Doğru üniversite tercihi için DABİS Projesi

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanlığı tarafından, öğrencilerin doğru bölüm ve meslek tercihi yapmalarında yol gösterici olan psikolojik danışman ve rehber öğretmenlerin objektif veriye ulaşmalarını sağlamak amacıyla DABİS projesi faaliyete geçirildi

Haberler 08.08.2020 - 00:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakanl nsan Kaynaklar Ofisi Bakanl tarafndan, üniversite tercih dönemindeki örencilerin doru bölüm ve meslek tercihi yapmalarnda yol gösterici olan psikolojik danman ve rehber öretmenlerin objektif veriye ulamalarn salamak amacyla Danman Bilgi Sistemi (DABS) projesi faaliyete geçirildi.

Cumhurbakanl nsan Kaynaklar Ofisinden yaplan açklamaya göre, lisans mezunlarnn istihdam performanslarnn üniversite baznda incelenmesi ve karlatrlmasn salayan bilgi platformu DABS, tüm örencilere meslek seçimi sürecinde objektif ve veriye dayal hizmet sunmay amaçlyor.

Tercih danmanl ve mesleki rehberlik yapmalar amacyla yalnzca rehber öretmenlerin kullanmna açlan sistem, ilgili üniversitelerin baar durumlar ve bölümler için i bulma süresi, balangç ücreti, nitelik uyumazl, kamuda ie yerleme oran, çallan firma büyüklüü dalm ve mezunlarn sektör baznda dalmlarna ilikin saysal verileri içeriyor.

Üniversitelerin ve bölümlerin, lisans mezunlar düzeyinde i gücü piyasas performanslar deerlendirilerek elde edilen sonuçlar, DABS araclyla tercih danmanl ve mesleki danmanlk faaliyetleri yürüten devlet liseleri ile Rehberlik ve Aratrma Merkezlerinde görev yapan psikolojik danman ve rehber öretmenlerinin kullanmna ücretsiz sunuldu.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) süreci göz önünde bulundurularak, yerli ve milli yazlmla Cumhurbakanl nsan Kaynaklar Ofisi tarafndan gelitirilen video konferans sistemi (CAM), DABS ile tercih danmanl ve mesleki rehberlik süreçlerinde yararlanmalar için rehberlik öretmenlerinin kullanmna açld.

DABS ile tüm Türkiyedeki üniversite adaylarna frsat eitlii salanarak, standart tercih danmanl hizmetinin dijital ortamda sunulmas saland. Bu hizmetin yan sra rehber öretmenlerin verdii danmanlk hizmetleri effaflk ilkesi uyarnca izlenebilir hale getirildi.

Milli Eitim Bakanl ile yaplan i birliiyle Türkiye genelinde tercih danmanl yapacak 14 bin 668 lise rehberlik öretmeni sisteme tanmland.

Rehber öretmenler, ahslarna tanmlanan kullanc ad ve ifre bilgileriyle yobis.cbiko.gov.tr adresinden giri yaparak, danmanlk yaptklar örencilerini sisteme kayt ettikten sonra, DABSte yer alan bütün verilere ulaabilecek.

LK GÜNÜNDE, 4 BN 445 REHBER ÖRETMEN SSTEME GR YAPTI

Tercih döneminin ilk gününde, 4 bin 445 rehber öretmen sisteme giri yapt, 2 bin 585 örenci, rehber öretmenleri tarafndan sisteme tanmland, 4 bin 375 üniversite ve bölüm karlatrmas yapld, 12 bin 352 üniversite ve bölüm incelemesi yaplarak danmanlk hizmeti verilmeye baland.

DABS ve video konferans sistemi (CAM), özel okullar tarafndan da talep edilmesi halinde, bünyelerinde çalan rehber öretmenler için kullanma açlacak.

Rehber öretmenlerinin mesleki rehberlik ve tercih danmanl adna yararlanabilecei bir kaynak olarak yl boyunca kullanma açk kalacak sistem, yeni verilerle güncellenecek.

Ana Sayfaya Git