Doğru tercih!

Bingöl Üniversitesi Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Alkayış, üniversite adaylarına tercih yaparken çok dikkatli davranmasını istedi.

Haberler 29.07.2020 - 00:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ölçme, Seçme ve Yerletirme Merkezinin (ÖSYM) belirledii takvime göre Yükseköretim Kurumlar Snavnn (YKS) sonuçlarnn açklanmasyla tercih bildirim sürecine girecek örenciler, 6-14 Austos tarihleri arasnda da tercihlerini yapacak.

Tercih yapacak adaylara tavsiyede bulunan Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü öretim üyesi Alkay, 2020-YKS tercih sürecine ilikin AA muhabirine, üniversite adaylarnn tercih yaparken dikkat etmesi gereken noktalar deerlendirdi.

Ön lisans programlar tercihi için birinci oturum (TYT) puan 150, lisans programlar için ikinci oturum (AYT ve YDT) puan ise 170 ve üzeri olmas gerektiini anmsatan Alkay, lisansta Yapay Zeka ve Veri Mühendislii, ön lisansta ise nsansz Hava Arac Teknolojileri ve Operatörlüü ile Engelliler çin Destek Programnn ilk kez örenci alacan belirtti.

Tercih yapacak adaylara meslekler konusunda detayl aratrma yapmas gerektiini vurgulayan Alkay, öyle konutu:

Aksi takdirde ksa bir tercih sürecinde aratrma yapmak yeterli deil. çünkü her yl üniversite snavnda çok iyi bir puana ve baar srasna sahip olmalarna ramen yeterli bir aratrma yapamayp, yanl tercih listesiyle üniversiteye yerleemeyen adaylarla kar karya kalyoruz. Bu yl da öyle bir tablonun olmamas adna imdiden gerekli aratrmalara mesai harcanmal.

Alkay, 2020 YKS tercihleri yaplrken baar sralarnn yeni geldii bölümlere deinerek, hukuk fakülteleri barajnn bu yl revize edildiini aktard.

TERCHLERN MAKAS ARALII GEN TUTULMALI

Tercih listesi hazrlanrken baar srasnn makas aral ne kadar geni tutulursa o kadar salkl bir tercih yaplacan vurgulayan Alkay, Baz bölümlere baar sras ilk kez bu yl geldii için yaplan tercihlerin makas aral geni tutulmal. 50 bin baar srasnda olan bir aday, 25 bin-75 bin makas aralnda tercih yapmal. ifadelerini kulland.

KILAVUZUN çOK Y NCELENMES GEREKR

Alkay, aday tercih listesini hazrlarken bir önceki yln yani 2019un saysal (TYT, AYT, YDT) verilerinden faydalanlmasnn adayn lehine olacan aktararak, unlar kaydetti:

Bu nedenle ön bilgi amaçl yaymlanan klavuzun çok iyi incelenmesi gerekir. Tercihler baar srasna göre yaplacaktr, bu önemli konuya çok dikkat edilmelidir. Adaylarn 24 tercih hakk vardr. Ancak adaylar 24 tercihin tamamn doldurmak zorunda deil. ÖSYMye tercih bildirmeden önce ilgili programlarn özellikle özel koullarna, açklamalarna mutlaka baklmal.

OKUL BRNCL KONTENJANI

Dr. Öretim Üyesi Alkay, okul birincilii kontenjannn sadece lise son snf örencileri için geçerli olduunu, mezun olunduktan sonra tekrar üniversite snavna hazrlandnda artk okul birincilii kontenjanndan faydalanamayacan anmsatt.

Okul birincilerinin hem ön lisans hem de lisans tercihi yapabileceini ve okul birincileri için ayrlan kontenjanlarn snrl olduunu anlatan Alkay, Bu nedenle tercihlerimizin tamamn okul birinciliine kesinlikle vermeyelim. Yani birkaç tercihimizi okul birinciliine verebiliriz, geri kalan tercihlerimizi ise puanmza ve baar sramza daha yakn olan yerleri yazmakta fayda var. dedi.

TERCHNZ KARYERNZ ANSA BIRAKMAYIN

Alkay, meslek seçiminin sadece kiinin nasl bir ite çalaca deil, ayn zamanda nasl bir yaam belirleyeceinin de önemli bir aamas sayldn kaydetti.

Adaylarn istemedikleri bölümleri tercih etmemesini isteyen Alkay, unlar söyledi:

çünkü istemediiniz herhangi bir bölüme yerletiiniz taktirde bir sonraki ylda orta öretim baar puannz yar yarya düürecektir. Onun için 28 Temmuz ve 4 Austosu beklemeden imdiden meslekler hakknda aratrma yapmaya balayalm. çünkü seçeceiniz bölüm ilgi ve yeteneklerinizin dnda olduu taktirde o alanda siz mutlu ve baarl olamyorsunuz. Bu nedenle ilgi ve yeteneklerimiz çerçevesinde meslek aratrmalar yaplmal, tercihi ve kariyeri asla ansa braklmamal.

Ana Sayfaya Git