Doğru nefes sınav stresinden koruyor!

Göğüsten nefes almak vücudu strese sokuyor. Bebek ve çocuklar gibi karından nefes almak ise yeterli ve kaliteli oksijen alınmasını sağlıyor ve stresi azaltıyor. Hafta sonu üç oturum halinde yapılacak LYS’de sınav stresini yenmenin nefes egzersizi ile mümkün olacağını belirten uzmanlar, 6 adımda doğru nefes tekniğini anlattı.

Haberler 15.06.2017 - 11:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk yatan itibaren snavlara girip çksak da ben hala her snavda strese giriyorum diyen Doç. Dr. Defne Kaya. Snav sözcüü bile kalp atm hzmz deitirmeye yetiyor. Zorlu snav sürecine uyum salamaya çalan genç kalplere yardmc olmak için birkaç nefes egzersizi önerim olacak dedi.

çOCUKLUKTAK GB NEFES ALINMALI

Doç.Dr. Defne Kaya, unlar söyledi:

Göüsten nefes almann vücudumuzu strese soktuu düünülüyor. Mesela bebek ve çocuklar hep karnlarndan nefes alp verirken, yetikinler ise göüsten nefes alp veriyor. Biz de yetikinlere stresle baa çkabilsinler diye, tekrar çocukluklarndaki gibi karndan nefes almay öretmeye çalyoruz aslnda.

STRES AZALTIYOR, OKSJEN ALIMINI ARTIRIYOR

Diyaframmz bizim nefes alveriimizle yukar ve aa hareket eder. Bu hareket ile tam ortasndan geçen ve özellikle bacaklarmzdaki kirli kan toplayan toplardamar kuyu pompas gibi çaltrarak, hareketlendirir. Bacak ve karn bölümümüzde biriken kan göllenmesini azaltr. Dolam artran bu pompalamann en önemli faydas, bacaklarda biriken kan göllenmesinin oluturduu stresi azaltmaktr. Doru ve derin karn solunumunun bir baka olumlu etkisi de vücudumuza yeterli ve kaliteli oksijen alabilmemizi salamas. Böylece özellikle snav gibi daha fazla oksijene ihtiyaç duyulan durumlarda hücrelerimize daha fazla oksijen salar.

6 ADIMDA DORU NEFES ALMAYI ÖRENN

Doç.Dr. Defne Kaya, 6 admda doru nefes tekniinin her pozisyonda yaplabildiini belirterek unlar söyledi:

1-Elinizi karnnza koyun. Burnunuzdan aldnz nefesle karnnz iirin. Korkmayn ne kadar ierse o kadar iyi olacaktr. Tamamen itiini düünüyorsanz, karnnzdaki havay aznzla slk çalar gibi yavaça verin.

2-Balangçta dört saniyede aldnz nefesi sekiz saniyede vermeyi deneyin. Süreyi ikier kat artrarak devam edebilirsiniz.

3-Karnnzdan nefes alp vermeyi örendiyseniz bu egzersizleri ayakta, sandalyede otururken, srtüstü yatarken de yapabilirsiniz. Bunu yaparken nefes alp vermenizi engelleyecek kyafetleri tercih etmeyin.

4-Eer srtüstü yatyorsanz, kollarnz hafifçe yana doru alnz. Bacaklarnz düz de tutabilirsiniz dizlerinizi de bükerek ayaklarnz yere koyabilirsiniz.

5-Eer oturuyorsanz, kollarnz sandalyenin kenarna koyunuz. Ayaklarnz tam olarak yerde ve sandalye srtnz destekleyecek ekilde gevek pozisyonda egzersizleri yapn.

6-Ayaktaysanz, ayaklarnz kalçanzn geniliinde açn ve her iki bacanza eit arlk verin.

Ana Sayfaya Git