yöntemi deil ayn zamanda bireyin kendini ifade edebilme biçimi. Yaplan meslek seçimi bireyin gelecek hayatndaki statüsünü, hayattan alaca doyumu, bunlarla balantl olarak da mutluluk ya da mutsuzluunu belirliyor.

- Doru tercihle bir ömür ie gitmek zorunda kalmazlar

Aydn, meslek seçiminde kiinin kendine yöneltecei sorular ile seçmek istedii meslee dair sorgulamalarnn önemine iaret ederek, unlar söyledi:

Her meslek her kiilie, her kiilik de her meslee uygun olmayabilir. Gençler, popüler meslek seçimleri girdabna kaplmadan, bakalarnn düünceleri yerine kendi isteklerine ve mutluluklarna odaklanarak mesleklerini seçmelidir. Doru meslek mutluluu, mutluluk da baary getirir. Bu seçim sürecini ayrntl ve analitik ekilde doru olarak deerlendirirlerse bir ömür boyu ie gitmek zorunda kalmazlar. Ne kadar çok çalrlarsa çalsnlar yorgunluk hissetmezler. çünkü meslekleri kendilerini ifade etme biçimi olacaktr. Mutluluk ve yaadklar mesleki doyum onlar her zaman baarya götürecektir. Her sabah evden çktklarnda ilerine deil aslnda ait olduklar, yapmaktan mutlu olduklar ve baarlarla dolu bir hayata yol alacaklar.

Ana Sayfaya Git